Klassiker: Bilbo
Bilbo är ganska feg och tycker mest om att mysa och äta mat. Men när 13 dvärgar och en trollkarl knackar på är det svårt att säga nej till äventyr.
Bilbo Bagger har precis som boken haft många namn i olika översättningar sedan den först kom ut 1937. Han är en bekväm liten man, eller egentligen en hob, som gillar att sitta hemma i sin ombonade jordhåla och äta god mat.
Äventyrare mot sin vilja
En dag blir Bilbo lurad att följa med ut på äventyr av några bekanta. Det är trollkarlen Gandalf och 13 dvärgar, som ska hämta tillbaka en guldskatt från draken Smaug, långt borta i Ensamma berget.Den som intresserar sig för nordisk och annan mytologi har mycket att uppleva i J. R. R. Tolkiens värld. Han inspirerades av Snorre Sturlassons Edda och anglosaxiska dikter. Han skapade också en egen mytologi i sina böcker och egna språk. Alviskan kanske är det mest kända av de språken.
Det var när sällskapet blev tillfångatagna av vättar och fängslade i deras grottsystem som jag fastnade och inte kunde sluta läsa. Här råkar Bilbo stöta på den mystiske och ganska vedervärdige Gollum. Hans magiska ring sedan blev grunden till Sagan om ringen-böckerna.
Goda och onda varelser
Vissa anser att Bilbo solklart är en fantasybok, men den har drag av "bildungsroman". Bilbo lär sig mycket och växer och mognar som person. Bilbo är från början bekväm och ganska feg, men att resa runt i Midgård gör att han lär känna sig själv. Han får bättre självförtroende, men blir också lite mindre naiv och godtrogen och kanske också lite mindre snäll.
Alltid tillgänglig
Som många av hans fans vet, skrev J. R. R. Tolkien Bilbo som en saga att läsa för sina egna barn. En vän fick sedan läsa manuset och tyckte att han borde visa det för ett förlag. Sedan dess har, enligt bland annat Wikipedia, boken översatts till 40 språk och ända sedan första upplagan har den alltid funnits i tryck.Peter Jackson, som regisserade Sagan om ringen-filmerna, jobbar nu med ytterligare en Tolkien-filmatisering, baserad på romanen om Bilbo.
Du kan också låna den nya översättningen Hobbiten eller Bort och hem igen på biblioteken.Text: Anna Östman, Minabibliotek.se
Omslag och foto: Norstedts förlag