Kampen mot apartheid

En av de författare som föreläste på bokmässan i Göteborg 2010 var den sydafrikanska författaren och nobelpristagaren Nadine Gordimer vars romaner präglats av kampen mot apartheid. Vicky Uhlander tipsar om några av hennes böcker.

Nadine Gordimer
Nadine Gordimer föddes i Sydafrika och hennes författarskap har kommit att präglas mycket av kampen mot apartheid, exempelvis i romanerna Bevararen och Burgers dotter. Hon fick nobelpriset i litteratur 1991.

Respektingivande och imponerande

Under sin föreläsning på bok- och biblioteksmässan 2010 förde hon ett samtal med författaren Per Wästberg. Han var en av dem som kämpade från svensk horisont mot apartheidsystemet och de båda har känt varandra sedan 1959.

Som avslutning på föreläsningen läste Nadine Gordimer upp en appell för yttrandefriheten i Sydafrika som alla närvarade fick skriva på. En respektingivande och imponerande kvinna att lyssna på.

Under 1990-talet kom romanerna Ingen vid min sida och Husvapnet, vilka gavs ut efter apartheidsystemets upplösning. Rasmotsättningarna glödde dock fortfarande under ytan.

Tre av Nadine Gordimers romaner

Ingen vid min sida handlar om paren Vera och Bennet samt Didymus och Sobongile. Vera är den vita advokaten som kämpat för de svartas rättigheter. Likaså har Didymus som är svart gjort. Sydafrika ska för första gången gå till fria val och slitningarna finns och skildras såväl inom familjerna som utanför.

I Ett tillfälligt möte, som kom på svenska 2002, utforskar Nadine Gordimer även klasskillnader. Rikemansdottern Julie stöter ihop med den illegale invandraren och araben Abdu av en tillfällighet, när hon söker hjälp på en bilverkstad. Abdu drömmer om ett nytt liv i Amerika medan Julie söker det enkla livet.

2006 kom romanen Börja leva. Den handlar mer om en människas inre tankar och minnen än hennes tidigare böcker gör. Miljökämpen Paul har drabbats av cancer och blivit bestrålad så att han läcker radioaktivitet. För att skydda sin hustru och dotter flyttar han därför in i föräldrahemmet. Han tänker över sitt liv, sitt engagemang och påverkar även föräldrarnas minnen.

Text: Vicky Uhlander, Umedalens bibliotek
Foto: Lärarnas nyheter, Flickr.com