Klassiker: Dödssynden

En utvecklingsroman om klass, ras och identitet i den amerikanska södern. Harper Lees berättelse om hur den unga flickan Scout lär sig om världen har länge haft en stark ställning som amerikansk klassiker.

Bild på omslaget till boken To kill a mockingbird
Dödssynden av Harper Lee kom ut 1960 och vann Pulitzerpriset året efter. Originaltiteln är To kill a mockingbird.

Bekymmerlös tillvaro

Scout växer upp i Maycomb i Alabama med sin bror Jem och sin far Atticus. Han är advokat och ganska mycket äldre än hennes jämnårigas fäder. Sin döda mamma har hon inget minne av. 

När boken börjar är Scout sju år. Tillvaron har hittills varit ganska bekymmerslös och hennes värld inte mycket större än huset där familjen bor.

Scout gillar att bära byxor och leka äventyrliga lekar med Jem och deras gemensamma kompis Dill. Fastern Alexandra tycker att Scout skulle behöva lära sig att uppföra sig mer som en flicka, men det har Scout ingen lust med.

Exponeras för världen

I ett grannhus bor Boo Radley. Ingen har sett honom på många år. Han ryktas vara tokig. Kanske sitter han fastkedjad där inne? Nyfiket stryker Scout, Jem och Dill runt utanför gården.

Bit för bit kryper verkligheten närmare och får Scout att öppna ögonen. Hon är klipsk och har lärt sig mycket av sin bror och sin far men för att förstå sammanhangen måste hon exponera sig för omvärlden. Det visar sig att saker och ting är ganska komplicerade.

Scout inser att människor hyser både åsikter om andra och deras uppförande samt illvilliga känslor som grundar sig på uppfattningar om att vissa människor är sämre än andra.

Ett rättsfall påverkar samhället

Bild från filmatiseringen av To kill a mockingbird
När hennes pappa åtar sig att försvara Tom Robinson, en svart man som anklagas för våldtäkt på en ung vit kvinna, blir det oroligt i Maycomb. Det är en händelse som inte kommer att passera obemärkt förbi, inte bara för Scout, Jem och Atticus utan för hela samhället. 

Boken är inspirerad av verkligheten. Ett fall liknande Tom Robinsons inträffade under Harper Lees egen barndom.

Harper Lee var nära vän med författaren Truman Capote. De växte båda upp i Monroeville, Alabama och utvecklade en livslång vänskap. Scout och Jems kamrat Dill som spelar en viktig roll i deras upptåg har sagts vara inspirerad av Truman Capote.

Harper Lees tystnad

Harper Lee gjorde även Truman Capote sällskap till Holcomb i Kansas efter morden på familjen Clutter och bistod i reseacharbetet kring vad som sedemera blev dokumentärromanen Med kallt blod. I Truman Capotes debutroman Andra röster, andra rum finns karaktären Idabell Thompkins som lånat drag av Harper Lee.

Dödssynden är den enda roman som Harper Lee har kommit ut med. Hon har avböjt intervjuer och publika framträdanden sedan 1964. "Well, it's better to be silent than to be a fool" sade hon för ett par år sedan.

Osökt går tankarna till J.D Salinger som hade liknande framgångar med sin enda roman Räddaren i nöden. Båda titlarna har i många år varit en del av den obligatoriska läsningen inom det amerikanska skolväsendet och hamnat på otaliga listor över de bästa romanerna genom tiderna.  

Text: Anna Sahlén, Minabibliotek.se
Foto: Wikimedia commons, från filmatiseringen av To kill a mockingbird.

 1. Dödssynden

  Av: Lee, Harper
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. To kill a mockingbird

  Av: Lee, Harper
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Klassiker: Mandarinerna

Skrivet av: Robert Jansson

Sex, politik och en intellektuell elit med identitetskris. Simone de Beauvoirs moderna klassiker Mandarinerna innehåller allt, och lite till.

Klassiker: Pärlan

Skrivet av: Ingrid Magnusson

John Steinbecks romanhjältar var de svaga, fattiga och utsatta. Och de berörde en hel värld. Pärlan är berättelsen om den fattige pärlfiskaren Kinos kamp för familjens överlevnad och mot den vite mannens girighet.


Klassiker: Kvinnor och äppelträd

Skrivet av: Helen Forsberg

Kvinnor och äppelträd är en bok som gav kvinnorna röst och utrymme i den svenska proletärlitteraturen. Moa Martinson hämtade inspiration ur sitt eget liv och tecknade bilden av en ofta hård tillvaro.


Att växa in i livet

Skrivet av: Anna Sahlén

Steget in i vuxenvärlden är omvälvande och känslofyllt. Inom film och litteratur har det fått en egen genre.


JD Salinger (1919-2010)

Skrivet av: Anna Sahlén

Den amerikanske författaren JD Salinger gav bara ut en roman under sin livstid, men inte vilken som helst. "Räddaren i nöden" har sålts i mångmiljonupplagor och har länge setts som en modern klassiker.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 18 juli 2011