Räven Tango hjälper till med små barns språkutveckling

Tack vare satsningen "Stärkta bibliotek" har räven Tango flyttat in på biblioteken i Vännäs. Där sysselsätter hen sig bland annat med att gå på yoga och lyssna på småbarnsböcker och ramsor.

En barngrupp på ABC-yoga
Foto: Vännäs bibliotek
På biblioteken i Vännäs och Vännäsby fokuserar vi i höst extra mycket på små barns språkutveckling. Den största satsningen gör vi för våra yngsta besökare i form av fyraåringsbesök, babybokprat, förskolebibliotek, pop up-bibliotek på öppna förskolan och föreläsningar för föräldragrupper på MVC. 

Det är genom regeringens satsning "Stärkta bibliotek" som vi har har möjlighet att utöka vårt arbete mot den här målgruppen. En del av projekten har vi redan kommit igång med och andra är i startgroparna.

Bokstavsträning och rörelse

Vi har redan kommit igång med det vi kallar för fyraåringsbesök. Alla fyraåringar i kommunen bjuds in på ett biblioteksbesök där de får delta i ABC-yoga och får en visning av biblioteket. Vi har schemalagt ett besök per termin för att barnens biblioteksbesök inte ska vara beroende av avståndet till biblioteket. 

Babybokprat
Foto: Vännäs bibliotek

ABC-yoga går ut på att barnen på ett lekfullt sätt får träna på alfabetet samtidigt som de rör på sig. Med utgångspunkt i boken ABC sa lilla T får barnen höra ett rim till varje bokstav och därefter forma kroppen till alfabetets alla bokstäver. För barnen är det ofta extra spännande när den "egna" bokstaven i förnamnet ska formas. 

Läsande bebisar

Ett annat projekt som också har kommit igång under hösten är babybokprat. Vi har fått möjligheten att vända oss till bebisar som är 0-12 månader, för första gången på länge.

I myspölen på golvet har det under babybokpraten funnits plats för allt från läsning och noggranna undersökningar av böcker till skrik, fäktande armar och glada utrop på bebisars språk. Många ögon blev stora när en Babblarna-bok togs fram, men det finns också barn som för första gången har stiftat bekantskap med Babba, Bibbi och Bobbo. Nu är den första omgången babybokprat slut, men vi fortsätter med igen i november 2018. Då är både gamla och nya bebisar med föräldrar välkomna.

Räven Tango

Räven Tango
Foto: Vännäs bibliotek

I samband med att alla våra nya projekt startade tillkom en följeslagare i mjukt format på våra bibliotek. Mjukisräven Tango följer med på alla arrangemang inom "Stärkta bibliotek" och har redan hunnit få många kramar av små biblioteksbesökare. Rävar i sagornas värld sägs vara kloka och listiga. Tangos insats i projeksarbetet får bli att sprida lite av sin klokhet och listighet in i vår biblioteksverksamhet.

Inom ramarna för "Stärkta bibliotek" kommer vi framöver även att starta en lättläst bokcirkel för unga och arbeta för att öka den digitala delaktigheten genom arrangemanget Digitalhjälpen. 

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Jenny Sandells den 19 oktober 2018