Göteborg fyller 400 år

Göteborg firar jämn födelsedag 2021. Passa på att läsa och lära dig mer om staden på "Sveriges framsida".

Masthuggskyrkans gavel och torn Foto: berkan/Bigstock
2022 är det dags för Umeå att fira sitt 400-årsjubileum, men redan i år, 2021, firar Göteborg sina 400 år som stad. Båda städerna fick stadsprivilegier av kung Gustav II Adolf, alltså bara med ett års mellanrum.

Sveriges andra stad har en alldeles speciell karaktär. Vill du veta mer än vad som står i en vanlig turistguide kommer här några tips.

Vi börjar med en gedigen men ändå lättillgänglig översikt över Göteborgs och dess föregångares historia, Göteborgs historia av Tomas Andersson.

Promenader och byggnader

Reser du till Göteborg och vill ta dig bortom de stora stråken är boken Göteborg till fots av Einar Hansson en utmärkt guide. Komplettera med Clas Caldenbys Guide till Göteborgs arkitektur så att du kan läsa mer om alla intressanta byggnader du passerar.

Arkitekter och fasader av Gunilla Linde Bjur är däremot svår att ta med sig i handväskan. Den går på djupet och har många vackra bilder i stort format. Här presenteras några av stadens viktigaste arkitekter och ett urval märkesbyggnader, som Masthuggskyrkan, Röhsska museet, Feskekôrka och många andra intressanta byggnader.

Utanför stadskärnan

Under 1900-talets första årtionden växte många av områdena utanför själva centrum fram, till exempel Majorna, Nedre Johanneberg, Landala och Gamlestaden. Albert Lilienberg var Göteborgs första stadsingenjör mellan åren 1907-27 och satte sin tydliga prägel på dessa områden. Boken Lilienbergs stad av Hans Bjur är väldigt detaljerad, men det går utmärkt att bläddra i den och bara ta del av bilder och bildtexter. Den sista halvan av boken skildrar område för område och här hittar man många bilder på de väldigt speciella landshövdingehusen, trivsamma gårdar och egnahemsområden, alltihop mycket karaktäristiskt för Göteborg.

Kämpebrons räcke Foto: Tupungato/Bigstock
För en fördjupning om de senaste 100 åren kan man sedan ta till den alldeles nyutkomna Staden, platserna och husen med undertiteln "Göteborgs arkitektur 1921-2021". Här ligger fokus också på miljöer, mer än på enstaka byggnader.

Och till sist, för ren njutning: Helen Janzons fotobok Goa Göteborg. Här finns en blandning av olika miljöer; stad, älv, hamn, under alla årstider och ofta ur intressanta perspektiv. Om du inte längtade till Göteborg innan, så är det i alla fall stor risk att du gör det efter att ha tagit del av denna bok.

Fira på distans

Det stora kalaset har Göteborgs stad skjutit upp till 2023 på grund av covid-19, men det formella firandet av den officiella födelsedagen sker ändå i år. En del av det går att ta del av digitalt. Här är hela programmet för jubileumsåret.

Kanske blir du sugen på att baka Göteborgsbakelsen, framtagen just till jubileet. Recept på Göteborgsbakelsen hittar du här.

Faktaböcker om Göteborg

 1. Göteborgs historia

  Undertitel: porten mot väst
  Av: Andersson, Tomas
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Götaland
  Finns som: Bok
 2. Göteborg till fots

  Undertitel: trottoarturism och stadssafaris med spårvagn, båt och buss
  Av: Hansson, Einar
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Götaland
  Finns som: Bok
 3. Arkitekter & fasader

  Undertitel: Göteborg 1850-1920
  Av: Linde Bjur, Gunilla
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Arkitektur
  Finns som: Bok
 4. Lilienbergs stad

  Undertitel: Göteborg 1900-1930
  Av: Bjur, Hans
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Götaland
  Finns som: Bok
 5. Staden, platserna och husen

  Undertitel: Göteborgs arkitektur 1921-2021
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2021
  Klassifikation: Arkitektur
  Finns som: Bok
 6. Goa Göteborg

  Av: Janzon, Helen
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: History, photographic images
  Finns som: Bok

Läs mer

 1. Göteborg i litteraturen

  Skrivet av: Annika Winning

  Vill du läsa böcker som utspelar sig i Sveriges andra största stad? Annika Winning tipsar om romaner och deckare som utspelar sig i Göteborg.

Fler romaner

 1. Samlade verk

  Av: Sandgren, Lydia
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2021
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Storstil
 2. Pestön

  Av: Hermanson, Marie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2021
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Annika Winning den 27 oktober 2021