Folkdräkt för en minoritet
Svenska folkdräkter bars för länge sedan till vardags, medan de idag mest plockas fram vid högtider. På 1970-talet fick sverigefinnarna sin egen dräkt.
Det vi idag ser som festkläder med lokal anknytning uppkom för ungefär 400 år sedan. Dåtidens folkdräkter användes till vardags för att uttrycka sin identitet inom en socken eller ett större område. På vissa platser i Sverige fanns speciella regler för vilka kläder som skulle bäras och när på året det skulle ske.
Grund för anrikt museum
Språk- och folklivsforskaren Artur Hauzelius samlade i slutet av 1800-talet ihop bygdedräkter från hela landet, en samling som sedermera blev grunden till Nordiska muséet.
På 1970-talet skapade Kaino Oinonen en folkdräkt som berättar om sverigefinnarnas liv. Den röda randen i den sverigefinska dräktkjolen symboliserar drömmar och förhoppningar och den svarta står för sorg och saknad. Silversmycket heter ”Flygande fågel” och syftar till att flyga till hemlandet om sommaren för att sedan återvända.
En tätt sammanflätad historia
Från 1100-talet fram till tidigt 1800-tal var Finland en del av det svenska riket. I Sveriges så kallade ”finnmarker” har människor från Finland bosatt sig under århundraden. Många styrde kosan mot gruvor och skogar i Västmanland, Närke, Värmland, Dalarna och Norrland, men också direkt till huvudstaden Stockholm.
Andra kom senare som politiska flyktingar från det ryskstyrda Finland och efter andra världskriget stannade tusentals evakuerade finska krigsbarn kvar i sina nya svenska hem.
Svensk industri lockade
Många unga finländare flyttade under den senare delen av 1900-talet till Sverige för att få bostäder och jobb inom industrin. Tyvärr var det ofta svårt för dem att bli en del av det svenska samhället och lära sig språket. Det var inte ovanligt att folk såg ner på lågutbildade sverigefinnar och att andra behandlade dem illa.
Rätt till sitt modersmål
Idag är sverigefinnarna en erkänd nationell minoritet med egen flagga och högtidsdag. Umeå, Skellefteå och Örnsköldsviks kommuner är några av de 66 förvaltningsområden för finska. Det innebär att en finskspråkig person kan använda sitt modersmål i all kontakt med myndigheter.
Källor och mer läsning
Sverigefinnarnas historia av Karin Fingal på Minoritet.se
Katalogen till utställningen ”Dressing Swedish – from Hazelius to Salander”