Julkalendern 2011

December och dags för en julkalender på Minabibliotek.se. I år blir det 24 tips från kända och okända människor. Här kan du se alla luckorna.

Lucka 1: Beate Grimsrud

Skrivet av: Anna Sahlén

Den prisbelönta författaren Beate Grimsrud står med en fot i Norge och en i Sverige. Vi lät henne tipsa om en bok i vår julkalender.

Lucka 2: Alexandra de Paoli

Skrivet av: Elenor Lindberg

Redan som barn intresserade sig Alexandra De Paoli för örternas läkande kraft och utbildade sig sedan till örtterapeut. I vår julkalender ger hon tips på böcker och bokmärken.

Lucka 3: Magnus Hägglund

Skrivet av: Anna Östman

I lucka nummer tre i vår julkalender delar musikern och skivbolagsägaren Magnus Hägglund med sig av några musikfavoriter. Allt från dokumentärfilm till klassiska album.

Lucka 4: Stig Strand

Skrivet av: Anna Sahlén

Stig Strand är turistentreprenör i Tärnafjällen, gammal skidstjärna och alpin expertkommentator i SVT. I vår julkalender tipsar han om en bokserie som gett honom en minnesvärd läsupplevelse.

Lucka 5: Anna Eliasson

Skrivet av: Anna Sahlén

Böcker kan inspirera till mycket. Anna Eliasson, kostymtekniker på Norrlandsoperan i Umeå, ger oss tips på bra fackböcker och kostymfilmer i julkalenderns lucka nummer fem.

Lucka 6: Viktor Enström

Skrivet av: Anna Östman

Viktor Enströms vardag handlar mycket om datorer och internet. Han kommer från Granö men är bosatt i Umeå. I vår julkalender tipsar han om allt från lyrik till arkivhumor.

Lucka 7: Martina Haag

Skrivet av: Anna Sahlén

Författaren och skådespelaren Martina Haag tipsar i vår julkalender om tre bra filmer att se under julledigheten.

Lucka 8: Åsa Petersen

Skrivet av: Anna Sahlén

I julkalenderns lucka nummer åtta tipsar författaren och frilansskribenten Åsa Petersen om flera omistliga böcker.

Lucka 9: Ingrid Hedström

Skrivet av: Anna Sahlén

Ingrid Hedström är journalist och deckarförfattare. Hennes böcker utspelar sig i Belgien och hon har skrivit många texter om Europa genom åren.

Lucka 10: Bruce Sterling

Skrivet av: Anna Östman

Utan Bruce Sterling kanske inte cyberpunken hade funnits. Science fiction-författaren och futuristen föreläste på Umeå universitet i december 2011 och delade gärna med sig av några lästips.

Lucka 11: Marcus Biderholt

Skrivet av: Anna Östman

Mörka thrillers, Lennart Hellsing och gatukonst-film tipsar Marcus Biderholt om i dagens lucka. Han jobbar som bibliotekarie på Tegsbiblioteket i Umeå och tycker att de små detaljerna är viktiga.

Lucka 12: Eva Petri Eriksson

Skrivet av: Anna Sahlén

Bibliotekarien Eva Petri Eriksson ger julrelaterade tips i vår kalender. En stämningsfull familjebok och en rolig debattbok kan vara på sin plats att ta del av i mellandagarna.

Lucka 13: Annelie Bränström-Öhman

Skrivet av: ADM\annost02

Luciadagen firar vi med att uppmärksamma två skarpa blondiner. Bakom dessa tips står Annelie Bränström-Öhman, lektor i litteraturvetenskap vid Umeå universitet.

Lucka 14: Nasteho Osman

Skrivet av: Anna Sahlén

Spoken word-artisten Nasteho Osman ger oss flera bra tips i sin lucka. Läsning som ger kunskap, musik som gestaltar en känsla men också handfasta råd för att fördjupa läsupplevelsen.

Lucka 15: Gellert Tamas

Skrivet av: Anna Sahlén

Journalisten och författaren Gellert Tamas är aktuell med en reportagebok som samlar texter från hans drygt 20 år som journalist. I vår julkalender lyfter han ett par reportageböcker, men tipsar också om annan läsning.

Lucka 16: Mattias Fransson

Skrivet av: Anna Sahlén

Mattias Fransson är en del av Klungan. Han är musik- och cykelfrälst och bosatt i Gravmark. Vi lät honom tipsa om musik och berätta om en minnesvärd läsupplevelse.

Lucka 17: Baker's Cottage

Skrivet av: Åza Sjöstam

Umeåmusikerna Erik Wäcklén och Marcus Olsson i instrumentalduon Baker's Cottage ger boktips och berättar vad de själva läser i vår julkalender.

Lucka 18: Bodil Boström

Skrivet av: Anna Östman

Bodil Boström är konditor och arbetar på Nisses Conditori i Holmsund. Vi frågade 2010 års vinnare i Mack-SM om bok- och godistips.

Lucka 19: Vicky Uhlander

Skrivet av: Anna Sahlén

Vicky Uhlander, bibliotekarie på Umedalens bibliotek, delar med sig av ett författar- och konstnärsskap som berört henne.

Lucka 20: Anja Pärson

Skrivet av: Anna Sahlén

Skidstjärnan från Tärnaby tycker inte att det finns något som är mycket bättre än en bra bok. I vår julkalender tipsar hon om två romaner.

Lucka 21: Mattias Alkberg

Skrivet av: Anna Sahlén

Musikern och poeten Mattias Alkberg är aktuell med poesisamlingen Era svin i början på 2012. I vår julkalender tipsar han från ett brett spann. Från black metal till Svenska akademien till fantasy.

Lucka 22: Sonja Viklund

Skrivet av: Minabibliotek

En av våra allra flitigaste boktipsare här på Minabibliotek.se är Sonja Viklund som numera jobbar som bibliotekarie och är bibliotekschef i Mora. Klart vi ville låta henne dela med sig av sina tips i vår julkalender.

Lucka 23: Vesna Busic

Skrivet av: Anna Östman

Vesna Busic jobbar med språkundervisning, men fyller sin fritid med musik. I vår julkalender delar hon med sig av sina bästa album och låtar, allt från galen Balkanmusik till soul, svensk rock och jazz.

Att leva som hemlös

Skrivet av: Hans Millgård

Hemlöshet är en tragedi för de individer som är drabbade, men angår oss alla. I både fack- och skönlitteratur skildras de hemlösas tillvaro och Hans Millgård tipsar om några läsvärda böcker.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 24 december 2011