Influerande järnväg

Den sista helgen i augusti 2010 invigs äntligen Botniabanan. Läs, inspireras och få tips på kulturella upplevelser i järnvägens spår i flera texter på Minabibliotek.se.

Umeå Östra
Äntligen är det dags för en järnvägsträcka som ska trafikera södra Norrlandskusten och än mer knyta ihop regionen med omvärlden. Den 28 och 29 augusti 2010 invigs Botniabanan på storslaget vis.

Vännäs och järnvägen

Det finns flera texter om järnväg, tåg och hur de kan påverka oss och andra på Minabibliotek.se. Järnvägen har betytt mycket för många - för resenärer, för näringslivet och utvecklingen på flera platser i Sverige.

I Vännäs blev järnvägen en länk till en spännande omvärld. I artikeln Vännäs och konsten argumenterar Elisabeth Rasch att järnvägen sprängde både de mentala och fysiska gränserna och kanske bidrog till att göra Vännäsbygden till grogrund för flera framstående konstnärer.

Ing-Britt Olofsson har i sin text Järnvägen i fokus i Vännäslitteraturen gjort en noggrann genomgång av litteratur som på något vis skildrar Vännäs. Hon tipsar bland annat om boken En uppkomlings dagbok av Christina Palmgren Rosenqvist som enligt henne är den bästa Vännäsläsning hon stött på. Boken skildrar när ingenjören Jacob Rieck Müller kom till Vännäs för att planera för det då förestående järnvägsbygget.

Tåganekdoter och Jernbaneeposet

Åka tåg 3:dje klass av R Ekblom
Tommy Sundin har skrivit om Uppsalaprofessorn Richard Ekholm och hans tre böcker om tåg i artikeln "Då man pratat ihjäl en kupé, går man till nästa." Genom många muntra anekdoter sjunger Richard Ekholm järnvägens lov. Han skildrar också andra delar av sitt liv på ett underhållande vis.

Anja Säker liknar atmosfären som existerar på tåg vid den som går att hitta på biblioteken. I krönikan Fantasier som fascinerar skriver hon om tankarna som tågresor och biblioteksbesök väcker hos henne.

Bygget av Botniabanan får Vicky Uhlander att tänka på den första jernbanan som byggdes i Västerbotten. I artikeln Sara Lidman får texten att vibrera skriver hon om sin läsupplevelse av Sara Lidmans berömda Jernbaneepos.

Text: Anna Sahlén, Minabibliotek.se
Foto: Per Lundberg

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 25 augusti 2010