Nordisk kvinnolitteraturhistoria

En webbplats som lyfter fram nordiska författare som under många år varit osynliga i litteraturhistorien.

Nordisk kvinnolitteraturhistoria
Nordisk kvinnolitteraturhistoria innehåller över 200 artiklar om över 800 författare. Webbplatsen är baserad på det tryckta verket Nordisk kvinnolitteraturhistoria som publicerades i fem band på svenska och danska mellan 1993 och 1998. Utgivningen blev resultatet av mer än 10 års insatser från en rad nordiska litteraturforskare.

Ett kulturarv slutar att halta

Under Littfest 2012 presenterades webbplatsen kort av bland annat av Ebba Witt-Brattström, som suttit med i styrgruppen för projektet och även står bakom några av texterna. 

– Vilken epok man än går in i nästan, åtminstone från 1800-talet och framåt, så har kvinnliga och manliga författare skrivit mot varandra eller med varandra. Det har funnits en könsdialog genom historien. Det är när litteraturhistorien har skrivits som kvinnor har sållats bort, säger Ebba Witt-Brattström.  

Märta Tikkanen och Ebba Witt Brattström
– Det gäller att återföra till hur det såg ut. Manliga författare lät sig inspireras och påverkas av kvinnliga författare i väldigt hög grad. Strindberg hade aldrig varit Strindberg och blivit en stor dramatiker om han inte gått in i nischen som hette könspolitisk drama, en genre som kvinnorna hade hittat på under 1880-talet; de glömda kvinnliga dramatikerna. Det är ett kulturarv som äntligen slutar att halta, fortsätter hon.

Författarfavoriter

Under seminariet på Littfest fick fyra författare också chansen att namnge sina favoriter inom den kvinnliga litteraturhistorien.

Märta Tikkanen
lyfter fram Fredrika Runeberg, "gift med ett nationalmonument redan under sin livstid". Fredrika Runeberg brottades livet igenom med dåligt självförtroende och frågan huruvida hon som kvinna hade rätt att skriva. Hon förstörde mycket av det hon skrev, men sparade även en hel del.

– För att Fredrika Bremer skulle kunna skriva måste hon avstå att skriva på ett kvinnligt sätt. Hon skildrar kvinnorna på avlägsna exotiska platser så att det inte blir en kritik mot rådande samhälle och framför allt inte mot sin egen man, säger Märta Tikkanen.

Norges stora 1800-talsförfattare

Gerd Brantenberg nämner Camilla Collett men lyfter i synnerhet Amalie Skram.  

– Den stora inom norsk litteratur är varken Bjørnson, Ibsen, Kielland eller Lie. Det är Amalie Skram när vi pratar om 1800-tal. Hon är en otroligt skicklig författare, väldigt modernistisk och en föregångskvinna.

Utan Camilla Collett och Amalie Skram hade de fyra stora manliga författarna i Norge varit förfärligt mycket mindre. Henrik Ibsens mest spelade pjäs är Ett dockhem och Gerd Brantenberg menar att han aldrig skulle ha skrivit något så högaktuellt utan influenser från dem båda.

Litteratur som kan förändra

Ida Linde beskriver Edith Södergrans rader "Jag har upptäckt mina inre dimensioner, det anstår mig icke att göra mig mindre än vad jag är." som en ovärderlig inspiration.

–  Jag hade förmånen att växa upp här och träffa Sara Lidman och det var också då jag tänkte att detta med att vara författare verkar vara enastående sätt att göra sig större än vad man är.

Monika Fagerholm
Monika Fagerholm håller fram Hagar Olsson som inspiratör och hennes inverkan genom tiderna. Som modernist, som syster till Edith Södergran och som förespråkare av en litteratur som kan förändra världen.

Text och foto: Anna Sahlén, Minabibliotek.se

Artikel uppdaterad 2017-03-06

 1. Min pennas saga

  Av: Runeberg, Fredrika
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Svensk litteraturhistoria
  Finns som: Bok
 2. Teckningar och drömmar

  Av: Runeberg, Fredrika
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1991
  Klassifikation: Finlandssvensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Amtmandens døtre

  Av: Collett, Camilla
  Språk:
  Norska
  Publiceringsår: 1855
  Klassifikation: Norsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Constance Ring

  Av: Skram, Amalie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1979
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från norska
  Finns som: Bok
 5. Septemberlyran

  Av: Södergran, Edith
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1918
  Finns som: Bok
 6. Jernbanan

  Av: Lidman, Sara
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 7. Jag lever

  Av: Olsson, Hagar
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1987
  Klassifikation: Allmänna samlingsverk
  Finns som: Bok
 8. Ediths brev

  Undertitel: brev från Edith Södergran till Hagar Olsson
  Av: Södergran, Edith
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1990
  Klassifikation: Finlandssvensk litteraturhistoria
  Finns som: Bok

Fördjupar sig i sin egen historia

Skrivet av: Anna Sahlén

Märta Tikkanens böcker präglas av egenupplevda och biografiska berättelser. I den senaste boken Emma & Uno vänder hon blicken mot sin mormor och morfar och deras liv.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 2 april 2012