Lär dig hitta i den djupa webben

En vanlig sökning i någon av dagens stora sökmotorer missar en stor del av all information på internet. Resten finns i den djupa webben, också kallad internets vallgravar.

Två dykare tittar in i en grotta under vattnet
Resultatet från en sökning i en sökmotor utgör endast en liten del av all information publicerad på internet. Resten finns i den djupa webben, också kallad internets vallgravar. Självklart är den informationen också tillgänglig, men du måste känna till vad för typ av information som finns där och vilka sökmetoder som krävs för att nå den.

Hör du till dem som aktivt söker information på Google, Yahoo eller andra sökmotorer? Kanske förlitar du dig på att en eller ett par sökningar räcker för att hitta de viktigaste informationskällorna. Nästa gång du går in i en sökmotor för att hitta information, reflektera en stund över träfflistan och dess innehåll. Kanske har du redan känslan av att det borde finnas en större variation på informationskällor.

Filerna måste prata sökmotorns språk

Den osynliga webben består av dokument som de stora sökmotorerna inte kan eller vill indexera, av olika orsaker. Det kan vara av till exempel tekniska eller ekonomiska skäl. En webbplats måste helt enkelt vara tillräckligt intressant för ett stort antal användare för att indexeras. Indexering innebär att innehållet i texter, filer och dokument beskrivs så att sökmotorerna ska kunna hitta dit.

Den djupa webben består till drygt hälften av ämnesdatabaser. I övrigt består den av dokument-, bild-, pdf- och ljudfiler, och arkiverad information som inte längre är åtkomlig via länkar. Det kan till exempel röra sig om tidningarnas artikelarkiv och en hel del företags- och myndighetsinformation. Lösenordsspärrad information räknas inte till den djupa webben.

Används ofta

Internet
Tillfällen att söka i den djupa webben kan vara när du behöver dynamisk information som hela tiden förändras. Det kan vara till exempel jobbannonser, nyheter eller tåg- och flygavgångar. Det kan också vara när du vill hitta information som arkiverats eller lagras i databaser, kataloger och ämneskataloger.

Konkreta metoder

Det finns många sätt att söka i den djupa webben på. Använd ord i sökningen som pekar mot den osynliga informationen som du vill åt. Är det en databas du vill hitta skriv databas, arkiv, eller motsvarande uttryck på engelska: database, archive eller repository. Kombinera sedan ordet med ett ämnesord.

Här är några exempel:
databas eller database + postnummer
database + migration
arkiv eller archive + bilder
sök eller search + uppsatser

Den djupa webben
Du kan också använda ordet AND i kombinationen.
Till exempel: arkiv AND bilder.

Ordet lyssna eller listen pekar mot ljudfiler i Google.
Till exempel: Abba lyssna eller Abba listen

Du kan också ange filtyp tillsammans med sökordet och på så sätt avgränsa sökresultatet.
Till exempel: klimat ppt eller klimat docx

Sök vidare på din sökträff

En annan strategi är att göra en indirekt sökning. Tänk ut vilka sidor som kan innehålla länkar eller länksamlingar till den information du söker efter. Här kan intresseorganisationers och myndigheters webbplatser vara användbara.

Ofta är databaser mer eller mindre dolda på större webbplatser och för att hitta dem kan du använda webbplatsens sökverktyg. Det kan löna sig på större officiella webbplatser som tillhör universitet och organisationer som till exempel FN eller EU.

Diskussionsforum och specialsök

internetsökning
Du kan också söka upp e-postlistor eller följa forum där ämnesexperter och informationsspecialister som till exempel bibliotekarier och journalister diskuterar. Här finns en hel del kunskap och erfarenhet att ta del av.

Specialiserade sökmotorer indexerar ofta djupare på relevanta webbplatser. Du hittar till exempel vetenskaplig information på sökmotorerna Google scholar och Scirus. I Topix.net är nyheter sökbara och diskussionsgrupper hittar du i Google groups.

Databaser på Minabibliotek.se

Också Umeåregionens bibliotek erbjuder digitala uppslagsverk och databaser som utgör en del av den osynliga webben. Databaserna hittar du på Minabibliotek.se. Här kan du som låntagare söka fakta i olika ämnen antingen när du besöker biblioteket eller hemifrån när du loggat in på din användare. Här kan du läsa mer om våra digitala uppslagsverk och databaser.

Söktjänster och portaler

Det finns en hel del söktjänster och portaler på internet som har den djupa webben som inriktning. De är i vissa fall utvecklade av universitet och universitetsbibliotek och leder till ämnesspecifika databaser och arkiv. Det finns också portaler för forskare och konsumenter som söker artiklar, varor och tjänster. Här är några exempel:

webbläsare
Complete Planet En katalog där du kan söka i över 70 000 databaser och specialiserade sökmotorer.

Librarians' Internet Index  En katalogtjänst där du kan söka information med ämnesord. Lägg till ordet database i sökningen om du vill hitta databaser att söka vidare i.

Infomine eller Scholary Internet Resource Collections är en avancerad söktjänst utvecklad av Library of University of California.
Feedster En sökmotor med inriktning shopping online, produktrecensioner, resor och lyxvaror.

SurfWax En avancerad söktjänst för dynamisk sökning och navigering.

DeepDyve  Söktjänst för forskare med miljontals vetenskapliga artiklar. Artiklarna kan läsas online mot en avgift.

Fler tips på söktjänster och hur du söker i den djupa webben hittar du på 100 Useful Tips and Tools to Research the Deep Web.

Text: Ingrid Magnusson, Minabibliotek.se
Foto: Photos.com

Våra texter

 1. Internet filtreras för att passa dig

  Artikel Skrivet av: Fredrik Ragnarsson

  Information på internet personanpassas allt mer och mycket av det du idag hittar via sökmotorer och den reklam du ser styrs av ditt tidigare beteende. Lär dig mer om begreppet filterbubblan i vår artikel.

 2. Wikipedia – ta en titt bakom artiklarna

  Artikel Skrivet av: Fredrik Ragnarsson

  Svaren på många frågor finns bara några klick bort. Men kan vi lita på Wikipedia? Lär dig om hur webbplatsen fungerar och om vikten av källkritik.

 3. Bara fantasin begränsar QR-koder

  Artikel Skrivet av: Annika Winning

  Har du sett de där konstiga rutorna som har börjat dyka upp lite varstans nu för tiden? I annonser, på affischer och förpackningar syns de. De här rutorna kallas för QR-koder.

 4. Appar – nöjen och hjälpmedel i litet format

  Artikel Skrivet av: Annika Winning

  Det vi kallar appar är små program, eller applikationer. De är särskilt utformade för teknikprylar som är mindre än vanliga datorer, både i storlek och kapacitet. Här kan du läsa om hur appar fungerar och om vad du kan använda dem till.

 5. Duck duck go

  Tips Tipsat av: Anders Ohlsson

  Den som letar efter en sökmotor som inte samlar på sig information om dig, eller skickar den vidare till andra, kan testa Duck duck go. En sökmotor som vill spräcka filterbubblan.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Ingrid Magnusson den 9 april 2013