Krim i påsk

Läs en traditionsenlig deckare till påsk. Tips på några nya titlar.

De blindas rike av Louise Penny är den senaste boken om den underbara kommissarien Gamache och det härliga gänget i Three Pines. Det är mörkt, otäckt, fint, kärleksfullt och alldeles, alldeles underbart. Gamache blir tillsammans med Myrna och en annan kille utsedda till testamentsexekutorer åt en kvinna ingen av dem visste vem det var. Under tiden nystas hemligheter upp och människor dör under tiden. Väldigt spännande och bra.

Stormberget av Liza Marklund är sista delen i serien om Wiking Stormberg och Stenträsk. I den här serien har Liza Marklund kommit tillbaka till Norrland och det är så himla bra. Jag är engagerad i Wiking och hans familj och vill verkligen att allt ska lösa sig. Ett lik hittas i träsket intill Stenträsk och helt plötsligt är Wikings värld i gungning och fyndet tar honom tillbaka i hans egen släkthistoria. Det blir spännande och intressant på flera plan.

Bortbytaren och Glasmannen av Anders de la Motte är del 1 och 2 i en serie om Leonore Asker och Martin Hill. Leo Asker jobbar på grova brott men blir petad och får chefa över Avdelningen för förlorade själar. Det är dit "de omöjliga" placeras. Men hon vill hämnas på den mannen som tagit hennes chefspost på grova brott och bestämmer sig för att lösa ett försvinnande före honom. Väldigt bra med spännande karaktärer och intressant och klurig plot.

Födelsedagen av Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt. Samuel ska fylla sju år och mamma, pappa och pappas nya fru kommer in och sjunger på morgonen. Men sängen är tom och Samuel är borta. Historien följer sedan flera av de inblandade ur olika vinklar. Det blir väldigt dynamiskt och spännande. En lovande första bok i en serie.

Urminnes hävd av Lars Pettersson. Boken kombinerar nutid och dåtid, spänning och upplysning på ett lysande sätt. Att boken delvis utspelar sig i Umeå är heller ingen nackdel. En äldre man mördas i sin lägenhet i Umeå och mordet visar sig ha förgreningar bakåt i tiden. Historien flätas ihop med tvångsförflyttningarna av samerna på 1920-talet och intressanta karaktärer, vacker konst och storslagna miljöer gör läsningen till en njutning.

Den hemliga gästen av Nita Prose: här får vi återigen stifta bekantskap med Molly Gray, städerskan på Regency Grand Hotel, som sätter en stolthet i att alltid återställa besökarnas rum till yttersta perfektion.Trots att hon är så noggrann och pedantiskt lyckas hon ännu en gång snubbla över ett lik på hotellet. Och denna gång visar det sig vara någon hon känner sedan tidigare och som hon själv gärna hade sett död.

Terapeuten av Helena Flood. Norska Helena Flood är en intressant författare som är duktig på att skriva psykologisk spänning med igenkänningsfaktor. I Teraputen så följer vi Sara, en ung psykolog, som har startat ett renoveringsprojekt med sin man. Projektet drar ut på tiden och sliter på förhållandet. Sara har också mottagning i huset. Plötsligt försvinner Saras man. Boken har välskrivna karaktärer och känns realistisk. En blandning mellan psykologisk thriller och pusseldeckare, en kombo som jag tror att många kan gilla. 

Våra texter