Lär dig mer om RFID-teknik

RFID-teknik blir allt vanligare i vår omgivning. Nu möter du som biblioteksbesökare RFID-teknik på biblioteket. Det låter som något ur en Bond-film, men vad är det egentligen?

Utlåningsautomat på Holmsunds bibliotek
För att vi ska kunna hålla reda på allt som finns att låna på biblioteket behöver vi kunna identifiera varje bok, skiva, tidskrift och annat. Förkortningen RFID står för "radio frequency identification" och ersätter de streckkoder som vi tidigare använt inom Umeåregionen.

Det nya systemets kärna består av en tagg och en läsare. Taggarna kan vara passiva, semipassiva eller aktiva. Passiv betyder i det här fallet att de inte har egen strömförsörjning. De passiva taggarna är därför också enklast och billigast och fungerar endast som bärare av information.

Taggen väcks av en signal från en läsare och svarar med att skicka sin information tillbaka. Alla böcker på biblioteken i umeåregionen har en passiv RFID-tagg som sänder sin information när den hamnar i en av våra självbetjäningsautomater.

Fördelar med RFID-teknik

Bild på isärplockad RFID-tagg
RFID har fördelar gentemot streckkoder. I taggen kan mer information lagras än bara ett ID-nummer. Inom transportsektorn finns en RFID-tagg där bäst-före-datum är programmerat i taggarna. Taggen mäter också temperaturen under transporten och justerar varans hållbarhetsdatum efter den temperatur som den utsätts för. Systemet gör det möjligt att styra om transporter så att de hinner ut i handeln innan varans kvalitet påverkas.

Läsaren behöver inte heller riktas mot ett specifikt ställe, som när vi läser av en streckkod. Detta utnyttjas på ett smart sätt i tunnelbanan i Hamburg, Tyskland, för att ta ett exempel, där tågen är försedda med RFID-taggar. Läsare placerade längs spåren skannar av tågens ID-nummer där de susar förbi och skickar informationen om var tågen befinner sig till informationssystem på stationerna.

Läkemedelsindustrin har kommit långt med att integrera RFID i förpackningar. Försäljning av förfalskade mediciner har blivit en stor marknad som kan minskas med hjälp av unika serienummer i förpackningarna.

I din mobil

Allt fler nya mobiler är försedda med vad som i mobilvärlden döpts till NFC, vilket står för "near field communication". NFC är RFID-baserat och mobilen kan fungera som en aktiv läsare för passiva taggar. Användningsområdena är många. Ett exempel är smarta affischer. En jeansreklam kan till exempel innehålla en vägbeskrivning till närmaste butik som säljer byxorna, eller en rabattkupong som du kommer åt genom att placera din telefon på RFID-etiketten på affischen.

På talboksavdelningen på Umeå stadsbibliotek finns ett system i bruk som sedan en tid använder RFID-teknik. Systemet kallas AudioIndex och där är taggen försedd med en hänvisning till en ljudfil där bokens baksidestext läses upp. För att nyttja tekniken krävs en liten spelare som lånas ut på plats.

Med samma teknik går det att tänka sig ett system där en vanlig boks ID-nummer länkas till ytterligare information om boken, författaren eller andra böcker som kunde falla dig i smaken. Allt direkt i din mobil.

Snart i en butik nära dig

Läskautomat med nfc-betalning
Kontantlös betalning är en stor innovation inom handelssektorn. Företaget Visa har utvecklat ett system där ditt betalkort är ersatt av en applikation i mobilen. För att betala behöver du bara svepa din mobil över betalterminalen i kassan.

För större inköp krävs en pin-kod, men för småköp räcker det med mobilen. Företag i handeln ser tidsbesparingar, slutet på köer och mindre personalbehov. Den konspiratoriskt lagde ser hackarens alla möjligheter att enkelt stjäla kortuppgifter utan att ens komma nära sitt offer.

Annat som lockar handelssektorn är möjligheten att använda smarta hyllor. Hyllorna känner av hur många förpackningar det finns av en viss produkt och kan meddela när något behöver fyllas på i antingen lagret eller ute i butiken.

Andra lösningar med RFID inkluderar identifiering av djur, vägtullar, märkning av sedlar, spårning av containers och pallar, passerkort och stöldsäkra bilnycklar.

Text: Mattias Löfqvist,
Foto: Linn Lundström, Albert Lozano/Photos.com, martintom/flickr.com

 

Wikipedia – ta en titt bakom artiklarna

Skrivet av: Fredrik Ragnarsson

Svaren på många frågor finns bara några klick bort. Men kan vi lita på Wikipedia? Lär dig om hur webbplatsen fungerar och om vikten av källkritik.

Lär dig något nytt med crowdsourcing

Skrivet av: Anna Östman

Hjälp forskarna spana på rymden eller bidra till ett engelskt lexikon. För den som har tröttnat på pussel- och ordspel kan det vara lönt att kolla upp de många crowdsourcing-projekt som pågår på internet.

Bara fantasin begränsar QR-koder

Skrivet av: Annika Winning

Har du sett de där konstiga rutorna som har börjat dyka upp lite varstans nu för tiden? I annonser, på affischer och förpackningar syns de. De här rutorna kallas för QR-koder.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Mattias Löfqvist den 9 juli 2012