Kajak för både avkoppling och äventyr

Känslan av Robinson Crusoe-livet gav mersmak för vår krönikör. När tillfälle äntligen gavs, blev hon kajakpaddlare på allvar.

En kvinna med ryggsäck paddlar kajak
Paddling är en sport som ger möjligheter till avkoppling, motion, äventyr, friluftsliv och fantastiska naturupplevelser – allt i ett paket för den stressade nutidsmänniskan.

Första gången jag satt i en kajak var i de tidiga tonåren, när mina föräldrar lämnade av mig och mina syskon på ett friluftsläger i Nordingrå på Höga kusten. Lägret låg inte vid havet utan vid en lite mindre insjö, men det var fullt tillräckligt för mig som var nybörjare i kajaken. Närheten till vattnet och spänningen i den smala farkosten men också kombinationen av naturupplevelser, matlagning över öppen eld och en känsla av Robinson Crusoe-liv gav mersmak.

Sedan kom en period i livet med studier, tillfälliga boenden, småbarn och annat som försvårade möjligheten att paddla. Men så, när jag fyllde 40 fick jag äntligen min egen kajak. Då hade jag ett boende som möjliggjorde förvaring av kajaken, för en 5 meter och 55 centimeter lång kajak med paddel och flytväst tar en del utrymme i anspråk. Å andra sidan är kajaken, paddeln och flytvästen de enda prylar som man egentligen behöver för att kunna börja paddla. Som i många andra sporter kan man dock nörda in sig i en djungel av "måste ha"-saker.

Man bör göra klart för sig själv vad syftet med paddlingen är; nöjespaddling i lugna vatten, forspaddling eller längre turer i ytterskärgården. I det senare fallet närmar man sig obönhörligen den djungel av smarta lösningar som är nödvändiga för att ligga ute längre perioder utan att vara i kontakt med civilisationen, inte minst för att ordna tillgången till drickbart vatten.

Två tälv med kajaker utanför under stjärnhimmel
Ett behov är att skaffa sig så små saker som möjligt. Vattentätt, flugvikt och packningsbart i trånga utrymmen, är ledorden. Visserligen är utrymmena under däck vattentäta men om man kapsejsar är det bra om det som finns där under däck verkligen hållit sig torrt.

I mitt fall är det just ytterskärgården som lockar – att korsa en fjärd i motsjö, att läsa kartan medan jag vilar på paddeln, att se en obruten horisont, att se en rad av mörka öar i månens ljus medan en lägereld sprakar framför mig. Det utövar en otrolig lockelse och laddar mina batterier inför de delar av året då vädret inte tillåter någon paddling.

Böcker som handlar om paddling finns på en rad olika områden, men här kommer ett axplock av godbitar från alla biblioteken.

Text: Anna Sjöstedt Wirén, Ålidhemsbiblioteket
Foto: Steve Meese/Bigstock, dosecreative/Bigstock

1. Kajak

Undertitel: allt du behöver veta om paddling
    Av: Jönsson, Stefan
    Publiceringsår: 2015
  2. Skärgårdspaddling

Undertitel: tio pärlor längs Sveriges kust
    Av: Wike, Håkan
    Klassifikation: Sveriges geografi
  3. Paddla kajak S:t Anna - Misterhult

Undertitel: din guide till de finaste skärgårdsturerna från Arkösund i norr till Klintemåla i söder
    Av: Danielsson, Joakim
    Publiceringsår: 2009
    Klassifikation: Götaland
  4. Kajak

Undertitel: upplevelser och motion
    Av: Køhn, Øystein
  5. Tältmat

Av: Billing, Anders
    Klassifikation: Matlagning
  6. Jag paddlar

Undertitel: grundkurs i havskajak : en instruktionsfilm
    Finns som: DVD
  7. Tusen padleturer

Undertitel: med kajakk og kano Norge rundt
    Av: Lauritzen, Per Roger
    Norska
    Publiceringsår: 2015
  8. Utemagasinet

Undertitel: specialtidningen för friluftslivet, sporten & äventyret
    Publiceringsår: 1980
    Klassifikation: Friluftsliv
    Finns som: Tidskrift

Härlig naturupplevelse i kanot

Skrivet av: Margaretha Sundelin

I närheten av Åmsele finns en kanotled som går över sjöar, åar och strömmande vatten. Att paddla är inte svårt, vare sig du är ensam eller i sällskap.

Den tysta jakten

Skrivet av: Astrid Wolff Feychting, Minabiblioteks redaktion

Vår skribent njuter av höst och svampplockning. Den tysta jakten, spänningen och överraskningsmomentet - du vet aldrig vad du kan hitta när ger dig i skogen.

Bergsbestigning på biblioteket

Skrivet av: Anna Östman

I den här listan hittar du böcker och filmer om och av människor som har bestigit världens högsta bergstoppar.

Skrivet av: Anna Sjöstedt Wirén den 14 september 2015