Ingen "kris" när vi är fria på så många sätt

Den italienska författaren Igiaba Scego deltog i ett samtal om migration och att skriva i exil under Bok och bibliotek tidigare i år. Hennes senaste roman, Adua, släpptes på svenska i september 2016.

Igiaba Scego
Den italienska författaren Igiaba Scego deltog i ett samtal under Bok och bibliotek i Göteborg i september. Tillsammans med poeterna Tomas S. Butkus, Maarja Kangro och Ghayath Almadhoun diskuterade hon migration och att skriva om densamma. Rubriken var "Migrating wor(l)ds".

Att sätta ord på vad som händer

Igiaba Scego berättade för moderatorn Harald Hultqvist att hon ogillar ordet "kris", ett ord som nu används om situationen där många syriska flyktingar har kommit till Europa. Det gör hon eftersom många av oss, europeer och andra, fortfarande har så många friheter. Men hon ser också en stor skillnad på sätten som människor idag måste använda för att fly från oroligheter i sina hemländer. När hennes egna föräldrar flydde från Somalia på 70-talet kunde de boka en biljett och ta flyget till säkerhet, medan flyktingar idag riskerar sina liv för att fly till andra länder.

Panelen diskuterade vad det innebär att skriva "i exil", vilket Igiaba Scego ser som ett attribut vi bara tillskriver författare. Hon menar att vi alla på något sätt är i exil från något. Ghayath Almadhoun förklarade också att skrivandet inte automatiskt är politiskt, bara för att en författare också är asylsökande, utan en författare skriver helt enkelt ofta om det som sker runtomkring.

Hennes senaste roman, Adua, släpptes på svenska i september 2016 och handlar om tre olika generationer av invandrare till Italien.

Text: Anna Östman, Minabibliotek.se
Foto: Simona Filippini

 

 1. Adua

  Undertitel: en roman
  Av: Scego, Igiaba
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från italienska
  Finns som: Bok

Böckernas Italien

Skrivet av: Jon-Isac Svanefjord

Skrönor, humor och politik. Jon-Isac Lindberg visar oss ett Italien bortom matlagning och vespor, och delar med sig av sina läsupplevelser både om och av italienare.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Östman den 3 oktober 2016