Konst i serier

Konstnärerna Sebastian Nordbeck och Max Olofsson har kikat på fenomenet konst i serietidningar. I sin bok reflekterar de över vad konsten tar sig för uttryck och vad våra kända seriefigurer hänger på sina väggar.

Bild på Sebastian Nordbeck
Foto: Anna Sahlén
Hur ser konst ut när den ska se ut som konst? Ja, ganska ofta som en hålförsedd blobb eller som abstrakt expressionism. Det är dessutom påtagligt att den genomsnittliga seriefiguren är en ganska avancerad konstkonsument. 

Max Olofsson och Sebastian Nordbeck lärde känna varandra på Konsthögskolan i Stockholm. De delade många referenser och hade reflekterat över liknade saker när det gäller konst. Båda hade till exempel fotat av tavlor som finns i bakgrunden inom populärkulturen, i serietidningar, filmer och tv-spel. Tillsammans bestämde de sig för att göra ett projekt med konsten i serier i fokus.

Direktkanal till fördomar om konst

– För att där fanns det mest material och för att det är intressant eftersom de professionella serietecknarna tecknar maskinellt. De fyller ett rum med en soffa, en tv och konst per automatik. På så vis kan man se det som en direktkanal till fördomar om konst, säger Sebastian Nordbeck.

Max Olofsson och Sebastian Nordbeck började med att köpa en kasse med blandade loppisserier. Alla vanliga serietidningar fanns representerade, såsom Bamse, Kalle Anka, Agent X9, Tom och Jerry. Så småningom gjorde de en omfattande inventering av den kommersiella serieutgivningen i Sverige från 1940-talet och fram till nu.

I deras bok Konst i serietidningar kan vi i bilder se hur konsten tar sig uttryck och vilka teman de följer. Där finns förstärkande konst, med motiv som kan vara knutna till karaktärernas intressen; Joakim von Ankas tavlor har pengamotiv och hos Lille Skutt återfinns avbildade morötter. Vi ser också konst som bidrar till en vardags- tillika hemmakänsla i form av avbildad blommor, landskap och stilleben.

Medvetna motiv eller inte?

Bild på omslaget till boken Konst i serietidningar
Bland serierutornas konst finns också den spännande företeelsen "ofrivilliga abstraktioner". Det kan röra sig om avbildade tavlor som aldrig blivit fyllda av serietecknaren och konst som det inte går att avgöra huruvida de är medvetet skapade eller inte.

– I agentserier vet man inte alltid om tavlorna har ett motiv eller om det bara är glänset i dem som vi ser.

Det finns serietecknare som skapat trender, som hittat på en egen konstnär vars motiv sedan återkommer. Sebastian Nordbeck visar på några geometriska figurer som ibland dyker upp i Bamseserier.

Konstnärens roll i serier

Modern konst är frekvent förekommande. Max Olofsson och Sebastian Nordbeck har undersökt om serierna följer den moderna konsthistorien, vilket de anser att de gör.

– De följer den fram till 1950- och 1960-talet då den abstrakta expressionismen slog igenom. Sedan stannar de där, säger Sebastian Nordbeck.

I en av bokens texter skriver han och Max Olofsson att de specifika serier som handlar om konstnärer eller verkens tillblivelse ofta hämtar stoff ur företeelsen action painting. Konsten kommer till genom slumpen och betydelsen av konstnärens egen kreativitet är underordnad.

Konst i konst

Som konstnär tecknar Sebastian Nordbeck ibland interiörer och ritar dit någon tavla. Han säger att det ger en annan frihet att skapa konst i konsten.

– Då kan man prova att göra något man inte står för. Man kan vara fri i tankarna.

Han berättar att det finns flera konstnärer som använder sig av serier i sin konst, till exempel Karin Mamma Andersson och Marie-Louise Ekman, som också bidragit med en text i boken.

Gjorde konst av den tecknade konsten

Konstverk av Sebastian Nordbeck och Max Olofsson
Foto: Sebastian Nordbeck
Som ett sidospår till projektet bestämde sig Sebastian Nordbeck och Max Olofsson för att göra ut några av konstverken. De tavlor och skulpturer som kanske bara existerat som en detalj i en serieruta fick bli verkliga.

– Jag tror att vi var avis på seriefigurerna som fick se dem! I serietidningarna är de väldigt snabbt ditkluddade, det blir en kontrast att vi måste lägga ned mycket tid på dem.

– Serietecknarna förslår något och vi fastslår det och tar det på allvar. Det är en rolig balansgång, man vet inte om vi är seriösa eller inte. Men poängen är att de ska vara fristående som konstverk.

Ungefär 65 konstverk har det blivit totalt. Hittills har de haft utställningar i Strängnäs och Stockholm. 

Låna boken på biblioteket

 1. Konst i serietidningar

  Av: Olofsson, Max
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Svensk litteraturhistoria
  Finns som: Bok

 

Våra texter

 1. Konst i litteraturen

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Tips på böcker där konsten spelar en framträdande roll, alltifrån skönlitteratur där konsten får bli en aktör i berättelsen till facklitteratur som diskuterar konstens mening.

 2. Elisa Rossholm – bilder och blyerts

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  I collage och blyerts, där orden får stå tillbaka för bilden, har Elisa Rossholm gjort bildberättelser som levandegör drabbande livsöden.

 3. Iggy 4-ever

  Tips Av: Gustavsson, Hanna Tipsat av: Anna Sahlén

  En grafisk roman som fångar den motsägelsefulla blandning av tristess och spänning som tonårstiden innebär.