Länge leve Zafir!

Zafir är en bifigur i serien Spirous universum. En egensinnig skurk med stort bekräftelsebehov. Zafir gillas särskilt av barnen och Tommy Bildström ger i sin krönika teorier om varför.

Omslaget till Z som i Zafir
Denna text behandlar en bikaraktär i en serie som skrevs i mitten av 1950-talet. Nej, snälla fortsätt läsa. Detta är mycket viktigt.

Som bibliotekarie blir det naturligtvis en hel del läsande tillsammans med barn. Nu senast ett sprillans nytt Spirou-album. Spirou är en serie som funnits ända sedan 1930-talet och som publicerades för första gången i Sverige 1952.

Serien ges fortfarande ut. Det kommer ungefär ett album per år. Det ges dessutom ut nya album mer riktat till vuxna där kända serieskapare får göra egna tolkningar av karaktären.

Jag har ett stort intresse för litteratur, särskilt barnlitteratur och sagor. Jag är övertygad om att litteraturen hjälper oss att bearbeta konflikter och trauman, ja, själva livet med all dess växtvärk och komplexitet. Särskilt intressant är det att studera sagor då jag tror att de sagor som överlevt århundraden har något universellt att lära oss. 

Att se dagens barn läsa och uppskatta ett seriealbum med en figur som jag känner igen från min egen barndom får mig att fundera. Vem är Zafir och varför är barnen så förtjusta i honom? Jag vill genast plugga lite seriehistoria och låna böckerna om Zafir på Umeå stadsbibliotek. Detta visar sig vara svårt då de hela tiden är utlånade. Det sporrar dock bara min nyfikenhet och några nätinköp senare har jag min analys klar.

I albumet Z som i Zafir träffar vi för första gången denna egensinniga skurk. Albumet gavs ut 1961 i Frankrike men kom ut i albumform först 1974 i Sverige. Länge är Zafir bara en figur i skuggan. Vi får veta att han, enligt egen utsago, är ett stort geni. Vi får också veta att han blivit utsparkad från vetenskapsakademin.

Omslaget till Skuggan av Z
Zafirs motivation är till en början lite oklar, men efter ett tag så inser jag att det Zafir vill ha är uppmärksamhet. Zafir har ett stort Z på alla fordon han äger. Hans hantlangare har stora Z på bröstet.

Hans enorma bekräftelsebehov förstör ofta hans planer. Som i albumet Skuggan av Z, där hans planer att med sublim reklam få alla människor att köpa tandkräm av en viss sort, krossas när våra hjältar följer lastbilarna märkta med ett stort blått Z. Reklam ja, det verkar också vara ett genomgående tema. Zafir är egentligen inte ond. Precis som många av dagens barn vill Zafir bli sedd.

En annan karaktär i Spirous serievärld är Greve de Champignac, greve, geni, champinjonsexpert, och en slags fadersgestalt för Zafir. När jag läser mellan raderna så ser jag att Zafir sällan har någon anledning att blanda in vare sig greven eller Spirou i sina planer, men Zafir söker hela tiden bekräftelse hos greven.

Är detta en överanalys frågar du dig kanske? Nej, jag tycker att det är väldigt tydligt. I Skuggan av Z så maskerar sig Zafir som en reporter, till synes bara av anledningen att han vill höra vad greven tycker om honom. I albumet Raffel med Zafir regredierar Zafir mentalt och bokstavligt talat till en åtta månaders baby som greven måste ta hand om.

Omslaget till Raffel med Zafir
Varför är han då så populär? Om våra fem- eller åtta-åringar skulle kunna formulera sin viktigaste politiska fråga tror jag att det skulle handla om uppmärksamhet.

Jag tror också att det är viktigt att inte fnysa åt den typen av litteratur som barnen söker sin tröst i. Det är på något sätt förlösande att skratta åt den här karaktären. Barn behöver Zafir. Ja, inte bara barn förresten. Under min läsning så skrattar jag, en vuxen karl, högt. 

Det är något otroligt fånigt över denna figur med detta enorma bekräftelsebehov och som tycker att allt han gör, trots det är så underligt i många andra människors ögon, är det absolut viktigaste. Nästan som en bibliotekarie som skriver krönika om 50-åriga serier.

Text: Tommy Bildström, Vindelns bibliotek

 

 1. Z som i Zafir

  Av: Franquin, André
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1980
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 2. Skuggan av Z

  Av: Franquin, André
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 3. Raffel med Zafir

  Av: Franquin, André
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1979
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 4. Z kommer tillbaka

  Av: Tome
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1987
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 5. På uppdrag av Z

  Av: Morvan, Jean David
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 6. Zarkonerna anfaller

  Av: Vehlmann, Fabien
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 7. Den mörka sidan av Z

  Av: Vehlmann, Fabien
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok

Tecknade serier för yngre barn

Skrivet av: Katarina Markström

Bilder och ord i en underbar kombination. Att läsa serieböcker är ett härligt sätt att fördriva lediga stunder. För många barn är det också vägen till att börja läsa själv.

Superhjältar, politik och mörker

Skrivet av: Torbjörn Rolandsson

Alan Moore är en av världens mest inflytelserika serieskapare. Här introduceras han genom sina tre mest framstående verk.

Hennes serier går hem i Frankrike

Skrivet av: Anna Sahlén

Joanna Hellgren gör sina seriealbum om Frances på franska och översätter dem sedan till svenska. Det präglar känslan i dem.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Tommy Bildström den 22 februari 2016