I en värld av svärd och svartkonst

Terje Nordin, som till vardags är bibliotekarie på Robertsfors bibliotek, har ett spännande liv utanför biblioteket och även utanför den vanliga världen. Han spelar och hittar på rollspel.

Foto av Terje Nordin i rutig skjorta som håller i boken Svärd och svartkonst Foto: Helen Forsberg
Ett rollspel är, enligt Wikipedia ”ett bordsspel där deltagarna antar roller och deltar i ett samberättande, det vill säga de låtsas vara någon annan än de egentligen är.”

Roligt och spännande

2016 kom boken Svärd och Svartkonst som Terje Nordin skrivit tillsammans med kompisen Mattias Närvä. Från början var det inte tänkt att det skulle bli en hel bok utan ett litet häfte på kanske 60 sidor men det var så roligt och spännande att det växte.

Processen gick till så att Terje och Mattias satt tillsammans och skrev. När de skrivit en del provspelades den för att se så att den fungerade. Sedan fortsatte skrivandet. Efter ett tag kontaktades illustratörerna som tackade ja till att medverka.

Går inte att sluta

Så småningom, när ordet om den pågående boken spridits, hörde Sveriges ledande rollspelsförlag Fria Ligan av sig och ville ge ut rollspelet som bok. Något som inte gick att tacka nej till, så 2016 kom boken ut i bokhandlarna. Men att skriva och utveckla rollspel är inget som går att sluta med så Terje och Mattias skriver på nya böcker som utvecklar spelet med nytt material.

Terje Nordin är en erfaren rollspelare. Han började redan i slutet av 1980-talet tillsammans med sina bröder och kompisar i det lilla samhället Bredbyn utanför Örnsköldsvik. Då var det inte lika utbrett, så till viss del fick de lista ut hur de skulle göra själva. När han senare började gymnasiet gick han med i en spelförening i Örnsköldsvik och flera av dem som var med då träffas fortfarande och spelar ibland.

Rollspel kan spelas på olika sätt. Ofta samlas man några stycken och spelar kortare spel som är färdiga samma kväll. Men det är också vanligt med spel som fortsätter över många sammankomster. Som längst har Terje varit med i spel som pågått under 12 år.

Rollspel på biblioteket

Nu är Terje spelledare för några ungdomar som spelar hans eget rollspel på biblioteket. Målet är att det blir en återkommande aktivitet.

Är du intresserad att prova på rollspel själv har kulturhuset Klossen på Ålidhem i Umeå arrangemang ungefär fyra gånger per år som heter Grottröj. Då får de som är intresserade komma och spela. Det brukar vara ganska välbesökt och en bra blandning mellan nybörjare och erfarna rollspelare.

Låna rollspelet

Våra texter

  1. Så fungerar rollspel

    Skrivet av: Terje Nordin

    Har du någon gång levt dig in i en bok eller film och önskat att du själv fick uppleva ett spännande äventyr eller gripande drama? I så fall kanske rollspel är något för dig!

  2. Böcker som handlar om spel

    Skrivet av: Anonym

    Här hittar du romaner, manga, faktaböcker och annat som handlar om, eller är baserade på spel av olika slag.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Helen Forsberg den 5 juni 2019