Knut markerar julens slut

Granen barrar, pyntet slokar och jag längtar efter att äta pizza och hamburgare igen. Knut markerar julens slut och med honom åker det mesta ut.

Julgransdekorationer
Tjugondag Knut innebär slutet på julhelgerna. "Slut på julen och slut på ljusen, och slut på brännvin i alla krusen". Så sa man förr i tiden. All julmat och dryck som fanns kvar skulle ätas upp innan denna dag tagit slut, så förr i tiden bjöd man in grannar och vänner för att hjälpa till att göra "tabberas" och så gör en del av oss nu idag.
 
Hemma hos oss packar vi ihop plastgranen, men innan dess dansar och leker vi runt granen och barnen fiskar godispåsar i "fiskdammen".
 

Förlängd jul

Julen är den längsta helgen på hela året. I gamla almanackor från 1600-talet och längre tillbaka var Knut namnsdagsbarn den 7 januari. På den tiden var julen slut i och med Trettondedagen, den 6:e januari, men numera har vi förlängt julen med ytterligare en vecka, så nu firas inte Knut förrän den 13 januari, tjugo dagar efter julafton.
 
Vem är då Knut, namnsdagsbarnet? Knut Lavard är en av de mindre kända danska kungaättlingarna. Han levde på 1100-talet och fick sätta livet till när kusin Magnus bjöd in honom till julfest den 7 januari år 1131. Magnus mördade Knut för att komma åt den danska tronen. Knut Lavard var dock en from man som älskades av det danska folket och de fick honom helgonförklarad av påven. Så nu har han en egen dag i almanackan.
 

Långlivad diskussion

Hemma hos oss försöker vi att inte julpynta alltför mycket, Och vi har definitivt inte hakat på trenden att klä julgranen i nya färger och stilar varje år. Men ämnet har länge varit aktuellt. Här ett citat från 1900-talets början: "Under det sista årtiondet har det från utlandet, särskilt Tyskland, inkommit en massa krims-krams som urskiljningslöst köpes och upphänges i dussinhemmens julgran. Huru litet alla de människor, som begå julen med idel nylöpta ting, förstå julens charm! Vad är det för julstämning i att t.ex. skicka stadsbud eller annan lejd kraft att köpa granen, att barnen sedan med hjälp kanske av husan kläda densamma och så till sist att där upphänges nyinköpt krims-krams i alltför stor mängd. Det är särskilt de små granarna, som snyfta under grannlåtens tyngd".
 
Jag instämmer helhjärtat!
 
Varje jul plockar vi upp samma gamla välbekanta och välnötta julgransprydnader ur jullådan. De ska helst vara från min mans barndomshem. Kulorna och glittret hänger vi sedan försiktigt upp i plastgranen.
 

Gröna kvistar mot onda makter

Seden med plastgran är ju rätt ny, men däremot är julträdet en flera hundra år gammal tradition ute i Europa. Alla sorters gröna kvistar dög till skydd mot onda makter, inte bara granen, Det var först kring sekelskiftet 1900 som granen slog ut alla andra gröna kvistar och blev det enda julträdet på marknaden.
 
Nu så är det dags att säga adjö för detta år till vår julgran och till alla tomtar och annat julpynt som prytt vårt hus i snart två månader. Tips på roliga lekar som passar mina små barn och deras kamrater får jag från Julboken. Innan vi plundrar granen kan vi leka blindbock, gömma nyckeln och hela havet stormar. Efter det passar nog den kända sångtexten väl:
 
Snart är glada julen slut, slut, slut
julegranen bäres ut, ut, ut
men till nästa år igen
kommer han, vår gamle vän
ty det har han lovat
 

Text: Maria Nordenback, Ålidhems bibliotek

 1. Julboken

  Av: Näslund, Görel Kristina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Etnografi, socialantropologi och etnologi
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Maria Nordenback den 22 december 2007