Klungans Sven Björklund om läsning

I sommar visar SVT humor- och teatergruppen Klungans tv-serie "Ingen bor i skogen". Klungans Sven Björklund berättar om sina läsvanor.

Sven Björklund i Klungan
Den 14 juni 2010 är det premiär på SVT för Ingen bor i skogen, en tv-serie av Klungan, humor- och teatergruppen med rötterna i Umeå. Serien består av fem avsnitt och spelades in på Mimerskolan i Umeå i december 2009.

Du som sett Klungans tidigare teaterföreställningar Jag är en fågel nu, Det är vi som är hemgiften eller lyssnat på Mammas nya kille i P3 kommer att känna igen dig.

Loranga för den som vill ha roligt

Sven Björklund är en av Klungans fyra medlemmar. I Ingen bor i skogen spelar han två norrbottningar: den medelålders Lars Stenberg och den livsbejakande Agneta Fagervall-Olsen – och de är båda människor du stött på i verkligheten.

Hur ser dina läsvanor ser ut?

– Jag läser mest på sommaren, annars hinner jag inte riktigt. Och jag skriver så mycket själv till vardags att läsningen då blir som ett störningsmoment. Det blir så lätt att halka in i ett annat språk och en annan stämning, säger Sven.

Vilken bok har du läst flest gånger?
– Jag har aldrig läst om en bok flera gånger.

Vad läser du?
– Det blir mycket av det som är populärt och nytt. Jag går oftast till pockethyllan.

Inspireras du av litteratur?
– Jag läste faktiskt en bra bok nyss, mitt i våren hör och häpna, Jakten mot nollpunkten av Carl Johan De Geer. Den tyckte jag var väldigt bra och den har nog inspirerat mig. Jag gillar honom och hans konst. Och hans små filmer. Carl Johan De Geer har en förmåga att skriva likadant som han pratar och jag vet en del som har svårt för det. Jag vet många som inte kan läsa Sara Lidman för att man hör hennes röst alldeles för tydligt. Hon är nog förresten min favoritförfattare. Jag tycker att Jernbanan är bland det bästa jag läst.

Händer det att du läser roliga böcker?
– Ja. Min galna hage av Povel Ramel är bra. Den är lite daterad men det finns roliga saker i den fortfarande. Och sen kan man alltid läsa Barbro Lindgrens Loranga-böcker om man vill ha roligt.
Katla och Agneta i Klungans tv-serie Ingen bor i skogen

Nycirkusartisten Katla (Olof Wretling) och Agneta Fagervall-Olsen (Sven Björklund) ur Ingen bor i skogen.

Vad har det varit för skillnad att jobba med Ingen bor i skogen jämfört med Klungans tidigare projekt?
– Det finns flera saker. Vi skrev ett manus som vi repade in och sen vid själva inspelningen hände det att man fick feeling och gjorde nån liten svans för att det skulle bli ännu roligare. Men sen när vi satt och klippte så insåg vi att det bästa är det som stod i manus. Vi har tagit bort allt improviserat. På scen kan man även förstärka och rädda något som går dåligt. Det går inte att göra på samma sätt vid inspelning, det är en av skillnaderna som man märker.

En ny föreställning

Klungan som förutom Sven Björklund består av Olof Wretling, Carl Englén och Mattias Fransson har precis börjat arbeta med nästa projekt, ännu en föreställning. Tillsammans med koreografen Birgitta Egerbladh har de än så länge bara jobbat i tre veckor och ingen vet vad det ska bli. Premiären är dock satt till februari 2011.

Text: Anna Sahlén, Minabibliotek.se
Foto: Sven Björklund och Petrus Sjövik.

 1. Jernbanan

  Av: Lidman, Sara
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Loranga

  Undertitel: del 1 & 2
  Av: Lindgren, Barbro
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Loranga, Loranga

  Av: Lindgren, Barbro
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Min galna hage

  Av: Ramel, Povel
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1957
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 1. Jakten mot nollpunkten

  Av: De Geer, Carl Johan Tipsat av: Anna-Lena Hedman

  Fruktanvärt rolig. Självutlämnande. Kritisk. Allt detta och mer därtill är Carl Johan de Geers självbiografi "Jakten mot nollpunkten".


Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 14 juni 2010