Klassiker: Rosemary's baby

Möjligen den bästa skräckroman som skrivits. Men Ira Levins roman har åtminstone god potential att ge läsaren kalla kårar.

Omslaget till boken Rosemary's baby

Huset Bramford har dåligt rykte men där hittar Rosemary Woodhouse och hennes man Guy sin drömlägenhet. De bryr sig inte om det vännen Hutch berättar om mystiska dödsfall som inträffat i huset och märkliga människor som bott där.

Inspirerad av skriverier om satanism

Lägenheten är perfekt och grannarna är mycket trevliga och hjälpsamma. Det äldre paret Minnie och Roman Castevet i våningen intill kommer snart att fungera som extraföräldrar till det unga paret och ställer alltid upp på alla sätt. Guy som är skådespelare får plötsligt de roller han drömt om och Rosemary blir äntligen gravid. Allt börjar gå deras väg.

Men står allt rätt till? Fler dödsfall drabbar huset och Rosemary börjar känna sig obekväm med Minnies och Romans översvallande intresse och välvilja. Hon har också börjat drömma förfärliga mardrömmar. Är de verkligen drömmar?

Jag undrar om inte detta är den bästa skräckroman som skrivits. Jag har läst en hel del men endast denna har gett mej kalla kårar.

Rosemary's baby skrevs 1967 och var Ira Levins andra roman. Till viss del hade författaren inspirerats av skriverierna om den nybildade Church of Satan.

Filmen blev världssuccé

1968 gjorde Roman Polanski en film med samma titel. Filmen blev en världssuccé. Mia Farrow spelade huvudrollen som Rosemary men den som fick mest uppmärksamhet var Ruth Gordon som spelade den djävulska Minnie Castevet. Hon fick både en Oscar och ett antal andra priser.

Ira Levin (1929-2007) bodde större delen av sitt liv i New York. Fruarna i Stepford och Pojkarna från Brasilien är två andra av hans böcker i skräck/thriller-genren som är klart läsvärda. De har också filmats.

Text: Maja Samuelsson, Holmsund/Obbola bibliotek

 1. Rosemarys baby

  Av: Levin, Ira
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1967
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok

Klassiker: Jane Eyre

Skrivet av: Jenny Berggren

Systrarna Brontë - Charlotte, Emily och Anne – beslutade sig för att skriva varsin roman. Resultaten blev Jane Eyre, Svindlande höjder och Agnes Grey. De två första är numera klassiker inom den brittiska litteraturen.

Klassiker: Dödssynden

Skrivet av: Anna Sahlén

En utvecklingsroman om klass, ras och identitet i den amerikanska södern. Harper Lees berättelse om hur den unga flickan Scout lär sig om världen har länge haft en stark ställning som amerikansk klassiker.


Klassiker: Mandarinerna

Skrivet av: Robert Jansson

Sex, politik och en intellektuell elit med identitetskris. Simone de Beauvoirs moderna klassiker Mandarinerna innehåller allt, och lite till.


Klassiker: Pärlan

Skrivet av: Ingrid Magnusson

John Steinbecks romanhjältar var de svaga, fattiga och utsatta. Och de berörde en hel värld. Pärlan är berättelsen om den fattige pärlfiskaren Kinos kamp för familjens överlevnad och mot den vite mannens girighet.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Maja Samuelsson den 14 september 2011