Jakten på en skiftande sanning

I många människor finns en längtan efter det okända och övermäktiga. Gränsen mellan konspiration och verklighet är flytande, beroende på vem du är.

Måne och grenverk om natten
Vad är en konspiration? Ordet framkallar eggande sinnesbilder av dolkar som dras i dunkelt syfte, män i svarta kostymer vars jobb det är att dölja sanningen, hemliga handslag som utväxlas i maktens korridorer och mystiska symboler vars ockulta innebörd bara ett fåtal invigda känner till.

Clas Svahn skriver i Världens största konspirationer att en konspiration är en sammansvärjning, där flera personer agerar mot någon eller några. I den förklaringen av ordet kan väldigt mycket få plats. I boken behandlas flera av de mest kända konspirationsteorierna. Det skrivs till exempel om en konspiration vi i Sverige känner igen väldigt väl, mordet på Olof Palme.

Mordet är än idag inte uppklarat och fortsätter väcka misstänksamhet. En del hävdar att Säpo låg bakom mordet. Andra att de skyldiga var sydafrikaner som inte gillade Olof Palmes hårda linje mot apartheid. I boken ges inga svar, men ingen möjlighet utesluts heller.

Konspiration och sanning

Om Olof Palmes mördare grips kommer konspirationen vara avslöjad. Man kommer att ha nått sanningen bakom dimridån. Men det finns flera konspirationsteorier som försvårar gränsdragningen mellan dimridå och verklighet.

I The encyclopedia of conspiracy theories har en rad amerikanska författare försökt samla så många konspirationsteorier de bara kan i samma bok. Resultatet är väldigt roande då läsaren snabbt kan får en insikt i

Kub med frimurarsymbol
en rad konspirationer, den ena mer bisarr än den andra.

Vad som gör boken extra intressant är att författarna skriver om flera politiska opinionsbildare som konspirationsteoretiker. Noam Chomsky, känd akademiker på den politiska vänsterkanten, är en av de som blir kallad konspiratör. Detta utmanar idén om att konspirationsteoretikern är en galning som tror att flygande tefat försöker kontrollera mänskligheten. Istället tunnas gränsen mellan sanning och konspiration ut.

Vad som är en konspiration beror i detta fall på hur du uppfattar världen. Om du tror på det Noam Chomsky säger om samhället förmedlar han sanning. Om du å andra sidan inte tror på hans idéer blir han en konspiratör som sprider en förvrängd syn på verkligheten. Med detta i åtanke är det ibland svårt att avgöra vilka av oss som vandrar runt i dimman och vilka som ser världen som den är. 

Behovet av det okända

Mer traditionella konspirationsteorier brukar fokusera på den dolda sanningen. Det finns de som hävdar att utomjordingar inte bara existerar, utan att de lever mitt bland oss just nu. En del går så långt att de hävdar att jorden styrs av ödlor, förklädda till människor, som i TV-serien V.

Bild av Judas som sviker Jesus
Andra menar att det är hemliga sällskap som styr världens regeringar. Religiösa samfund som Frimurarorden har länge misstänkliggjorts för att utöva stort inflytande i världen.

I vår tidsålder är så gott som varje centimeter landyta på jorden kartlagd och vetenskapen avslöjar steg för steg naturens alla mysterier. Under sådana förhållanden är det lätt att tillvaron känns lite torftig. Kanske behövs det något som är outforskat och övermäktigt. Något som finns utanför oss själva, som alltid är just bortom vårt medvetandes fingertoppar.

Hälsosam skepsis

Samtidigt bör man vara försiktig med att avfärda alla som tror på konspirationer med att de bara behöver spänning i vardagen. Många konspirationsteorier har bevisats sanna och att ifrågasätta sin omgivning är hälsosamt till en viss gräns. I bakhuvudet klingar Joseph Hellers ord bekant: "Just because you're paranoid doesn't mean that they aren't out to get you".

Text: Torbjörn Rolandsson, Minabibliotek.se
Foto och illustration: Photos.com


Läs mer på webben om populära konspirationsteorier:
(länkarna öppnas i nytt fönster)

Konspiration 58
Puma Punku "The money pit" på Oak island Den heliga graalen och Rosslyn chapel Leonardo Da Vinci  Maya-kalendern och år 2012
Månlandningen 1969

 1. Conspiracy encyclopedia

  Undertitel: the encyclopedia of conspiracy theories
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Historia
  Finns som: Bok
 2. The plot

  Undertitel: the secret story of the Protocols of the Elders of Zion
  Av: Eisner, Will
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Historia
  Finns som: Bok
 3. Konspirationen mot Amerika

  Av: Roth, Philip
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Hemligheternas brödraskap

  Undertitel: om de svenska frimurarnas historia
  Av: Ullgren, Peter
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Allmänna sällskap och föreningar
  Finns som: Bok
 5. Nostradamus profetior

  Undertitel: quatrainer i urval om världens öden 1555-2797
  Av: Nostradamus
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Spådomskonst, Astrologi, Drömbok|Drömböcker
  Finns som: Bok
 6. Olösta forntidsgåtor

  Undertitel: en kritisk granskning av Erich von Dänikens källor
  Av: Gadow, Gerhard
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1974
  Klassifikation: UFO
  Finns som: Bok

Dröm dig bort till Italien

Skrivet av: Cecilia Flodström

Antikens vingslag. Maffia. Religiösa pussel. Spännande familjesagor i kulturella miljöer. Oavsett om du funderar på en resa eller fascineras av tidsepoker finns det mängder av intressanta böcker om Italien.

Politik ur ett kulturellt perspektiv

Skrivet av: Anna Sahlén

– Jag sökte en titel som skulle fånga essensen i Palme och essensen i tiden som var, säger Henrik Berggren. Han fann det i en fransk fras som Olof Palme citerat.

Historikern

Av: Kostova, Elizabeth Tipsat av: Maja Samuelsson

En bok har en central roll i denna berättelse. En bok med en skräckinjagande drake mitt i men annars tomma sidor. En bok som dyker upp i flera exemplar genom århundradena. Den som får boken i sin hand måste ge sig ut i ett sökande som kan resultera i döden eller något ännu värre.

Dumasklubben

Av: Pérez-Reverte, Arturo Tipsat av: Daniel Gunnestam

Det hänsynslöse bokdetektiven Lucas Corso hamnar mitt i en konspiration med ockulta förtecken.

Imperial Bedrooms

Av: Ellis, Bret Easton Tipsat av: Anna Sahlén

Clay skriver filmmanus i ett Los Angeles där mörkret kryper in från skuggorna i en thriller av Bret Easton Ellis.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Torbjörn Rolandsson den 27 april 2012