Google – mer än en söktjänst

Google har vuxit enormt sedan starten och handlar idag om mycket mer än bara söka på webben. Här får du lära dig mer om vilka tjänster som sitter ihop och hur det fungerar bakom kulisserna på ditt användarkonto.

Google i Mountain View Kalifornien
Google är väl mest känt för sin söktjänst. Den har till och med gett namn åt hela fenomenet att söka fritt på nätet, att "googla", men Google är mycket mer än Google sök. Det finns en uppsjö av tjänster inom Google, och alla är på olika sätt ihopkopplade. Flera av dem använder du antagligen, kanske utan att tänka på att det är Google som står bakom.

Det finns många andra sökmotorer, och även alternativ till övriga Google-tjänster. Men eftersom Google är så spritt och allmänt använt vill vi här beskriva lite hur det hela fungerar och resonera om dess för- och nackdelar.

Google-konto

Väldigt många av oss har ett användarkonto hos Google. Har du en smartphone och laddar ner appar från Play? Använder du Gmail eller Google-kalendern? Eller brukar du logga in när du är inne på Youtube? Ja, då har du ett Google-konto. Antagligen är du också inloggad på det för det mesta. Har du en mobil eller surfplatta med Android är du det. Använder du din dator för att kolla Gmail och inte aktivt loggar ut är du troligen inloggad så fort du sätter igång datorn.

Det praktiska, men det som också många tycker är skrämmande, är att Google på olika sätt samlar in uppgifter om dina aktiviteter på nätet och anpassar det du ser efter vad du gjort tidigare.

Anpassade sökresultat

Mest känt och diskuterat är detta när det gäller sökningar. Om du och din granne gör exakt samma sökning på Google kommer ni garanterat inte att få samma resultat. Beroende på vad det är ni söker och hur mycket era intressen och beteende på internet liknar varandra, blir skillnaderna större eller mindre. Men bli inte förvånad om det bara är ett par av träffarna på den första sidan som överensstämmer.

Någon tittar över axeln på någon annans smartphone
Detta, att det du hittar på webben anpassas efter det du visat intresse för tidigare, kallas för filterbubblan. Med de enorma mängder material som finns på nätet får vi på så sätt lite hjälp för att hitta det som är relevant. Google och andra söktjänster använder också andra metoder för att sortera träffarna, så att intressanta sidor ska komma högt upp. Systemet känner dessutom av var i världen du befinner dig, och prioriterar lokala träffar om du söker till exempel på caféer eller hantverkare. Mer om hur sökmotorer fungerar kan du läsa i en annan artikel här till höger.

En filtrering är alltså bra, och kanske nödvändig, för att du snabbt ska få bra resultat och inte drunkna i ointressanta träffar. Baksidan är att bubblan kan vara svår att ta sig ur. Du får mest träffar som liknar det du brukar läsa, och det är mindre chans att du ramlar över något som ger dig nya perspektiv. Läs mer om filterbubblan i artikeln här till höger.

Koll på vad du gör

Dator med kikare
Annonserna anpassas också efter dig. Har du surfat på inredningssajter får du kanske reklam från möbelaffärer. Har du tittat på ett par skor i en webbutik eller kollat priserna på ett hotell på en bokningssajt hittar du en bild på just de skorna eller det hotellet bland annonserna. Det är inte så bra till exempel i julklappstider, om ni är flera i familjen som använder samma dator!

Google ser också vad du skriver i dina mejl och annat du gör på nätet. Bokar du en flygresa kan den dyka upp i din Google-kalender med tid och destination. Hotellet du har bokat markeras med datum i Google Maps.

När du vaknar på morgonen kanske din mobil talar om för dig hur lång tid det kommer att ta för dig att ta dig till jobbet, om det är mycket eller lite trafik och vilket väder det är. Då är det Google Nu som är aktiverat.

Många av dessa funktioner går att stänga av på ett eller annat sätt, men det kräver lite pyssel och kunskap. Det finns också bra alternativ till Google sök. Ett tips på en alternativ söktjänst hittar du här i högerspalten.

Här är några exempel på Google-tjänster:

Gmail. Skaffa en mejladress och kolla din mejl direkt på webben.

Google maps/earth. Som en jättekarta över hela världen, som är lätt att zooma in där man vill. Google earth har satellitbilder som bas. Stora delar av världen är också fotograferade på gatunivå. Zooma in det område du vill utforska, dra ut den lilla gula figuren från menyn i nederkanten och släpp den där du vill. På så sätt kan du ströva runt i till exempel Kiev, Singapore eller Borås. Områden som inte har denna så kallade street view har ofta istället panoramabilder.

Google calendar. Kalender där du kan lägga in dina kommande händelser. Det går också att koppla till andras kalendrar. Till exempel kan en familj koppla ihop sina Google-kalendrar, så allas händelser syns. Det går också att få in offentliga kalenderhändelser, som helgdagar och liknande. Använder du Gmail så "ser" kalendern när du får bekräftelse på till exempel biljettköp eller hotellbokningar, och lägger in dem i kalendern. Denna funktion går dock att stänga av. Ta dig gärna tid att gå igenom alternativen under Inställningar.

Google play. Ladda ner appar till din smartphone.

Google translate. Översätter ord och texter som du antingen skriver in själv eller hela webbsidor.

Google+.  Ett socialt nätverk, ungefär som Facebook.

Blogger. Ett bloggverkyg som har köpts upp av Google. Bloggar som använder den här tjänsten får adressen blogspot.com.

Chrome. Googles egen webbläsare.

Chrome OS. Operativsystem som används på Googles egna bärbara datorer, chromebooks.

Drive. Här kan du skapa dokument och dela med andra.

Hangouts. Ett verktyg för röst- och videokonversation via dator och för livesändning.

Picasa. Ett verktyg för bildhantering som har köpts upp av Google. Här kan du bland annat importera, gruppera och tagga bilder.

2015 grundades moderbolaget Alphabet inc. till Google och andra företag som de köpt upp sedan starten 2004.

Text: Annika Winning, Minabibliotek.se
Bild: UK-VIT/Bigstock, Nicoleta Ionescu/Bigstock, jpgon/Bigstock


 

  1. Google-koden

    Av: Ekström, Andreas Tipsat av: Mats Enarsson

    Google vet mycket mer om dig än du kan ana!

  2. Google lit trips

    Tipsat av: Johan Sundlöf

    Guidade litterära vandringar har blivit ett populärt fenomen, inspirerat av detta har Google lit trips uppstått.

Så fungerar sökmotorer

Skrivet av: Fredrik Ragnarsson

De flesta har nog någon gång använt en söktjänst eller sökmotor på nätet. Den största är Google, men det finns andra och ingen ger exakt samma resultat som en annan. Lär dig mer om hur de vanligaste sökmotorerna fungerar och hur de kan vara så snabba.

Internet filtreras för att passa dig

Skrivet av: Fredrik Ragnarsson

Information på internet personanpassas allt mer och mycket av det du idag hittar via sökmotorer och den reklam du ser styrs av ditt tidigare beteende. Lär dig mer om begreppet filterbubblan i vår artikel.

Duck duck go

Tipsat av: Anders Ohlsson

Den som letar efter en sökmotor som inte samlar på sig information om dig, eller skickar den vidare till andra, kan testa Duck duck go. En sökmotor som vill spräcka filterbubblan.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Annika Winning den 15 mars 2016