Kom i form med pilates

Med träningsmetoden pilates, en blandning av yoga, stretch och styrketräning, tränar du upp de stora muskelgrupperna i bålen och får bättre kroppskännedom och balans.

yoga träning
På biblioteken kan du låna både böcker och träningsfilmer med instruktioner om hur du själv, kan träna pilates hemma.

Så föddes pilates

Träningsformen utvecklades på 1920-talet av tysken Joseph H. Pilates (1880-1967), som en metod för sängliggande patienter att träna upp sina muskler. För patienterna gick tillfrisknandet snabbare när de använde fjädrar som motstånd då de gjorde de stärkande rörelserna i sina sängar. Joseph Pilates utvecklade metoden vidare med fler träningsredskap och för att den även skulle passa friska människor.

Joseph var som barn sjuklig och svag, men bestämde sig för att studera anatomi och med förebilder från yoga, antik grekisk idrott och zen byggde han sedan upp sin egen kropp. I tjugoårsåldern flyttade han till England och försörjde sig som boxare och cirkusartist.

yoga träning
Under första världskriget återvände han till Tyskland och verkade som sjukgymnast. Pilates hjälpte sängliggande patienter att träna upp styrka och rörlighet. Att ligga stilla i sin säng ansågs på den tiden vara den säkraste vägen till tillfrisknande, i motsats till dagens korta vårdtider och råd om att snabbt komma på fötter och röra sig så mycket som möjligt.

Kontrollera rörelser med tanke och teknik

Efter kriget flyttade Joseph Pilates till USA och tog med sig sin träningsmetod. På båten över Atlanten träffade han sin blivande fru Clara och tillsammans med henne startade han en träningsstudio i staden New York. Dit kom många av dåtidens kända dansare och skådespelare, till exempel Martha Graham och Gregory Peck, för att träna.

Metoden kallades då "Contrology" eller "kontrollmetoden", eftersom träningen går ut på att lära sig kontrollera sina rörelser och muskler med hjälp av tanke och rätt andningsteknik. De muskler som framför allt tränas är buk-, rygg- och bålmuskulatur, det vill säga de muskelgrupper som skapar balans och god kroppshållning.

Olika skolor inom Pilates

Joseph Pilates utvecklade flera träningsredskap för att förbättra sina övningar. Original-metoden utgår från träning i särskilda pilatesmaskiner, som the Reformer, the Cadillac, the Spine Corrector, the Ladder Barrel, och the Wunda Chair, och bygger på 35 ursprungsrörelser. Dagens gruppträning på matta är en nyare företeelse som har kommit i samband med fitness-vågen och blivit mycket populär.
 
yoga träning
Det finns idag olika skolor inom pilates, men det var framförallt hans ursprungliga elever som förde metoden vidare, tillsammans med dansare och elitidrottare. Först på 1980-talet blev metoderna mer spridda i och med att de uppmärksammades av idrottsvetenskapen.
 
Många träningsanläggningar anordnar kurser och gruppträningar i pilates, om du är intresserad av att lära dig mer om träningsmetoden.
 
 
Text: Maria Nordenback
Foto: photos.com

 

 

 

 1. Pilates

  Av: Thorley, Louise
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Motion, konditionsträning
  Finns som: Bok
 2. Pilates 55+

  Av: Herdman, Alan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Motion, konditionsträning
  Finns som: Bok
 3. Stark och smidig med pilates

  Av: Lesche, Carita
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Motion, konditionsträning
  Finns som: Bok
 4. Pilates på matta

  Av: Lin, Yvonne
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Motion, konditionsträning
  Finns som: Bok
 5. 15 minuter pilates varje dag

  Av: Ungaro, Alycea
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Motion, konditionsträning
  Finns som: Paket

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Maria Nordenback den 6 juli 2009