Krumelurs skrivartävling

I höstens skrivartävling för årskurs 4 och 5 gäller det att skapa en berättelse på temat rymden. Den ska ha både text och bilder. Skicka in ditt bidrag senast 27 oktober så kan du vinna 500 kronor och ett bokpaket.

Bilden visar en planet i rymden.
Illustration: Johan Sundlöf.
Gillar du att teckna och skriva? Går du i årskurs 4 eller 5? Passa på att vara med i föreningen Krumelurs skrivartävling. Du kan vinna 500 kronor, och fina böcker. Det vinnande bidraget publiceras här på Minabibliotek.se och på Krumelurs webbsida.

Så här går det till

Skapa en berättelse på temat flykt. I serieform eller som en illustrerad berättelse, med text och bilder. Din berättelse får vara max tre A4-sidor lång, med typsnittet Times New Roman storlek 12 och 1,5 radavstånd, eller något som är ungefär likadant. Berättelsen ska ha minst tre bilder.

Mejla ditt tävlingsbidrag till:
anna.lindstrom.2@umea.se

Eller skicka med vanlig post till:
Anna Lindström, Umeå stadsbibliotek/Bokbussen, 901 78  Umeå

Senast fredag 27 oktober 2017 måste din berättelse ha kommit in.

Prisutdelning

Onsdag 15 november är alla som vill komma välkomna till prisutdelningen på Umeå stadsbibliotek. Den är klockan 18.00 i sagorummet på plan 4. Författaren Jakob Wegelius delar ut priset till vinnaren. Sedan får du höra honom prata om sina böcker med Tobias Johansson.

Tips när du ska skriva

Här är några skrivtips från Krumelur.

• Fundera på vilka olika slags rymdinslag du kan tänka dig. Skriv ner alla du kommer på. Är det en rymdresa, ett rymdkrig, ett möte med utomjordingar eller något annat?
  • Var utspelas berättelsen? Hur ser det ut där?
  • Vem, vad eller vilka är huvudperson(er)?
  • Vad är rymdinslaget och vilka känner till det?

Det är ofta bra om det händer något tidigt i en berättelse. Till exempel en stor förändring för din huvudperson, gärna med koppling till rymden. Det är också effektivt att låta huvudpersonen få motgångar, hur ska hen lyckas trots det?

Inspiration i böcker och på webben

Många författare säger att det är bra att läsa mycket när en vill bli författare. Längre ner hittar du några illustrerade berättelser. Kanske ger de idéer till din egen berättelse.

Massor med idéer finns det i boken Skriv om och om igen, läs mer i tipset här nedanför. Kika också in i Serieskolan på Barnensbibliotek.se, där finns ännu mer inspiration.

Lycka till!

Mer information och skrivtips i tävlingsfoldern, ladda ner som pdf:

.

Toppenbra skrivpeppbok

1. Skriv om och om igen

Av: Karlsson, Ylva Tipsat av: Åsa Zetterström

En annorlunda bok om att skriva. Den sprudlar av kreativitet, visar på hundratals möjligheter och får skrivande att verka lustfyllt, en nästan oemotståndlig sysselsättning. Det är bara att sätta igång!

Några illustrerade berättelser

Av: Hatke, Ben
    Publiceringsår: 2017
    Klassifikation: Tecknade serier

Tävlingen ordnas av Krumelur - föreningen för unga ord i norr, tillsammans med Umeå stadsbibliotek och Studieförbundet Vuxenskolan. Föreningen Krumelurs styrelse bestämmer vilken berättelse som vinner. De hör av sig till vinnaren så fort de vet vem det är.

Om du har frågor kan du kontakta Anna Lindström, se mejladress i texten här ovanför.

Taggar:

Skrivet av: Åsa Zetterström den 20 september 2017