Julhälsning från böckernas värld

I böckernas värld finns en hel del julskildringar. Vi bjuder på några litterära hälsningar från Harald Blåtand, Gösta Berling och Ulf Lundells Cosmo.

fanny och alexander
Julen är efterlängtad hos några av oss, medan andra känner en lätt panik redan i slutet av november. Vi bombarderas med bilder av idylliska jular och tvingas trycka in nejlikor i apelsiner tills vi saknar identifierbara fingeravtryck. Allt för att skapa den perfekta julen.

En "Fanny-och-Alexander-jul" har säkert många fler än jag fantiserat om. En av mina mer minnesvärda jular firades första året efter att vi köpt hus och påminner på intet vis om Fannys eller Alexanders, mycket på grund av ett fruset avlopp och den påföljande översvämningen.

Alla har väl sina speciella julminnen och i litteraturen finns en hel del skildringar. Därför tänkte jag på känt Disney-manér trolla fram några julhälsningar till er.

Släkten är värst

snöstjärna röd
Först ut är Harald Blåtand som har sin frilloson Sven Tveskägg på julbesök när ett skepp lägger till.

`Varmt öl åt frusna män, och varmt öl åt trötta; ty varmt öl är kroppens vän och hågens stav och stötta´
Några av Styrbjörns män voro så medtagna av resan att de skakade där de stodo; men när kannor med varmt öl räcktes dem, blevo de genast stadiga på handen, så att ingen droppe spilldes.
- Och när ni nu varit i badstugan och vilat er, börjar julgillet, sade kung Harald; och till det känner jag nu bättre lust än om jag bara haft min son att titta på över bordet.
- Har du Tveskägget här? sade Styrbjörn och såg sig omkring. Med honom vill jag gärna tala.
- Det är hans hopp att få se mig dö öldöden, sade kung Harald; därför är han här. Men min oro är att om jag dör vid ett julgille, blir det mest av att jag sett mig trött på hans vrånga miner.

Här lämnar vi Frans G Bengtssons Röde Orm och konstaterar att julen handlar fortfarande mycket om att stå ut med släkten men kanske på ett mer förfinat sätt.

Förvirring vid matbordet

En annan litterär gestalt som skickar en hälsning är Cosmo och han träffar flickvännens familj för första gången. Maten spelar en viktig roll i juletid och… ja, de sitter redan till bords ser jag.

snöstjärna silver
Jag hade tallriken belamrad med mat och all min koncentration gick nu åt till att försöka reda ut begreppen i matmosaiken. Jag ville ha gurkan till pastejen och rödbetorna till syltan och inte tvärtom och just som jag började få något sånär begrepp om det hela och sillen äntligen var slukad så var det dags för Hej tomtegubbar en tredje gång och så supen och så ögonen som skulle vandra runt och återigen Tjosan! och när jag såg ner på tallriken efter att ha vält huvudet bakåt så hade en skaplig hög sillsallat blandat sig i leken och ovanpå sallaten låg ett par smörstekta prinskorvar med varsin sträng Gotlandssenap längs ryggraden (/…/) Jag resignerade och rörde ihop allt och la in femte växeln och lyckades faktiskt få fatet rent just som den kokta tungan gjorde entré från vänster.

Puh! En julmiddag i rasande tempo hämtad från Ulf Lundells Sömnen.

Storslaget julfirande

Bäst att vi lugnar ner oss lite och tittar in hos majorskan på Ekeby och kavaljererna som även de sitter till bords för julmiddag.

På juldagen ger majorskan Samzelius stor middag på Ekeby. Hon sitter då som värdinna vid ett bord, dukat för femtio gäster. Hon sitter där i glans och härlighet. Dit följes hon inte av den korta skinnpälsen, den randiga yllekjolen och kritpipan. Hon frasar i siden, guldet tynger på hennes bara armar, pärlor skyla hennes vita hals.
Var äro då kavaljererna, var äro de, som på smedjans svarta golv, ur blankskurad kopparkittel drucko skålen för Ekebys nya herrar?
I vrån vid kakelugnen sitta kavaljererna vid ett särskilt bord. Denna dag finns inte rum för dem vid det stora bordet. Dit ner kommer maten sent, vinet sparsamt, dit sändes inte de sköna kvinnornas ögonkast, där lyssnar ingen till Göstas skämt.

snöstjärna lila
Ja, stackars Gösta Berling! Det är naturligtvis Selma Lagerlöf som berättar Gösta Berlings saga.

Kostsam jul

Nu måste vi pigga upp oss lite. Över till Luther och Nora Krank som bestämmer sig för att skippa julen. Luther minns tillbaka till föregående jul när 6 100 dollar spenderades på mat, presenter och dekorationer och allt annat som hör julen till. Eller gör det det? Luther kommer fram till att bara ett par användbara saker finns kvar av dessa 6 100 dollar.

Med stort välbehag räknade Luther ihop förlusterna som om de drabbat någon annan. Allt blev pryligt hopsamlat och utgjorde mycket starka bevis. Han tvekade lite mot slutet när han kom till välgörenhetsutgifterna (/…/) Han gick emellertid snabbt igenom denna storsinthet och drog åter den hemska slutsatsen: julen hade kostat 6 100 dollar!
`Nio procent av min justerade bruttoinkomst´, sa han klentroget. `Sextusenetthundra. Allt utom sex hundra icke avdragsgillt.´

Luther och Nora tar konsekvenserna och bestämmer alltså sig för att hoppa över julen. Det är dock inte så enkelt som de tror. Det beskriver John Grisham i den lilla romanen Julfritt.

Det finns fler titlar för dig som inte får nog av julen IRL. Och med dem vill jag passa på att önska "Från oss alla till er alla. En riktigt god jul!"

Text: Anna Holmström Degerman, Hörnefors bibliotek
Foto: Ur filmen Fanny och Alexander