Jag lovar … att försöka!

Det är samma sak varje gång – ett nytt år för med sig nya förhoppningar. Inte så mycket på omvärlden som på mig själv: jag kan bli lite hälsosammare, lite smartare, lite bättre.

Livslångt renoveringsprojekt

Fot i snö
”Det är bara fånigt att ge nyårslöften som man ändå aldrig kan leva upp till”, påstår min bror när jag tar upp ämnet under en vintrig juldagspromenad.

Jag är inte så säker på det. Jag skulle tvärtom vilja påstå att nyår är ett ypperligt tillfälle att ta nya tag med renoveringsobjektet ”Jag” – ett projekt som för övrigt aldrig blir färdigt.

Man behöver inte lova att nå målet, men man kan lova att försöka. Om jag så bara klarar av att bli en bättre människa på ett eller annat sätt i några veckor så är det bättre än ingenting.

Om jag inte låter mig nedslås av att jag inte nådde stjärnorna den här gången (heller), så kanske jag åtminstone har kommit en bit på väg. Kanske, kanske har jag höjt grundnivån ett par snäpp. Och nästa år har jag förhoppningsvis glömt gamla misslyckanden och förnyar oförtrutet mitt löfte – jag lovar att försöka!

Flirt och hälsa

En omfattande men ovetenskaplig undersökning av min närmaste omgivning visar att våra nyårslöften ofta handlar om fysisk och mental hälsa: vi vill lova att motionera mer, äta bättre, sova mer, leva mer i nuet och helt enkelt bli gladare. Att ha mer roligt och flirta mer är två sympatiska ambitioner som nämns.

Men vi vill också bli bättre världsmedborgare: konsumera mindre, göra mer för de som har det svårt och minska våra ekologiska fotavtryck.  Vi vill bli bättre för oss själva och för vår omgivning, och som tur är finns böcker och andra medier som kan hjälpa oss på traven …

Rädda världen! Åtminstone en liten bit av den...

Jorden
För tankeställare när det gäller prioriteringar i vardagslivet kan jag rekommendera Vill ha mer: om barn, tid och konsumtion av Katarina Bjärvall (2005). Mer av den varan och klokt miljötänk finns i Jorden vi ärvde – om klimat, konsumtion och livsval av Erika Dahlén (2008).

Handfasta råd för en mer miljövänlig värld finns i 100 sätt att rädda världen av Johan Tell (2007) och 100 sätt att leva klimatsmart av Helena Jansson (2009).

Vill man ge sig ut i världen för att göra en insats får man guidning i handboken Volontärjobb världen över av Anitha Jacquemot (2008).

Träna knoppen …

I den vackra boken Yasuragi på svenska (2008) finns hälsoråd som omfattar hela människan. ”Yasuragi” är det japanska ordet för ro och harmoni. Här får man lära sig mer om både kroppsligt och mentalt välbefinnande. Boken avslutas med ett charmigt kapitel om busiga buddhistmunkar, skrivet av japanologen Lars Vargö.

Åsa Nilsonne, en av medarbetarna i ovanstående bok, har skrivit flera bra böcker om medveten närvaro, bl.a. Vem är det som bestämmer i ditt liv. Under 2009 kom Mindfulness i hjärnan som, för att använda Nilsonnes egna ord, förklarar vad som händer i hjärnan när vi inte bara låter den gå på autopilot, utan själva börjar styra vad vi uppmärksammar och hur vi uppmärksammar det vi lägger märke till. Mycket intressant.

Powerwalking

… och kroppen

Musklerna får sitt om vi lyder den stränga men inspirerande coachen i Träna en kvart om dagen med Paolo Roberto (2008). Här kommer inga soffpotäter undan, en kvart om dagen har alla tid med. Allt du behöver för att få biceps som Paolo är ett hopprep och lite golvyta!

Andra kanske tilltalas mer av Powerwalking för alla av Janice Meakin (2009), eller varför inte kombinera kroppslig och mental hälsa med hjälp av Helena Kubiceks Fri från depression med kost, motion och sömn.

Kärlek och flirt

Den viktigaste ingrediensen i ett rikt liv är väl ändå kärlek. Här kan vi röra oss på olika plan, varför inte simultant? Utforska ämnet på ett djupare plan med Dalai Lama, som bland annat i boken Kärlek (2006) menar att kärlek och omsorg om andra är verkliga källor till lycka.

För mer frivolt flirtande finns också hjälp att få, till exempel i Flirtboken av Peo Rask (2004) samt  Raggningsrepliker som funkar – och absolut inte gör det av Björn Olsson (2007).

Sådär, nu finns inga ursäkter att inte – åtminstone försöka – uppfylla sina nyårslöften.
Gott nytt år!

Annalena Hedman, Mariehemsbiblioteket

 1. Vill ha mer

  Undertitel: om barn, tid och konsumtion
  Av: Bjärvall, Katarina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Företagsekonomi
  Finns som: Bok
 2. Jorden vi ärvde

  Undertitel: om klimat, konsumtion och livsval
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Miljöfrågor och Naturskydd
  Finns som: Bok
 3. 100 sätt att rädda världen

  Av: Tell, Johan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Miljöfrågor och Naturskydd
  Finns som: Bok
 4. Volontärjobb världen över

  Undertitel: en handbok om volontärarbete
  Av: Jacquemot, Anitha
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Samhälle
  Finns som: Bok
 5. Yasuragi på svenska

  Undertitel: (inspiration för välbefinnande)
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Personlig utveckling och träning
  Finns som: Bok
 6. Vem är det som bestämmer i ditt liv?

  Undertitel: om medveten närvaro
  Av: Nilsonne, Åsa
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Personlig utveckling och träning
  Finns som: Bok
 7. Mindfulness i hjärnan

  Av: Nilsonne, Åsa
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Fysiologisk psykologi
  Finns som: Bok
 8. Powerwalking för alla

  Undertitel: [en unik guide för alla som vill gå sin egen väg till fitness] : [träningsprogram, kost och näring, håll dig frisk, kläder och utrustning]
  Av: Meakin, Janice
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Motion, konditionsträning
  Finns som: Bok
 9. Kärlek

  Undertitel: hur du förbättrar din förmåga till kärleksfulla relationer
  Av: Bstan-'dzin-rgya-mtsho
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Buddhism
  Finns som: Bok
 10. Flirtboken

  Av: Rask, Peo
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Allmän kulturhistoria
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna-Lena Hedman den 28 december 2009