Klassiker: Jane Eyre

Systrarna Brontë - Charlotte, Emily och Anne – beslutade sig för att skriva varsin roman. Resultaten blev Jane Eyre, Svindlande höjder och Agnes Grey. De två första är numera klassiker inom den brittiska litteraturen.

Bild av Charlotte Brontë
Jane Eyre publicerades 1847 (till svenska 1850) och handlar om medelklasskvinnan som blir förälskad i överklassmannen, men det är också, och kanske framförallt, en skildring av frigörelse och kvinnlig självständighet.

Från föräldralös till guvernant

Charlotte Brontë hämtade mycket stoff till sin roman ur sin närmaste omgivning. Den föräldralösa Janes närmaste vän på barnhemmet där hon växer upp anses till exempel vara ett porträtt av den äldsta systern Maria – ett av syskonen Brontë som dog i unga år.

Efter en fasansfull uppväxt tar Jane anställning som guvernant, ett yrke som författaren var väl förtrogen med. Det är här som hon faller handlöst för sin arbetsgivare, mr Rochester. Till en början är kärleken inte besvarad, och Jane lider i det tysta. Charlottë Brontë var själv olyckligt förälskad i en gift man, men den historien slutade inte lika lyckligt som i romanen.

Mr Rochester börjar nämligen snart visa känslor för den lilla grå guvernanten, och det slutar faktiskt med att han friar till henne. Men - på bröllopsdagen uppdagas att mr Rochester redan är gift. Och hans hustru hålls inspärrad på godsets vind.

Den galna kvinnan på vinden

Bild på ett bokomslag till Jane Eyre
Det är här som Charlotte Brontë ger upphov till begreppet "Den galna kvinnan på vinden", som triggat många forskare. Bertha, som mrs Rochester heter, anses psykiskt sjuk och har därför spärrats in av sin bror och sin man och hålls fången av dem – en patriarkatets kontroll av kvinnan. Men den galna kvinnan formar också en bild av kvinnan som rebell.

I Sargassohavet av Jean Rhys får vi ta del av Berthas egen berättelse.

Detta inslag placerar också in romanen i den gotiska skräckromantikens genre, en genre som nu aktualiserats med dagens uppsjö av ungdomsböcker om övernaturlig kärlek.

Den självständiga kvinnan

Jane flyr nu förtvivlat fältet och irrar omkring. När hennes besparingar är slut tas hon lyckligtvis om hand av två systrar, som förmodligen räddar livet på henne. Av systrarnas bror, som är präst, får Jane ett erbjudande om att bygga upp en skola för flickor.

Även här kan man dra paralleller till författarens eget liv. Hennes far var präst, och tillsammans med sina systrar gjorde hon vid ett tillfälle ett försök att bilda en egen skola. De hade tröttnat på det isolerade livet som guvernanter – men försöket förblev just bara ett försök.

Charlotte Brontë låter dock sin Jane i slutändan bli ekonomiskt oberoende, vilket ger henne fler valmöjligheter och ställer henne inför sitt livs beslut. Ska hon söka upp Rochester på nytt, eller finna sig i ett liv utan honom?

Det val hon slutligen gör springer ur en vilja att vara självständig.

Filmatiseringar och uppföljare

Jane Eyre har filmatiserats flera gånger och uppförts åtskilliga gånger på världens teatrar, även i Sverige redan under senare delen av 1800-talets, och det finns verk som behandlar enbart dessa uppsättningar. På Internet kan man bland annat botanisera i The Enthusiast´s Guide to Jane Eyre Adaptions.

Även skönlitterära repliker på Jane Eyre har publicerats. Bland annat har Hilary Bailey skrivit en uppföljare till Jane Eyre, Mrs Rochester, som utspelar sig tio år senare. Och i fantasyromanen Var är Jane Eyre? låter författaren Jasper Fforde låta kidnappa Jane Eyre och sätter litteraturkriminalaren Torsdag Nesta på uppdraget att föra henne tillbaka. På vägen förändras originalhistorien, och det finns många spännande detaljer att upptäcka för den som har Charlotte Brontës roman färskt i minnet.

Text: Jenny Berggren, Grubbebiblioteket

 1. Mrs Rochester

  Av: Bailey, Hilary
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1997
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Sargassohavet

  Av: Rhys, Jean
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Var är Jane Eyre?

  Av: Fforde, Jasper
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Jane Eyre

  Språk:
  Engelska Svenska Norska Danska Finska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 5. Jane Eyre

  Av: Brontë, Charlotte
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1999
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok

Klassiker: Dödssynden

Skrivet av: Anna Sahlén

En utvecklingsroman om klass, ras och identitet i den amerikanska södern. Harper Lees berättelse om hur den unga flickan Scout lär sig om världen har länge haft en stark ställning som amerikansk klassiker.

Klassiker: Mandarinerna

Skrivet av: Robert Jansson

Sex, politik och en intellektuell elit med identitetskris. Simone de Beauvoirs moderna klassiker Mandarinerna innehåller allt, och lite till.