Hennes gröna passion

Gunnel Carlsons trädgård får ibland vara kök, ibland sovrum, ibland vardagsrum men aldrig finrum. Trädgårdar ska man använda, vara i och trivas i, säger hon.

Gunnel Carlsson med pioner i sin trädgård. Foto: Pernilla Bergdahl
Journalisten och programledaren Gunnel Carlson besökte stadsbiblioteket i Umeå i maj 2012. Med hjälp av bilder från sin senaste bok Min gröna passion lotsade hon åhörarna genom ett år i sin trädgård.

– Där är inte mycket ordning och reda, jag har växter överallt. Det blommar året om; något händer hela tiden. Vi har kanske två-tre veckor av snö och har man tur i Skåne blommar snödropparna redan i januari. I mars brukar jag titta ut i min trädgård och tycka att där ser lite tomt ut. Då köper jag någon pion, lite nävor, någon iris.

Gräv själv!

Pionerna gör henne gladast. "För de trivs så bra hos mig". Plantera och gräva i trädgården är bland det roligaste Gunnel Carlson vet. Det vill hon inte leja bort.

– Gräv själv om du orkar. Du får så mycket motion på köpet, använder alla muskler och är ute i friska luften.

Hon har just aldrig någon plan när hon gräver och planterar, säger hon. Det får bli som det blir.

Tulpaner hos Gunnel Carlson Foto Pernilla Bergdahl
– Jag har ingen riktning och jag vet aldrig riktigt vad jag ska ha. Men jag tycker om att ha det tätt i rabatten, säger hon och visar ett exempel.

– I den här rensar jag nästan aldrig ogräs. De får inte fäste, det är för tätt. Jag brukar ta bort lite kirskål, det ska jag erkänna. Tätheten gör också att fukten behålls. Ohyra sprider sig förstås snabbare, men man får hålla lite koll.

Ätbar odling

Hon odlar inte så mycket till köket, men har en drivbänk och någon pallkrage. Med den sortens avgränsning blir det lättare att sköta. Hon säger också att det inte är nödvändigt att odla mer än vad man själv klarar av.

– Det ska vara enkelt och roligt, aldrig betungande! Sen gör jag basilikapesto hela sommaren. Och jag har kommit på ett sätt att göra det billigt. Istället för pinjenötter tar jag salta jordnötter som jag sköljer.

Irisar i Gunnel Carlssons trädgård Foto: Pernilla Bergdahl
Undersök växternas ursprung

Förutsättningarna för vad som går att odla i olika delar av Sverige är förstås vitt skilda. Skåne tillhör växtzon 1 medan Västerbotten tillhör växtzon 5 och uppåt.

– Något som är bra att tänka på när man letar växter är var de har sitt ursprung. Om de heter till exempel Sibiria, då går de att odla i Umeå. Ett annat tips är att titta vad som trivs i trädgårdarna i omgivningen. Cykla gärna runt och titta in hos grannarna.

– Jorden är förstås viktig. Hur ska man tänka då om man odlar i ett tuffare klimat. Inte köpa så mycket torvjord, den fryser så hårt på vintern. Utnyttja den jord man har, blanda upp med kogödsel, blanda upp med näring.

Trivs i trädgården

– För mig är trädgården ibland kök, ibland sovrum, ibland vardagsrum men aldrig finrum. Trädgårdar ska man använda och vara i och trivas i. Även när den inte är fin. Den är inte alltid det, men det är bara att gilla läget.

Höst i Gunnel Carlsons trädgård Foto: Pernilla Bergdahl
Gunnel Carlson tycker nästan att hösten är den skönaste säsongen.

– Det är så vilsamt, man behöver inte göra så mycket. så låter man bara trädgården vissna och träda in i vila och så gör man det själv också.

Vilken är din favoritväxt?
– Pion. För att den är så fin från det att den skjuter sina första skott tidigt på våren tills den vissnar. Den är värdefull hela året.

Vad är du mest stolt över med din trädgård?
– Det är nog att det har blivit ett väldigt grönt och ombonat rum, en mysig plats att vara på. Helheten. Annars mina trädpioner.

Ge ett trädgårdstips!
– Titta på det som är fint. Inte ställa för hårda krav på sig själv utan ha ett avslappnat förhållande till sin trädgård. Växter dör. Ohyra kommer. Alla gör sina misstag. Ta det efterhand. Se inte bara problemen utan titta på det vackra och njut av det. Tyck om din trädgård i alla lägen. Den ska aldrig vara en plikt, bara lust.

Gunnel Carlsson Foto: Anna Sahlén
Finns det något du önskar dig till din trädgård?
– Idag köpte jag en dvärgmandel. Mandelträd är sådant man förknippar med Sydeuropa. Nu önskar jag att den ska planteras. Och det kommer att hända.

Ge oss tips på bra trädgårdsböcker!
– Jag tycker om Karin Berglund. Hennes språk är fantastiskt. Jag har inte läst den senaste än, men jag vet att den kommer vara bra. Hannu Sarenströms böcker är alltid väldigt roliga att läsa. Han har ett skönt, livligt förhållande till trädgård som jag gillar. Och så Sanna Töringe som skriver barn- köks- och trädgårdsböcker.

Text: Anna Sahlén, Minabibliotek.se
Foto: Pernilla Bergdahl, bilder ur Min gröna passion, och Anna Sahlén

1. Min gröna passion

Publiceringsår: 2012
  2. Trädgårdsriket

Undertitel: guide till 850 svenska trädgårdar
    Publiceringsår: 2011
  3. Vackert i vasen

Publiceringsår: 2009
  4. Växthus & uterum

Undertitel: [praktiska råd, blommor, grönsaker, sydfrukter, kryddor, inredningsförslag]
    Publiceringsår: 2006
  5. Trädgårdsguiden

Undertitel: om konsten att hitta smultronställen i trädgårdssverige : en underbar resa bland Sveriges öppna trädgårdar från söder till norr
    Publiceringsår: 2007
  6. Växter för balkong & uterum

Undertitel: [blommande växter, grönsaker, sydfrukter, kryddor, inredningstips]
    Publiceringsår: 2004
  7. Gröna rum

Publiceringsår: 2000
  8. Gröna hjälpen

Undertitel: 106 frågor och svar om växter ute och inne
    Publiceringsår: 2003

Ett nytt trädgårdsår

Skrivet av: Anna Holmström

Det finns plats för både småskalig enkelhet och avancerad odlingsdesign. Anna Holmström på biblioteket i Vindeln ger dina trädgårdsdrömmar en vitamininjektion.

Odla på litet utrymme

Skrivet av: Anna Östman

Hydrokultur, klätterväxter, "window farming" och badkarsförvaring. Landskapsingenjör Nina Ingvarsson tipsar om hur du kan förvandla din rostiga betongbalkong till en prunkande trädgård.

Skrivet av: Anna Sahlén den 14 maj 2012