Intelligenta drakar

Drakar är inte ovanligt i fantasyböcker. I serien om draken Temeraire används intelligenta drakar som stridsflygplan. Härligt tjocka böcker att försjunka i under sommaren.

Hans majestäts drake
Historien utspelar sig med 1800-talets Napoleonkrig som bakgrund. Miljön är det verkliga Europa, och i senare delar Asien. Författaren Naomi Novik har lagt till intelligenta drakar som används som, vad vi idag skulle kalla, stridsflygplan.

Ett drakägg

Första boken heter Hans majestäts drake. Den unga sjökaptenen Lawrences skepp övermannar av en slump ett franskt skepp. Ombord visar det sig finnas ett drakägg. När draken kläcks väljer han Lawrence som sin, först mycket tveksamma, kapten.

Så småningom skickas Lawrence och hans drake Temeraire till Skottland för stridsträning. Ett starkt band växer fram mellan dem. Ett band som visar sig vara mycket viktigt i de strider de skickas ut i.

Till Kina

Den andra boken heter Jadetronen. I Kina har man upptäckt att drakägget som Temeraire låg i och som var en gåva till Frankrike, har hamnat i fel händer. Därför kräver man tillbaka draken av Storbritannien.

Temeraire tvingas till Kina tillsammans med Lawrence. Där upptäcker Temeraire att drakar i Kina lever fritt bland människorna och får göra som de vill. Det får honom att fundera över att stanna i Kina.

Den hårda kontrollen av drakarna och de styrandes sätt att placera dem så långt ifrån vanliga människor som möjligt verkar mycket konstig för den intelligenta draken. Konspirationer på högsta nivå arbetar för att skilja Lawrence och Temeraire åt. Kommer de att lyckas?

Vilda drakar

Bok nummer tre heter Svartkrut och eld. Storbritannien har nu köpt tre värdefulla drakägg från ottomanska imperiet, alltså stora delar av vad vi idag kallar mellanöstern. Temeraire och kapten Laurence ska eskortera lasten till Storbritannien. De får en vägvisare vars pålitlighet de får all anledning att fundera över.

De möter vilda drakar som får Temeraire att fundera över det fria livet. Sist men inte minst motarbetas deras uppdrag av den kinesiska draken Lien som anklagar Temeraire för att ha dödat hennes flygkapten.

Både svenska och engelska

På biblioteken finns serien både på svenska och engelska. Sex delar finns på engelska, men bara fem är översatta till svenska. Du hittar allihop i listan längre ner.

Text: Maria From, Vännäsby bibliotek

Undertitel: a novel of Temeraire
    Publiceringsår: 2010
    Klassifikation: Engelsk skönlitteratur

Trilogin som blev fem böcker

Skrivet av: Maria From

Starka känslor, maktkamp på liv och död, övernaturliga förmågor och fängslande miljöer. Lian Hearns serie om klanen Otori är perfekt som dramatisk sommarläsning. Böckerna finns både på svenska och engelska.

Derek Landy, sarkastisk humorist

Skrivet av: Paula Sundqvist

Med ironi och magi har författaren Derek Landy skapat en värld där den hövlige skelettdetektiven Skulduggery Pleasant gång på gång räddar världen tillsammans med den unga Stephanie.

Skrivet av: Maria From den 16 juli 2014