Klassiker: Lady Audley's secret

En av 1860-talets populära romaner kombinerar sentimentala, melodramatiska, realistiska och skandalösa element och gav upphov till en ny genre.

Bild på omslaget till Lady Audley's secret
Lady Audley's secret av Mary Elizabeth Braddon bidrog till att skapa en helt ny genre när den kom ut på 1860-talet – skandalromanen. Den är en blandning av detektivroman, psykologisk thriller och en romantisk skildring av överklassliv.

En återkomst och ett dödsfall

Lucy Graham arbetar som guvernant hos en läkare på den engelska landsbygden, när traktens godsherre, Sir Michael Audley, blir kär i henne. Så blir hon Lady Audley.

Samtidigt återvänder George Talboys till England från Australien, där han har letat efter guld. Nu har han hittat sin förmögenhet och är angelägen att återse fru och barn som han lämnade för tre år sedan. Vid återkomsten till England träffar han en gammal skolkamrat, Robert Audley, brorson till Sir Michael Audley.

Robert erbjuder George att bo hos honom, medan han försöker hitta sin fru. Dessvärre hittar de en dödsannons där det står att hans fru har dött. George blir helt tillintetgjord, och Robert tar sig an honom och låter honom bo kvar.

Ett oväntat försvinnande

Tillsammans reser de för att hälsa på Roberts farbror, Lady Audley's man, på hans gods. Men Lady Audley har den ena ursäkten efter den andra för att de inte ska kunna komma på besök. En kväll när Sir och Lady Audley är bortresta besöker de dock slottet, för Robert vill gärna visa upp det för George.

Illustration ur Lady Audley's secret
Där hittar de Lady Audley's porträtt och George blir tagen. Han är väldigt tyst efter besöket och dagen efter försvinner han. Nu tar sig Robert Audley ut ur sin lättjefulla tillvaro och gör allt han kan för att ta reda på vad som egentligen har hänt med George.

En okänd klassiker

Lady Audley's Secret var en av 1860-talets mest populära romaner. Den kombinerar sentimentala, melodramatiska, realistiska och skandalösa element.

För dåtidens läsare var den säkert sensationell, men inte för mig. Tidvis tyckte jag att den var rätt trälig att läsa, eftersom den är ganska omständligt skriven. Men efter ett tag så lyfter den och det blir riktigt spännande.

Jag tyckte att det var intressant att läsa en klassiker som jag aldrig hade hört talas om förut. Den har aldrig översatts till svenska, så den är, och var nog, inte så känd i Sverige. För den som tycker om att läsa klassiker kan jag mycket väl rekommendera den.

Text: Aina Gustavsson, Ersboda bibliotek

1. Lady Audley's secret

Av: Braddon, Mary Elizabeth
    Publiceringsår: 1862
    Klassifikation: Engelsk skönlitteratur

Klassiker: Madame Bovary

Skrivet av: Maud Sandström

Den omoraliska romanen om madame Bovary fick Gustave Flaubert åtalad. Den blev också hans mästerverk och brukar sägas vara den första naturalistiska romanen i Europa.

Min vän, Mrs Dalloway

Skrivet av: Åsa Grenholm

Efter första läsningen förstod jag mig inte på boken. Den andra läsningen blev en av mina största läsupplevelser, och Clarissa Dalloway är sedan dess min följeslagare i livet.

Notes on a Scandal

Tipsat av: Robert Rösth

De två lärarna Barbara och Sheba blir vänner, trots att de är väldigt olika personligheter. De har varsin hemlighet som styr hur deras relation utvecklas.

Odla på litet utrymme

Skrivet av: Anna Östman

Hydrokultur, klätterväxter, "window farming" och badkarsförvaring. Landskapsingenjör Nina Ingvarsson tipsar om hur du kan förvandla din rostiga betongbalkong till en prunkande trädgård.

Skrivet av: Aina Gustavsson den 17 oktober 2011