Julia Åberg skrev om barndomshemmet

Minnen från Malmen. Ett jordbrukarhem i Västerbotten på 1920-talet. Så heter den bok med 300 små texter som Julia Åberg skrivit om sitt barndomshem intill Pengfors i Vännäs kommun.

Julia Åberg
– Det var inte meningen att det skulle bli en bok från början. Jag började skriva texterna som brev till min bror Bernhard i USA, berättar 88-åriga Julia Åberg när vi träffas i hennes lägenhet på Berghem i Umeå.
 
Det var 1999 som Julia Åberg började skriva till brodern. Han hade just förlorat stora delar av sitt minne efter en allvarlig trafikolycka. Genom hennes korta berättelser och illustrationer kunde Bernhard komma ihåg händelser och miljöer från barndomens hemman.
 

Breven blev bokprojekt

Sammanlagt blev det omkring 75 brev om livet på Malmen. Efter Bernhards bortgång väcktes tanken på att göra en riktig bok. Sammanställandet av Minnen från Malmen har varit Julia Åbergs stora projekt under de senaste tio åren. Det är ett imponerande arbete hon nu visar upp: 300 korta texter med prydliga teckningar till var och en av dem.
 
– Det har varit en utmaning att skriva så kort, säger Julia Åberg. Jag ville att varje text skulle rymmas på en brevsida. Det fick inte vara några överflödiga ord.
 
Skrivandet är naturligt för Julia Åberg. Som lärarinna i många årtionden har hon haft ett nära förhållande till språket. Utöver att skriva är läsning, sömnad och teckning stora intressen. På väggarna i lägenheten hänger vackra tavlor som hon har målat av Malmen och Pengforsen.
 

Strängt men kärleksfullt

Berättelserna i Minnen från Malmen är sorterade under rubriker som "Vi får ett eget hem", "Då jag gick i folkskolan", "Föremål och bestyr inne och ute", och "Vår, försommar och slåttertid".
 
Tröskning
Det är en strävsam verklighet som beskrivs, med vedhuggning, slåtter och kofödslar på gården. Syskonen fick arbeta hårt redan från unga år. Men de accepterade villigt och uppfostrades med kärlek, understryker Julia Åberg i sitt förord: "Vi fostrades till att ta ansvar, och vi tog ingen skada av det".
 

Många nära och kära

Hon har tillägnat Minnen från Malmen till sonen Svante med fru Jasintha, dottern Elisabeth med dotter Linda, och barndomsvännen Ally, som växte upp med Julia i Malmen. Det är sonen Svante som skrivit ut Minnen från Malmen på sin dator.
 
Sedan 1976 bor Julia Åberg i en lägenhet på Berghem. Hon är nöjd med sitt liv, men tänker ofta på sin älskade man Hans, som dog år 2002.
- Vi levde lyckliga, jag och min make, säger hon.
 
Ett starkt minne från vuxenlivet är tiden som lärarinna i Kongo. Där arbetade hon och Hans utsända av Svenska Baptistsamfundet. Hon i sju år, Hans i tio. Julia Åberg har varit kristen hela livet och känner sig förvissad om att få träffa sin kära bror och sin make igen.
 

Hoppas på publicering

Hon hoppas att Minnen från Malmen någon gång ska bli utgiven av ett bokförlag. Julia har skickat sitt manuskript till flera av de stora, dock utan att hittills få napp. Hon gav också ett exemplar till Västerbottens Museum.
– Chefen där var förtjust. Han skrev till mig att det är just den här sortens uppteckningar av livet i Västerbotten som museerna ägnar sig åt, berättar hon.
 
Julia Åberg tänker sig att boken skulle komma väl till pass som hjälp vid historieundervisningen i skolor och studiecirklar.
 
– Minnen från Malmen handlar ju om livet i norra Sverige förr i tiden, och det är en kunskap som håller på att gå förlorad bland yngre människor, säger hon.
 
Läs utdrag ur boken i länkarna till höger!
 
Text och foto: Örjan Westberg, Minabibliotek.se
Illustrationen är av Julia Åberg och föreställer tröskningen i Malmen.

 1. Gårdarna i Degernäs

  Undertitel: byn vid Umeälvens delta
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Norrland
  Finns som: Bok
 2. Grisbacka

  Undertitel: från bondby till stadsdel
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1998
  Klassifikation: Norrland
  Finns som: Bok
 3. Västerbotten från ovan

  Av: Bygdemark, Lars
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Norrland
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Örjan Westberg den 16 juli 2009