Klassiker: Madame Bovary

Den omoraliska romanen om madame Bovary fick Gustave Flaubert åtalad. Den blev också hans mästerverk och brukar sägas vara den första naturalistiska romanen i Europa.

Bild på filmaffischen till filmen Madame Bovary från 1991
Det var under en resa i Egypten 1849 som den 28-årige författaren Gustave Flaubert utropade: "Nu har jag det! Jag ska skriva om Delamare och hans hustru!" Éugene Delamare var en landsortsläkare från Flauberts hembygd vars hustru tagit sitt liv efter att hon bedragit och ruinerat sin man. På den tiden var detta ett simpelt och vardagligt tema och Flauberts vänner lär strax innan ha uppmanat honom att skriva en tråkig bok om ett tråkigt ämne.

Skrev vetenskapligt precist

Naturalisten Gustave Flaubert blev redan under sin livstid känd som estet, ensling och perfektionist. Hans ambitiösa försök att rekonstruera den helige Antonius frestelser, La Tentation de Saint Antoine, gjorde släkt och vänner oroliga. Själv drömde Flaubert om att skapa en ny Faust men vännernas råd att undertrycka den romantiska diktaren inom sig resulterade i hans mest berömda verk – Madame Bovary.

Liksom tidigare skrev han långsamt och noggrant. Han ville skapa en stil som var "lika rytmisk som vers och lika precis som vetenskapligt språk". Han kunde ägna en hel dag till att fila på en enda mening.

Bild av en skämtteckning av Gustave Flaubert från 1869.
Efter närmare sex år hade han dissekerat och beskrivit människor och landsortsmiljö så exakt att dåtida skämttecknare fångade essensen i hans författarskap. Med luppen i en hand och blodet från Emma Bovarys hjärta droppandes ner i bläckhornet bevarades samtidens bild av Gustave Flaubert.

Berättelsen om Madame Bovary

I korthet handlar romanen Madame Bovary om den franska lantbrukardottern Emma som förläst sig på förströelseromaner och drömmer om romantik och passion. Äktenskapet med landsortsläkaren Charles Bovary blir inte vad hon hoppats på så hon tar sig älskare och pantsätter familjens ägodelar för att bekosta sitt dubbelliv.

Slutligen är hon så insnärjd i lögner att hon väljer döden som utväg. Hon sväljer en näve arsenik och hennes utdragna dödskamp bevittnas av inte mindre än tre läkare där maken Charles framstår som den minst kompetenta.

Gustave Flaubert åtalades

Madame Bovary publicerades först i tidskriften Revue de Paris år 1856 och den väckte stor irritation. Emma Bovarys omoraliska liv och leverne ledde till åtal. Åklagarsidan påstod att hundratals stycken i romanen var en hyllning till otroheten medan försvarsadvokaten försökte övertyga rätten om att berättelsen var moraliserande.

Gustave Flaubert friades slutligen eftersom han endast beskrivit händelseförloppet utan att kommentera eller döma det. Detta var något nytt och ett avsteg från den rådande romantiken. Madame Bovary brukar sägas vara den första och mest inflytelserika naturalistiska romanen i Europa. Många anser också att den är oöverträffad i sitt slag.

Hans övriga liv och författarskap

Fotografi av den franske författaren Gustave Flaubert
Gustave Flaubert föddes i Rouen, Normandie år 1821. Fadern var en framstående kirurg vilket avspeglar sig i Madame Bovary. Båda föräldrarna var ateister vilket var ovanligt och den medfödda avskyn för kyrka och prästerskap lyser igenom i författarskapet. Efter studenten läste den unge Gustave juridik vid Sorbonne-universitetet i Paris men några epilepsiliknande anfall gav honom anledning att välja bort studierna för skrivandet. Han återvände till familjeegendomen Croisset utanför Rouen där han bortsett från några kortare perioder bodde fram till sin död 1880.

Förutom Madame Bovary är Salammbô, en historisk-romantisk skildring av det gamla Kartago, hans mest kända roman. Flaubert gjorde också ett misslyckat försök som dramatiker 1872 med pjäsen Le Candidat. Hans flitiga och briljanta brevskrivande till författarvänner som George Sand och Ivan Turgenjev finns utgivna på franska.

Berättelsen om den otillfredsställda hemmafrun har dramatiserats för scen, TV och bioduk åtskilliga gånger. I den Golden Globe-nominerade filmen Madame Bovary från 1991 är det den undersköna Isabelle Huppert (Pianisten, 8 kvinnor) som kör nävarna i arsenikkruset och dör en långsam och plågsam död. Flaubert lär ha haft arseniksmak i munnen flera dagar efter han skrev det. Så stor var hans inlevelse och resultatet blev en klassiker som håller än idag.

 1. Madame Bovary

  Av: Flaubert, Gustave
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1956
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från franska
  Finns som: Bok
 2. Madame Bovary

  Språk:
  Franska Svenska Danska Norska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Fransk film och tv
  Finns som: DVD

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Maud Sandström den 15 februari 2011