Konstruerade språk

Esperanto, sindarin och klingonska är språk som används på helt olika ställen, men de har mycket gemensamt. Francisco Hansson berättar om konstruerade språk, deras skapare och om var vi kan hitta dem.

Två personer pratar på bänk utomhus
Språk har kommit och gått. De brukar vanligtvis skapas eller urskilja sig från ett annat språk under en längre tid. De kan uppstå och försvinna med olika kulturer.

Några språk föds däremot ur människans lust att skapa och uppfinna. Syftet med många av de konstruerade språken har varit att skapa ett fiktivt språk till en berättelse eller ett internationellt språk för kommuniktation.

Midgård och Pandora

Inom fantasygenren har uppfinnandet av nya språk varit vanligt. J. R. R. Tolkien konstruerade två alvspråk för sina böcker om Midgård. Han döpte dem till quenya och sindarin och de har fortsatt att utvecklas från den stund han skapade dem till idag. Redan som tonåring skapade J. R. R. Tolkien sitt första egna språk efter att ha studerat mycket språkvetenskap, men det var bara hans vänner och han själv som skulle förstå det.

Porträtt av Ludwig Zamenhof

Ludwig Zamenhof

Alvspråken från Sagan om ringen kanske är mest kända konstruerade språket men nyligen skapades ett språk till filmen Avatar. Paul Frommer är skaparen av språket na'vi som talas av de humanoider med samma namn, som bor på månen Pandora i filmen.

I rymden och havet

En person som var tidig med att utveckla ett utomjordiskt språk var Marc Okrand, skaparen av klingonska till serien Star Trek. Språket lever än idag, via filmerna och seriernas hängivna fans. Marc Okrand var också med och skapade språket som pratas i barnfilmen Atlantis - en försvunnen värld. Tanken bakom atlantiska var att det skulle låta som om det vore ett ursprungsspråk till alla språken idag.

I den verkliga världen finns bland annat språket esperanto, skapat av Ludwig Zamenhof under sent 1800-tal. Han konstruerade esperanto för att förena alla arbetare i olika länder. Esperanto talas idag av cirka 10 000 personer i olika världsdelar. Liknande försök gjordes tidigare av andra språkvetare, men de blev inte lika framgångsrika.

En kort tid innan esperanton lanserades, skapade Johann Martin Schleyer språket volapük. Det är till större delen baserat på engelska och tyska samt latin och sägs ha en regelbunden men omfattande grammatik. och interlingua.

Antal ord varierar

Omslaget till Klingon dictionary av Marc Okrand
Inför Sagan om ringen-filmerna behövde skådespelarna lära sig en del av de redan existerande språken för vissa repliker, precis som i filmen Avatar. Quenya och sindarin används idag i onlinedatorspel och forum som handlar om J. R. R. Tolkiens värld Midgård. Efter att bara ha talats av de som spelade klingoner i Star Trek talas det idag av många Star Trek-fans.

Na'vi består av cirka 1000 ord och det finns webbplatser som handlar om språket och hur man kan lära sig det. Esperanto har mer än 20 000 ord i nyare ordböcker. Från början bestod quenya och sindarin endast av ett hundratals ord, men idag består språket av tusentals ord och det finns även här webbplatser som handlar om de båda språken.

Text: Francisco Hansson, Minabibliotek.se
Foto: Photos.com, Universal esperanto association, Josh Bancroft


Webbplatsen Myskoteket.se har samlat några länkar på temat Lär dig na'vi På webbplatsen jrrvf.com finns ett sindarin-lexikon på engelska, tyska och franska
Klingonska språkinstitutets webbplats
Esperantoförbundets webbplats
(länkarna öppnas i ett nytt fönster)

 1. Avatar

  Språk:
  Engelska Svenska Norska Danska Finska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 2. J. R. R. Tolkien

  Undertitel: en biografi
  Av: Carpenter, Humphrey
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Litteraturvetenskap
  Finns som: Bok
 3. The Star Trek encyclopedia

  Undertitel: a reference guide to the future
  Av: Okuda, Michael
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1997
  Klassifikation: Single programs
  Finns som: Bok
 4. Star Trek

  Språk:
  Engelska Svenska Norska Danska Finska Nederländska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 5. Avatar

  Språk:
  Engelska Svenska Norska Danska Finska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD

Punktskriftens fader 200 år

Skrivet av: Astrid Wolff Feychting

Uppfinningen av punktskriften har en märklig historia. Skriften utvecklades ur ett militärt kodsystem med hjälp av det verktyg som gjorde upphovsmannen Louis Braille blind.

"Givande att läsa på främmande språk"

Skrivet av: Monica Wahlström

”Snart slutade jag ha uppslagsboken lika mycket bläddrad i som själva romanen.” Monica Wahlström tycker att det ger mer att läsa böcker på originalspråk.

"En vanlig enkel översättare"

Skrivet av: Anna Östman

Översättaren och författaren Erik Andersson besökte Umeå i oktober 2012. Minabibliotek var på plats för att höra honom berätta om hur han sveptes med i Tolkien-vågen och om sitt arbete med James Joyce-klassikern Ulysses.

Lär dig något nytt med crowdsourcing

Skrivet av: Anna Östman

Hjälp forskarna spana på rymden eller bidra till ett engelskt lexikon. För den som har tröttnat på pussel- och ordspel kan det vara lönt att kolla upp de många crowdsourcing-projekt som pågår på internet.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Francisco Hansson den 30 januari 2013