Köpstopp och prylbantning
Du som känner dig tyngd av prylar, eller skulle vilja dra ner på din konsumtion av någon annan anledning, kan hitta lästips här.
För 15 år sedan kom den första upplagan av Karen Kingstons Rensa i röran med feng shui ut på svenska. Idén är att överflödiga saker i hemmet stjäl energi. Den senaste infallsvinkeln på detta är Mari Kondos uppmärksammade Konsten att städa. Rensa och organisera enligt hennes metod, så kan du sedan slå dig till ro och njuta av ditt rena hem.
Ett bestämt antal ägodelar
En ännu radikalare rensning gör de som bestämmer sig för att leva med bara 100 saker, som det skrivs om i tidningar och på bloggar då och då. Här finns ett stort mått av allmän konsumtionskritik och ett miljötänkande med i bilden.
Inte många är beredda att gå så långt, men många gör i alla fall ett försök att dra ner på sitt prylköpande. De flesta av oss i Sverige har redan det mesta vi behöver för lång tid framåt, men det är svårare än man kan tro att ställa sig utanför konsumtionshetsen. Två som har försökt är Ann-Christin Gramming i Köp inte den här boken och Gunilla Brodrej med Shopstop. Ann-Christin Gramming driver också Köpstoppbloggen.
Några svar på vad som gör att det är så svårt att sluta shoppa kan man hitta i Katarina Bjärvalls Yes! Därför köper vi det vi inte behöver.
Vissa saker behöver vi ändå skaffa. Att handla second hand är en idé och vissa saker, som vi inte använder så ofta, kanske vi inte behöver äga själva. Att gå med i en bilpool eller på andra sätt dela saker kan vara en bra lösning. Inspiration och praktiska råd finns i Naturskyddsföreningens bok Ägodela.
Text:
Annika Winning, Minabibliotek.se
Bild: jojoo64/Bigstock