Jubileumshelg på Vännäs bibliotek

Vännäs bibliotek har firat sin 100-årsdag hela hösten 2017. I mitten av november hölls en fullspäckad avslutning för 100-årsfirandet.

Pyssel med pedagogerna från Västerbottens museum. Foto: Vännäs bibliotek
Vännäs bibliotek har firat sin 100-årsdag hela hösten 2017. Helgen 17-18:e november gick den stora festen av stapeln när vi hade vår jubileumshelg.

Soppteater

Vi inledde firandet med soppteater på fredag kväll. Besökarna fick avnjuta en god soppa och se estradpoeterna Ingela Wall och Solja Krapu belysa livet, grannsamverkan och längtan i sin föreställning ”Dags för besiktning”.

Teater och gammaldags skolpyssel

På lördagen väntade flera aktiviteter för både barn och vuxna. Barnteatern ”Älskade familj” var välbesökt. Efter teatern kunde barnen pyssla tillsammans med pedagogerna från Västerbottens museum. Barnen fick bland annat träna välskrivning med bläckpenna. Muséet hade även med sig griffeltavlor som barnen fick skriva på. Men det allra roligaste var att sudda bort text från griffeltavlorna, för då fick man användning för en hartass. Det gällde att passa sig för undersidan av tassen, där klorna sitter, för om den sidan dras mot griffeltavlan gnisslar det så otrevligt.

Barnen kunde också fotografera sig i gamla kläder i vår fotohörna. Bilderna gjordes svartvita och skickades sedan till föräldrarna.

Den utklädda personalen. Foto: Vännäs bibliotek

Gissa årtiondet

Dagen till ära var personalen klädd i kläder från 1910-2010-talet. Under dagen pågick två tävlingar, en för barn och en för vuxna. Tävlingen för vuxna gick ut på att kombinera rätt årtionde med rätt person ur personalen. Svaren var inte helt självklara. Sannas fantastiska utstyrsel vållade till exempel en del huvudbry, är hon utklädd i 1970-, 1980- eller 1990-talskläder? Det korrekta svaret är att hon hade klätt ut sig till en subkultur under 1990-talet, nämligen till ett Guns n' roses-fan.

Barnens tävling gick ut på att hitta en liten avvikande detalj på var och en ur personalen och fylla i dem på en bingobricka. Vissa detaljer var svåra att hitta, och vissa lätta. Till exempel så hade Ylva, klädd i kläder från 1910-talet, på sig en fidget spinner.

Stort tack till alla som kom och firade med oss!

Ylva från Västerbottens museum. Foto: Vännäs bibliotek

Våra texter

 1. Vännäs bibliotek fyller 100 år

  Skrivet av: Catarina Henfridsson

  2017 är det 100 år sedan portarna slogs upp på Vännäs första bibliotek. Mycket har hänt sedan dess och i år fyller Vännäs bibliotek 100 år. 

 2. Vännäs och konsten

  Skrivet av: Christina Landström

  Kanske var det järnvägen som gjorde att konsten började frodas i Vännäs och att bygden närde så många konstnärer. Lär känna några av Västerbottens stora namn inom konsten.

Biblioteket

 1. Vännäs bibliotek

  Välkommen att besöka oss i Vännäs! Vårt bibliotek är ett kombinerat folk- och skolbibliotek och ligger i anslutning till Vegaskolan i Vännäs.

  Telefon: 0935-14180

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Jenny Sandells den 24 november 2017