Krautrock

Har ni sett SVT:s litteraturprogram Babel? I så fall har ni kanske lagt märke till den musik-slinga som de brukar lägga i bakgrunden när de presenterar nyheter från den litterära världen.

Psykedelia
Låten heter "Hallogallo" och är öppningsspåret på Neu!:s självbetitlade debutalbum från 1972. De sex låtarna på Neu! förnyade bokstavligen den tyska rockscenen. Suggestiva ljudmattor varvat med smått minimalistiska takter, ibland ackompanjerat av en rytmiskt dunkande bas eller en borrmaskin! Avantgarde snarare än rock'n'roll.

Den tyska duon i Neu!, Michael Rother och Klaus Dinger, hade 1971 lämnat Kraftwerk, eftersom de menade att Schneider och Hütter saknade visioner. Vissa bedömare menar också att Kraftwerks stora genombrott, "Autobahn" från 1974, aldrig hade låtit som den gjorde, om de inte hade tagit starkt intryck av Neu!s album.

Återtog ett nedsättande ord

Krautrock blev ett begrepp, som engelska musikskribenter myntade på 1970-talet för att beskriva den här musiken. Ordet "Kraut" är egentligen ett nedsättande slanguttryck för en tysk person och var inget som de nydanande tyskarna inom den progressiva musiken ville skriva under på.

Termen är knappast heller en beskrivning av en bestämd sorts musikgenre. Några av banden som förknippas med företeelsen är till exempel Amon Düül II, Can, Cluster, Faust, Guru Guru och Tangerine Dream. Dessa band utgör ett ganska varierat musikutbud. Guru Guru:s hejdlösa flirtande med såväl Eddie Cochran som Jimi Hendrix känns ganska fjärran från Tangerine Dreams ambient-liknande musik.

Det som kan sägas förena dem, och som ändå gör begreppet tillämpligt, är deras gränsöverskridande experimentlusta, där inte minst synthesizern hade en central plats.
Läs mer på Krautrock och Allmusic.

Text: Olle Öhman, Tegsbiblioteket

Futuredays.jpg