I Belgiens djupa sprickor

Hon är psykologen som blev journalist som blev deckarförfattare. Ingrid Hedströms kriminalromaner utspelar sig i en fiktiv stad i Belgien och gräver i Europas mörka historia.

Bild av Ingrid Hedström
– Sedan jag slutade på Dagens nyheter kan jag ägna mig helt åt att skriva deckare, vilket jag egentligen drömt om ända sedan jag lyfte ner den första Maria Lang-boken från mina föräldrars bokhylla, säger Ingrid Hedström vid ett författarbesök på bokcafé Pilgatan i Umeå.

Ett land med dolda hemligheter

Hon har hittills kommit ut med fyra deckarromaner och har nyligen satt punkt för den femte. Alla utspelar sig i den fiktiva staden Villette i Belgien. Varför hon valt att låta sina berättelser utspela sig i, som hon kallar landet, "denna Europas tätbevuxna armhåla" har flera förklaringar.

– Jag bodde i Belgien på 1990-talet och detltidsbor där fortfarande. Det är ett samhälle fullt av dolda hemligheter. Det är väldigt gemytligt men det finns också väldigt djupa källare i alla bemärkelser. Belgien är ett koncentrat av den gamla benhögen Europa. Där finns språkstrider, etniska motsättningar, Hapsburgs byråkrati, massgravar, minnen från två tyska ockupationer, vapenindustri och ett osedvanligt ruggigt kolonialt förflutet i Afrika, säger Ingrid Hedström.

Att det blev deckare förklarar hon med en önskan att vilja avslöja det fördolda, att lyfta fram mörka hemligheter från det förflutna och besvara frågor om varför folk gör allt det hemska mot varandra som de gör.

Äntligen utrymme för de livsöden hon mött

Bild på omslaget till Under jorden i Villette
– Jag ligger vaken och försöker hitta förklaringar. Ofta är våldets orsaker banala. Människor försätts i situationer där de begår hemska gärningar av triviala orsaker. Jag är inte särskilt intresserade av komplicerade seriemördare eller organiserad brottslighet utan skriver om våld i bättre kretsar. Helst sånt som pyrt i generationer och har trådar till våldsamma händelser i samhället.

Under sin tid som journalist skrev Ingrid Hedström många reportage från Mellaneuropas alla hörn. Men det fanns sällan utrymme att brodera ut. Att skriva deckarromaner har gett henne en arena där hon kan skildra de historier hon stött på genom åren.

– Jag tycker att jag har så mycket att berätta som inte får plats någon annanstans. Jag har träffat så många människor, hört så många berättelser, mött så många livsöden. Det är skönt att få skriva fritt, beskriva ljuset i ett rum, fallet i en klänning, musiken i en röst. Att plocka bitar här och där och försöka hitta ett mönster där allt passar ihop. Det är som när min mamma vävde trasmattor, säger Ingrid Hedström.

En massaker inspirerade

Hennes böcker har händelser i Belgiens och Europas moderna historia som klangbotten och inspirerades av den första gången hon hörde talas en massaker på algeriska demonstranter i Paris i oktober 1961.

– Polisen löpte amok och det tystades nästan ner totalt, denna massaker på Seines romantiska stränder.

Ingrid Hedström har i sina böcker berört Belgiens koloniala förflutna, den tyska ockupationen, efterkrigstidens arbetskraftinvandring, Natos hemliga gerillaarméer och 1970-talsterrorism. Den som gräver i allt detta är undersökningsdomaren Martine Poirot.

– Jag ville ha en huvudperson som skulle ägna sig åt att lösa kriminalgåtor, inte personliga problem. Och istället för att vara intresserad av musik som manliga deckarhjältar är Martine intresserad av mode. Jag tycker att kläder säger minst lika mycket om personer som musik, säger Ingrid Hedström.

Hon rekommenderar sina böcker särskilt för dem som "gillar spännande berättelser som lyser litegrann i Europas mörka hörn och inte är alltför blodiga". Själv svimmar hon om hon läser alltför blodiga deckare. Det hände i en hotellmatsal på Malta över en bok av Karin Slaughter, berättar hon.

Text och foto: Anna Sahlén, Minabibliotek.se

1. Lärarinnan i Villette

Publiceringsår: 2008
  2. Flickorna i Villette

Publiceringsår: 2009
  3. Under jorden i Villette

Publiceringsår: 2010
  4. Blodröd måne över Villette

Publiceringsår: 2011
  5. Rekviem i Villette

Publiceringsår: 2012
    Finns som: Ljudbok MP3
  6. Svarta korpar över Villette

Publiceringsår: 2013
  1. Lärarinnan i Villette

Av: Hedström, Ingrid Tipsat av: Lars Karlsson

Belgiens koloniala arv bildar bakgrund till denna kriminalhistoria som också är en romandebut av författaren / journalisten Hedström.

2. Flickorna i Villette

Av: Hedström, Ingrid Tipsat av: Helen Forsberg

Villette firar sin stora festival som avslutas med ett enormt fyrverkeri. Morgonen efter får dock en bister bismak när tre flickor hittas brutalt mördade.

3. Rekviem i Villette

Av: Hedström, Ingrid Tipsat av: Helen Forsberg

1983 hyr Martine Poirot ett studentrum i Bryssel och läser juridik. I samma hus bor en ung kvinna med sitt spädbarn. En kväll hittas kvinnan mördad och man misstänker mamma-mördaren som härjar i staden. 12 år senare dyker Caroline upp och vill ta reda på sitt ursprung.

4. Svarta korpar över Villette

Av: Hedström, Ingrid Tipsat av: Helen Forsberg

Krisen i Europa är ett faktum, men det finns de som går över lik för att behålla sin egen förmögenhet på bekostnad av andra.

Lucka 9: Ingrid Hedström

Skrivet av: Anna Sahlén

Ingrid Hedström är journalist och deckarförfattare. Hennes böcker utspelar sig i Belgien och hon har skrivit många texter om Europa genom åren.

Jorden runt på olika deckare

Skrivet av: Anna Sahlén

För dig som vill ha komplement till mordmysterier i brittisk miljö eller deckare i svenska landskap finns flera detektivromaner som utspelar sig i mer exotiska miljöer.

Svenska deckardrottningar

Skrivet av: Helen Forsberg

Efter att ha tröttnat på bittra, whiskeydrickande kommissarier, släppte jag in Rebecka Martinsson, Anna-Maria Mella, Erica Falck och Patrick Hedström i mitt liv. Helt plötsligt känner jag mig berörd.

Skrivet av: Anna Sahlén den 22 december 2011