Klassiker från skoltiden

Den första kontakten med litteraturens klassiker sker ofta i skolan. Visst är det nyttigt att lära sig om historia och det egna kulturarvet genom skönlitteratur, men upplevelserna kanske inte alltid är odelat positiva.

Under 2011 kommer Minabibliotek.se att varje månad presentera och tipsa om litterära klassiker. Det är böcker som genom sina berättelser, sina teman, sitt språk och sin tidlöshet tilltalar generation efter generation.

Nästan alla kommer i kontakt med klassiker under skoltiden. Vi har frågat några personer efter minnen kopplade till klassiker som de läst i skolan, och om de har några klassikerfavoriter som de bär med sig i livet.

Robert Bohlin är IT-tekniker

Robert Bohlin, IT-tekniker, Umeå kommun

Mio min Mio är det första som dyker upp i huvudet. Vi fick välja böcker fritt ur det lilla bibliotek vi hade på skolan och då blev det den. Jag tyckte att den var spännande från början till slut, speciellt när Mio fick manteln och skeden som han inte visste vad han skulle göra med förrän i slutet.

– Läraren läste också På västfronten intet nytt för oss och jag blev fångad av den boken. Den var spännande och jag minns att jag ville veta vad som hände med karaktärerna.

– Jag har inte varit och är inte den typen som läser böcker ofta, så att man skulle läsa böcker i skolan var inte precis det roligaste man visste. På senare år har jag förstått hur mycket mer man kan säga med en bok, som inte ryms i en film. Jag gillar att gå in för en bok och läser gärna till exempel Harry Potter-böckerna.

Ingrid Magnusson, bibliotekarie på Umedalens bibliotek i Umeå.

Från vänster: Ingrid Magnusson och Vicky Uhlander.

– I skolan så kändes läsningen nog mest påtvingad. Jag tycker inte att jag kommer ihåg det som en lustfylld upplevelse. Men det var väl också ganska tunga författare som man kanske inte var mogen för, som August Strindberg och Selma Lagerlöf. Sen var det säkert bra att man fick läsa dem, det hör ju till allmänbildningen, men kanske kunde skolan ha gjort ett bättre urval.

– Som barn läste jag väldigt mycket av Jules Verne, och böcker som Tom Sawyer, Oliver Twist, Greven av Montecristo. Jag var en bokslukare och känner mig varm i hjärtat när jag tänker på dem. Jag tog verkligen till mig dem, man dök in i den världen och blev fascinerad och engagerad. De böckerna representerar en ungdomsgenre som kanske inte skrivs längre men jag tror att de fortfarande går att introducera till dagens barn och unga. Jag lånade ut Tom Sawyer häromdagen till en liten pojke.

Vicky Uhlander, bibliotekarie på Umedalens bibliotek i Umeå

– Min första stora läsupplevelse var Skattkammarön och den läste jag nog egentligen när jag var alldeles för liten, när jag var ungefär åtta år. Min pappa var sjöman och jag är uppvuxen med hans historier från sjön. I hans dagböcker skriver han om tio meter höga vågor och styrmän som blåste överbord. Jag gillar även Odysséen.

Omslaget för Illustrerad klassiker Den flytande ön

– I högstadiet läste man ju svenska klassiker som Selma Lagerlöf och Moa Martinson, och redan där utsattes man ju för William Goldings Flugornas herre. Eftersom jag har jobbat i skola och bibliotek i 35 år så återkommer den med jämna mellanrum. Mina barn har också läst den i skolan.

– Illustrerade klassiker var ett bra sätt för barn och unga att komma i kontakt med klassiker. Där läste jag Greven av Montecristo, Fången på Zenda, En världsomsegling under havet och Dr Jekyll och Mr Hyde. De var i färg och jag minns särskilt Jules Verne-illustrationerna med jättebläckfiskar.

Text: Anna Sahlén och Anna Östman, Minabibliotek.se
Foto: Anna Östman

Tom Sawyers äventyr

Av: Twain, Mark Tipsat av: Christina Landström

Christina Landström på Vännäs bibliotek tipsar om en bok som har allt. Det är en läsupplevelse att återvända till.

Mio, min Mio

Av: Lindgren, Astrid Tipsat av: Mattias Löfqvist

Den enda bok jag vet hur den såg ut där den stod i min bokhylla när jag var tio år är "Mio, min mio" av Astrid Lindgren.

Skrivet av: Anna Sahlén den 19 januari 2011