Elina Garp skriver för de små

Bibliotekarien och barnboksförfattaren Elina Garp har skrivit tre böcker om Zozo. Sara Mårtensson på Ersbodabiblioteket har intervjuat henne.

Varifrån kom idén till att skriva böcker för små barn?

Kvinna i mörkt rött hår och glasögon håller upp tre bilderböcker. Foto: Roya Dashtebozorg
– Jag har alltid gillat att skriva böcker. När jag först började jobba som bibliotekarie väcktes intresset för barnlitteratur och jag märkte att jag alltmer började nischa in mig mot de yngre barnen.

– Därför kändes det naturligt att själv försöka skriva för den målgrupp som intresserar mig mest.

Vad ska man tänka på när man skriver för små barn?

– Först och främst började jag med att läsa massor av böcker som var inriktade mot små barn. Detta för att skapa mig en uppfattning vad som redan fanns på marknaden men även för att förstå vilken språklig nivå som var passande för olika åldrar. Att på förhand ha lite kunskap om små barns språkutveckling var jättebra eftersom det händer så otroligt mycket de första åren. 

Hur var det att samarbeta med illustratören Moa Graaf? Blev Zozo som du tänkt dig?

– Det mesta av dialogen mellan mig och Moa skedde genom förlaget. Jag skickade lite bildtankar till manuset men jag var rätt så öppen för olika idéer. Sedan skickade Moa bildförslag som jag direkt tyckte passade perfekt. Jag gillar verkligen Moas stil och tycker att böckerna blev superfina. Zozo blev gulligare än trodde! 

Vad var den största utmaningen med att skriva böckerna?

– Själva skrivandet av böckerna var bara roligt. Den största utmaningen var att känna att ”nu är jag klar”. Det fanns alltid något ord som kunde ändras. Men när jag kände att jag låtit manuset vila och bara ändrade enstaka ord för att sedan ändra tillbaka igen, fick jag inse att det nog var färdigt.

– Det var lite otäckt att lämna ifrån mig ett manus men samtidigt väldigt skönt. 

Idag finns det tre böcker om Zozo, kommer det fler?

– Det hoppas jag verkligen, det skulle vara väldigt roligt

Böckerna om Zozo

Våra texter

  1. God natt-läsning

    Skrivet av: Åsa Zetterström

    Här är tips på bilderböcker att läsa på kvällen när det snart är dags av sova. På svenska och andra språk. Några godnatt-visor finns här också.

  2. Att gå i förskola

    Skrivet av: Sara Lindström Rova

    Här är några pekböcker och småbarnsbilderböcker som passar för barn från 0 till 3 år. På svenska och andra språk, och även några böcker med tecken som stöd.

  3. Boktips till förskolor

    Skrivet av: Anna Lindström, Anna Croné, Katarina Markström

    Listor för dig som arbetar med språk-, läs och skrivutveckling inom förskolan, med tips på böcker och andra resurser på biblioteken.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Sara Sjölander den 28 november 2022