Filmskaparen Julie Delpy

Julie Delpy är en av Frankrikes mest populära skådespelare och har jobbat med många stora regissörer. Numera är hon själv regissör, men också manusskribent, musiker och skådespelare i sina egna filmer.

Inför premiärvisningen av The Countess på Berlins filmfestival i februari 2009 står den fransk-amerikanska regissören Julie Delpy på scenen för att presentera sin senaste film. Hon varnar publiken för att denna film inte är lika ljus och munter som hennes tidigare, och att man inte ska förvänta sig en trevlig filmupplevelse.

The Countess
I kostymdramat The Countess har Julie Delpy nämligen utgått från myten om den ökända ungerska renässansgrevinnan Erzsébet Báthory som mördade unga flickor och badade i deras blod för att bevara sin skönhet, och hon spelar själv Erzsébet.

Har jobbat med de flesta

Julie Delpy kommer från en kulturellt engagerad familj. Hon gjorde scendebut redan som femåring, vid nio års ålder uppskattade hon Ingmar Bergmans filmer, och då hon var 14 år fick hon sin första långfilmsroll - för Jean-Luc Godard i Détective (1985). Sedan dess har hon arbetat med de flesta stora regissörer.

Julie Delpy har hittills medverkat i ett 30-tal filmer, bland vilka kan nämnas Roger Avarys Killing Zoe (1993), Krzysztof Kieslowskis Trois couleurs blanc (1994), Anthony Wallers An American Werewolf in Paris (1997), Mika Kaurismäkis L.A. Without a Map (1998), Frank Van Passels Villa Des Roses (2002) och Lasse Hallströms The Hoax (2006).

Parallellt med skådespelarbanan har hon även inlett en karriär som både regissör och musiker. Efter att ha gått en sommarkurs i regi på New Yorks universitet skrev och regisserade hon sin första kortfilm, Blah Blah Blah, 1995, och gjorde debut som långfilmsregissör och producent med Looking for Jimmy 2002.

Tuff bransch för kvinnor

Julie Delpys föräldrar, Albert Delpy och Marie Pillet, är båda aktiva inom film- och teaterbranchen, bland annat som skådespelare, och i dramakomedin 2 days in Paris, dotterns andra långfilm, figurerar de som föräldrar till Julie Delpys rollkaraktär Marion.

Julie Delpy
2 days in Paris kom 2007 och var också den första av Julie Delpys filmer som visades på svenska biografer. Responsen på manuset till filmen var blandad. Många var överraskade och påpekade att humorn inte var så "gullig" som de tänkt sig, med tanke på att en kvinna skrivit manuset.

Idag är endast sju procent av de regissörer som jobbar åt de stora filmbolagen kvinnor, och trots dagens medvetenhet om jämställdhetsproblemen är det tufft för kvinnor att ta sig fram. Julie Delpy har bland annat berättat hur hon haft svårt att få respons på sina manus under eget namn, och att skillnaden varit enorm när hon använt en manlig pseudonym.

Rör sig mellan Frankrike och Amerika

Karaktären Marion i 2 days in Paris, bosatt i Amerika men med rötterna i Frankrike, har många likheter med Delpy själv. Hon föddes i Paris och inledde sin karriär i Europa, men sökte sig ganska snart till Amerika och är numera permanent bosatt i Los Angeles. Sedan 2001 är hon både amerikansk och fransk medborgare, och talar både franska och engelska, men även italienska, flytande.

Before Sunrise
Den film Julie Delpy är allra mest känd för är Richard Linklaters Before Sunrise (1995). Även här spelar hon en fransyska, Celine, som träffar amerikanen Jesse spelad av Ethan Hawke. Filmen har en väldigt enkel grundhistoria: två ungdomar möts på ett tåg i Europa och spenderar en romantisk natt i Wien tillsammans. De skiljs åt med vetskapen att de förmodligen aldrig kommer att träffas igen.

Filmen fick en uppföljare 2004, Before Sunset, som utspelar sig nio år efter det första mötet. Både Julie Delpy och Ethan Hawke var denna gång involverade i manusarbetet och nominerades till en Oscar för bästa manus.

Ny karriär som musiker

Som liten spelade Julie Delpy klarinett och studerade sång och musikteori, men ända tills ett antal år sedan har den musikaliska biten legat på is till förmån för skådespeleriet. Nu skriver hon egna låtar och gör musiken till sina filmer.

Filmklippet nedan är slutscenen i Before Sunset, där Julie Delpy framför sin låt "A Waltz for A Night". Den som inte sett filmen rekommenderas dock istället att låna, och se hela, filmen från biblioteket.2003 gav Delpy ut sitt första album, Julie Delpy, med låtar inspirerade av bland andra Neil Young, Nick Drake, Lou Reed, Richi Lee Jones och Jeff Buckley. Det har fått ett fint mottagande och hon turnerar numera även runt och ger konserter.

Julie Delpy är idag en av Frankrikes mest populära skådespelare, och det finns bland annat en Julie Delpy Tribute Site. Hennes senaste film har fått ett blandat mottagande efter premiären i Berlin, men publiken på plats då var nöjda. När de stående ovationerna efter premiären av The Countess avtog mot eftertexternas slut rullade slutligen "Music: Julie Delpy" upp på filmduken och applåderna tog fart igen.

Av Jenny Berggren, Robertsfors bibliotek

 

 1. The hoax

  Undertitel: Bluffen
  Språk:
  Engelska Svenska Norska Danska Finska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 2. Before sunset

  Undertitel: Bara en dag
  Språk:
  Engelska Svenska Flerspråkigt verk
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 3. Trois couleurs

  Undertitel: Trikoloren
  Språk:
  Franska Svenska Finska Norska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Fransk film och tv
  Finns som: DVD
 4. Trois couleurs blanc

  Undertitel: Den vita filmen
  Språk:
  Franska Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Fransk film och tv
  Finns som: DVD
Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Jenny Berggren den 8 mars 2010