Fotografen som betraktar sig själv

Cindy Sherman hade ingen koll på den samtida konsten när hon började college. Idag är hon en av våra mest framstående fotografer som kommenterar sig själv, sina betraktare och sin omvärld i sina verk.

Bild från utställning av Cindy Sherman
Med sig själv, både som fotograf och modell, kommenterar och kritiserar Cindy Sherman vår tids könsroller. Men det är inga självporträtt som hon ställer ut. I bilderna, som alltid är namnlösa, ligger karaktärerna så långt från hennes egen person som möjligt, säger hon.

TV-generationen

Cindy Sherman föddes 1954, växte upp i New Jersey och tillhör den första generationen som växte upp med TV. I debuten, bildserien Untitled Film Stills, gestaltar hon själv kvinnor i miljöer som för tankarna till 1950- och 1960-talens amerikanska B-filmer. Som en sann postmodernist kommenterar hon konstvärlden inifrån.

Serien är ibland lite avklädd, men ofta döljer hon sin kropp med kläder eller med proteser istället för att visa sin egen hud och ibland är hon maskerad till total oigenkännlighet. I serien Sex pictures figurerar endast delar av olika sorters

Cindy Sherman, foto: Nathaniel Paluga. Rättigheter enligt GNU Free Documentation
dockor tar också dekonstruktionen till en bokstavlig nivå.

Cindy Sherman har berättat att hon inte alls hade någon aning om vad som försiggick i den samtida konstvärlden förrän hon började studera den på college i Buffalo. Innan dess var det bara Dalí och Picasso hon kände till som moderna konstnärer.

Fokus på betraktaren

Sedan hennes genombrott i slutet av 1970-talet har många inspirerats av hennes konstnärskap, etablerade fotografer såväl som amatörer. Tittar vi på webbens foto-communities finns där en uppsjö av parafraser på hennes verk. Cindy Sherman parafraserar själv bland annat kända målningar samt stereotyperna konstnär och kvinna.

Själva betraktaren intresserar henne minst lika mycket som motiven, om inte mer. Eftersom betraktaren och omvärlden är så viktiga i hennes verk, är det många som ser Cindy Shermans foton som fixerade performance-uppträdanden. Hon har förutom sina många bildserier gjort modekampanjer med bland andra Marc Jacobs och Dolce & Gabbana.

Cindy Shermans California-bilder av sgt.pfeffer
rots att Cindy Sherman egentligen inte gillar museer alls, är hon idag en av få som kan leva gott på sin konst. Hennes verk sägs ha dragit in någonstans mellan 20 000 och 200 000 amerikanska dollar på 1990-talet och följaktligen borde det betalas betydligt mer än så för dem idag. Tillsammans med de prestigefyllda och matiga stipendier hon tilldelats redan i unga år, känns epitetet "levande legend" inte långt borta.

Text: Anna Östman, Minabibliotek.se
Foto: sgt.pfeffer och carinny @ Flickr, Nathaniel Paluga

Trailer: Cindy Shermans Office Killer från 1997.

Electronica-artisten Róisín Murphys Cindy Sherman-inspirerade musikvideo
You Know Me Better (regi: Jaron Albertin).

1. Cindy Sherman

Undertitel: the Hasselblad award 1999
    Av: Sherman, Cindy
    Publiceringsår: 2000