Jag lovar … att försöka!
Det är samma sak varje gång – ett nytt år för med sig nya förhoppningar. Inte så mycket på omvärlden som på mig själv: jag kan bli lite hälsosammare, lite smartare, lite bättre.
Livslångt renoveringsprojekt
Jag är inte så säker på det. Jag skulle tvärtom vilja påstå att nyår är ett ypperligt tillfälle att ta nya tag med renoveringsobjektet ”Jag” – ett projekt som för övrigt aldrig blir färdigt.
Man behöver inte lova att nå målet, men man kan lova att försöka. Om jag så bara klarar av att bli en bättre människa på ett eller annat sätt i några veckor så är det bättre än ingenting.
Om jag inte låter mig nedslås av att jag inte nådde stjärnorna den här gången (heller), så kanske jag åtminstone har kommit en bit på väg. Kanske, kanske har jag höjt grundnivån ett par snäpp. Och nästa år har jag förhoppningsvis glömt gamla misslyckanden och förnyar oförtrutet mitt löfte – jag lovar att försöka!
Flirt och hälsa
Men vi vill också bli bättre världsmedborgare: konsumera mindre, göra mer för de som har det svårt och minska våra ekologiska fotavtryck. Vi vill bli bättre för oss själva och för vår omgivning, och som tur är finns böcker och andra medier som kan hjälpa oss på traven …
Rädda världen! Åtminstone en liten bit av den...
Handfasta råd för en mer miljövänlig värld finns i 100 sätt att rädda världen av Johan Tell (2007) och 100 sätt att leva klimatsmart av Helena Jansson (2009).
Vill man ge sig ut i världen för att göra en insats får man guidning i handboken Volontärjobb världen över av Anitha Jacquemot (2008).
Träna knoppen …
I den vackra boken
Yasuragi på svenska
(2008) finns hälsoråd som omfattar hela människan. ”Yasuragi” är det japanska ordet för ro och harmoni. Här får man lära sig mer om både kroppsligt och mentalt välbefinnande. Boken avslutas med ett charmigt kapitel om busiga buddhistmunkar, skrivet av japanologen Lars Vargö.
Åsa Nilsonne, en av medarbetarna i ovanstående bok, har skrivit flera bra böcker om medveten närvaro, bl.a.
Vem är det som bestämmer i ditt liv. Under 2009 kom
Mindfulness i hjärnan
som, för att använda Nilsonnes egna ord, förklarar vad som händer i hjärnan när vi inte bara låter den gå på autopilot, utan själva börjar styra vad vi uppmärksammar och hur vi uppmärksammar det vi lägger märke till. Mycket intressant.
… och kroppen
Musklerna får sitt om vi lyder den stränga men inspirerande coachen i Träna en kvart om dagen med Paolo Roberto (2008). Här kommer inga soffpotäter undan, en kvart om dagen har alla tid med. Allt du behöver för att få biceps som Paolo är ett hopprep och lite golvyta!
Andra kanske tilltalas mer av Powerwalking för alla av Janice Meakin (2009), eller varför inte kombinera kroppslig och mental hälsa med hjälp av Helena Kubiceks Fri från depression med kost, motion och sömn.
Kärlek och flirt
Den viktigaste ingrediensen i ett rikt liv är väl ändå kärlek. Här kan vi röra oss på olika plan, varför inte simultant? Utforska ämnet på ett djupare plan med Dalai Lama, som bland annat i boken
Kärlek
(2006) menar att kärlek och omsorg om andra är verkliga källor till lycka.
För mer frivolt flirtande finns också hjälp att få, till exempel i
Flirtboken
av Peo Rask (2004) samt
Raggningsrepliker som funkar – och absolut inte gör det
av Björn Olsson (2007).
Sådär, nu finns inga ursäkter att inte – åtminstone försöka – uppfylla sina nyårslöften.
Gott nytt år!
Annalena Hedman, Mariehemsbiblioteket