Jag blev erbjuden nyckel till soptippen

Ju mer jag slängde desto mer ville jag slänga. Karin Gulliksson skriver om hur hon blev fast i feng shui.

Skräp
Jag måste erkänna.
Jag har blivit fast i feng shui. Det hände när jag läste boken Rensa i röran med feng shui av Karen Kingston. Jag rekommenderar alla att göra det. Man känner sig lättad i själen av att göra sig av med saker som bara ligger och skräpar och samlar damm.
 
Ja men, tänker kanske du, jag har så svårt att slänga saker, man kan ju behöva dem någon gång. Ja visst, men nio gånger av tio har man glömt att man hade just den saken och går ändå och köper någon ny. Kanske modernare och mer funktionell.
 
Det började egentligen sommaren 2003 när jag började rensa och städa i det hus jag sedan skulle sälja. Där fanns saker som legat i 15 år! Utan att någon ens vetat om dess existens. Där låg också saker som jag inte hade en aning om vad man skulle använda dem till - alltså behövde jag dem inte.
 
Jag slängde och slängde och ju mer jag slängde desto mer ville jag slänga. Så kändes det. Jag blev lätt i sinnet och hade helt plötsligt koll på vilka ägodelar jag hade.
 
När jag sedan flyttade till en lägenhet som bara var en tredjedel så stor som det hus jag lämnade, så måste jag ju slänga lite mer för att få plats. Inga problem. Myrorna och soptippen (eller deponi, som det så vackert heter) fick många besök av mig.
 
Det gick så långt att jag till och med blev erbjuden av en vaktmästare i kommunen att låna nyckeln till soptippen så jag kunde åka dit när jag ville, utan att passa öppettiderna. Men jag avböjde, det kändes lite för mycket.
 
Sedan flyttade jag igen. Denna gång återigen till ett hus, och jag fick än en gång fundera på sakers värde. Hur mycket behöver man egentligen?
 
Enligt Feng shui ska du ha en känsla för de saker du äger. Har jag fått något av en gammal faster som jag inte känner för; rensa ut! Har du köpt något som egentligen blev ett felköp, men du känner att du kan ju inte slänga den, den är ju alldeles ny. Varför inte? Rensa ut! Jag lovar att du inte kommer att sakna den ändå.
 
Nu kanske du tror att min bostad är kal och helt utan saker. Nej, helt fel. Det finns alldeles för mycket ändå, gömda i skåp och lådor. Men jag tänker på ett annat vis nu. Jag sparar inte allt, köper inte sådant jag inte känner för och rensar ut det som gått sönder som jag vet att jag inte kommer att laga.
 
Feng shui är en över tvåtusenårig filosofi från Kina. Där har man bland annat använt sig av feng shui när man byggt byar och städer. Kunskapen har så småningom försvunnit, men nu har man på nytt tagit fasta på den och folk har åter börjat utbilda sig i den gamla konsten.
 
Det finns många delar i feng shui som känns lite hokus pokus för mig. Men det finns också mycket som jag tagit till mig. Jag har inte torkade och döda blommor inne, ser till att fönstren är rena, ser till att bron och hallen är fri från bråte och att det inte ligger saker överallt. Det är ju det första man ser när man kommer till ett hus. Ingången ska vara välkomnade och inte stänga ute folk som vill in.
 
Lyd ett gott råd och rensa i ditt hem. Se det som en lång process och låt det ta tid. Rensa i röran och du kommer samtidigt att rensa i själen.
 
En krönika av Karin Gulliksson, Bjurholms bibliotek
 1. Rensa i röran med feng shui

  Undertitel: det enkla sättet att skapa ordning och harmoni i ditt hem
  Av: Kingston, Karen
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2000
  Klassifikation: Omstridda fenomen och företeelser
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Karin Gulliksson den 11 oktober 2007