Inflytelserik skräckförfattare

Genom sina berättelser skapade den amerikanska skräckförfattaren H.P. Lovecraft en fragmentarisk mytologi som inte minst har påverkat modern populärkultur.

Bild på författaren H.P Lovecraft
Howard Phillips Lovecraft (1890-1937) var en amerikansk författare som under 1920- och 30-talen skrev skräck, science fiction och fantasy. Hans noveller och kortromaner publicerades i billiga novellmagasin som Weird Tales och Astounding Stories. Först efter hans död samlades hans berättelser i böcker.

Ett liv av tilltagande misär

Hans berättelser handlar ofta om vad han själv kallade för "kosmisk fasa", en slags främlingskap i universum där människans tillvaro saknar mening och vi på inget sätt är skapelsens centrum eller höjdpunkt. Ett annat vanligt tema är det befläckade arvet där huvudpersonen upptäcker fruktansvärda hemligheter rörande sin bakgrund eller sin släkts historia.

H.P. Lovecrafts verk speglar ofta hans egen bakgrund. Han föddes 1890 i Providence, New England i en förmögen familj med hög status men redan under hans barndom började idyllen falla samman. Hans far togs in på mentalsjukhus i sviterna av vad som misstänks ha varit syfilis. Efter att hans förmögne morfar dött och arvet misskötts tvingades H.P. Lovecraft flytta från sitt älskade barndomshem och bo tillsammans med sin mor och hennes systrar i billigare bostad.

Från sina barndomsår fram till sin död 1937 präglades H.P. Lovecrafts liv av tilltagande förfall och misär. Kanske var det därför som han under hela sitt liv klamrade sig fast vid identiteten som rik, vit och bildad anglo-saxisk man och ofta uttryckte hat och förakt mot människor i lägre sociala klasser eller med annan hudfärg och kulturell bakgrund.

Texterna bildar ett pussel

Bild på ett bokomslag
Trots att han hade judiska vänner och under några år var gift med judinnan Sonia Greene gav han ofta uttryck för en frätande antisemitism. Denna främlingsfientlighet återkommer ofta i hans berättelser, i både öppen och metaforisk form.

Genom sina berättelser formar H.P. Lovecraft en slags fragmentarisk mytologi med återkommande platser och väsen. Vi får här och var små ledtrådar om den uråldrige "Cthulhu" som ligger död men drömmande på havsbottnen, den förbjudna boken "Necronomicon" och de mystiska "Gamle" som en gång var Jordens herrar och som åter skall bli det när stjärnorna står rätt.

Novellerna och kortromanerna bildar på så vis ett större sammanhängande pussel som läsaren upptäcker bit för bit, men bilden blir aldrig fullständig utan antyder bara konturerna av ett universum fyllt med okända krafter utanför människans kontroll.

H.P. Lovecraft omvandlade hela skräckgenren genom att ersätta den gotiska skräckens klassiska vampyrer, varulvar och spöken med varelser från andra världar. Hans berättelser har framför allt haft en stor och växande påverkan inom populärkultur så som film, rollspel och tv-spel. Rockbandet Metallica har spelat in en låt med titeln "The Call of Ktulu" och tv-serien South Park visade 2010 ett dubbelavsnitt med monster från HP Lovecrafts mytologi.

Läs mer om H.P. Lovecraft:

The H. P. Lovecraft Archive (länk öppnas i nytt fönster) är engelskspråkig websida med mängder av information och samtliga berättelser i digitalt format. Boken Död men drömmande av Mattias Fyhr undersöker på ett intresseväckande sätt H.P. Lovecrafts plats i sin samtid och i större kulturhistoriska sammanhang.

Text: Terje Nordin

 1. Viskningar i mörkret

  Av: Lovecraft, H. P
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Skuggan över Innsmouth

  Av: Lovecraft, Howard Phillips
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 3. Vid vansinnets berg

  Av: Lovecraft, Howard Phillips
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 4. Fallet Charles Dexter Ward

  Av: Lovecraft, Howard Phillips
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 5. Pickmans modell och andra noveller

  Av: Lovecraft, Howard Phillips
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 6. Cthulhu

  Undertitel: [noveller]
  Av: Lovecraft, H. P
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1988
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok

Skräcknovellens fader

Skrivet av: Örjan Westberg

Den 19 januari 1809, för 200 år sedan, föddes den amerikanske författaren Edgar Allan Poe, mest känd för sina skräckberättelser – och dikten ”Korpen”.


Litteratur som blivit musik

Skrivet av: Anna Sahlén

Litteratur inspirerar till musik. Det finns många exempel på låtskrivare som hittat sina berättelser i andras böcker, här är några av dem:


Tema vinter, snö och is

Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander

Bokprat med vintertema. Vicky Uhlander har sammanfattat ett samtal med några bibliotekskollegor om litteratur som utpelar sig i kyla och snö.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Terje Nordin den 31 oktober 2011