Fullt hus på Ålidhem

Söndag 21 oktober 2012 var det folkfest på Ålidhemsbiblioteket. Tillsammans med Ålidhemsskolan, Ålidhems fritidsgård och Café torget höll Ålidhems kultur- och resurscentrum öppet hus. Besökarna fick möta de verksamheter som pågår i huset.

Dans under öppet hus på Ålidhem
Ljudnivån var hög av både prat, skratt och musik under söndagens fyra timmar då dörrarna till huset stod öppna för alla besökare från framför allt Ålidhem, som var nyfikna på sitt kultur- och resurscentrum. Bara biblioteket hade fler än 900 besökare under dagen.

Afrikansk dans

Ålidhemsskolans elever bjöd på afrikansk dans och musik och en lektion i hemkunskap. Där fanns också möjlighet att träffa några av skolans lärare samt titta in i Umeå kommuns nyaste och fräschaste skolsalar.

Försvunnen stadsdel

I biblioteket kunde man lyssna på två olika föreläsningar under dagen. "Stadsdelen som försvann" med Åke Sandström om Ålidbackens historia, där åhörarna bidrog med egna minnen.

Hållbart café

En presentation hölls också av SAK, socialt arbetskooperativ, som är det projekt som bland annat driver Café torget. Med rötter i Studieförbundet Vuxenskolan startade en grupp utvecklingsstörda ungdomar ett arbetskooperativ som arbetar med hållbarhet för människa och miljö som sina ledstjärnor. Under dagen kunde besökarna fika rättvisemärkt, samt även köpa med sig rättvisemärkta varor hem från Svenska kyrkan, Ålidhems församling.

Sagan som rymde

Öppet Hus på Ålidhemsbiblioteket, barnavdelningen
Störst publik hade Pygméteaterns barnteaterföreställning, en variant på sagan om Bockarna Bruse, som alla barn i förskoleåldern känner väl igen. Far- och morföräldrar, föräldrar och barn trängdes i skolans matsal för att intresserat följa med i familjeföreställning. "Mer familjeteater på Ålidhem!" var ett utrop som hördes från många, efter att föreställningen avslutats.

Många rätt

Hur goda Ålidhemskunskaper besökarna har fick de ge svar på i två spårbanor. IOGT-NTOs barn- och ungdomsverksamhet Junis, som har aktiviteter på Ålidhemsskolan på onsdagkvällar samt Ålidhemsbiblioteket hade var sin spårbana.

Tio vinnare har böcker att hämta på Ålidhemsbiblioteket för sina goda kunskaper om Ålidhem.

Text: Maria Nordenback, Ålidhemsbiblioteket
Foto: Mats Nordenback och Johanna Nordenback