Fem inspirerande virkböcker

För dig som gillar att virka men behöver lite ny inspiration tipsar vi om både nya och gamla virkböcker med roliga större och mindre projekt.

Virkning, ljusblå cirkel med virknål
Tänk att det bara behövs en virknål och lite garn för att kunna skapa fantasifulla kreationer. Ibland räcker det med att bläddra i några böcker för att kunna drömma sig bort till garnhimlen en stund.

Läckra prydnader

I boken Virkade kakor av Jennie Olsson finns en hel del mindre virkningar av kända bakverk såsom prinsesstårtor, dammsugare, finska pinnar och muffins. De flesta mönstren är ganska lätta att förstå men lite pilliga eftersom en del kakor är ganska små. Det går ju såklart att själv bestämma hur stora bakverk man vill virka.

Vi är många som älskar mormorsrutor. Det finns ju också en uppsjö av olika modeller och färgkombinationer. I Mormorsrutor: 150 lappar att sticka och virka av Heather Lodinsky finns mönster på traditionella rutor men även åttakantiga, triangelformade eller hjärtformade. Bara att välja sin favoritform och sätta igång.

Badbyxor och flugor

En lite mer ovanlig virkbok är Virkat för män av Theo Sundh, där du förutom mönster på slipsar, flugor, och badbyxor också kan hitta ett värmande penisfodral.

Om du vill virka något barnvänligt finns Erica Laurells bok Virkade figurer. Där kan du hitta små djur att virka som fågel, apa, elefant och även ett vårtsvin. Dessa mönster kräver att man har virkat lite innan så att man kan läsa mönster.

Virkad tårta, punschrulle och andra sötsaker
I Virkarens stora mönsterbok av Sarah Hazell finns spännande mönster att prova. I den här boken har jag fått många uppslag till väskor, virkade korgar och halsdukar. Det finns förutom fina inspirerande bilder också enkla beskrivningar på olika sätt att virka mönster och olika strukturer. Det är en härlig bok med massor av inspiration.

Utgivningsåret spelar roll

Det finns såklart massvis med handarbetsböcker och nästan alla ger en massa nya ideér, tycker jag. Böckerna säger också en del om den tid de skrivs i. Idag finns det en hel del böcker om återbruk och hållbart handarbete, att göra om gamla föremål till något användbart.

I äldre böcker finns mycket mönster på dukar, spetsar och gardiner som kanske inte förkommer så mycket i modern inredning, men som ändå kan ge inspiration till nya kreationer. Lycka till med din virkning!

Text: Petra Mörtvik, Umedalens bibliotek
Foto: Melica73/Bigstock, Petra Mörtvik

 1. Virkade kakor

  Av: Olsson, Jennie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Virkning
  Finns som: Bok
 2. Mormorsrutor

  Undertitel: 150 lappar att sticka och virka
  Av: Lodinsky, Heather
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Hem och hushåll
  Finns som: Bok
 3. Virkade figurer

  Av: Laurell, Erica
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Hem och hushåll
  Finns som: Bok
 4. Virkat för män

  Av: Sundh, Theo
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Hem och hushåll
  Finns som: Bok
 5. Virkarens stora mönsterbok

  Undertitel: 200 användbara mönster med diagram och bilder
  Av: Hazell, Sarah
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Virkning
  Finns som: Bok

Snabbvirkat

Av: Zacke, Susanna Tipsat av: Hanna Widman

En färgglad och fantasifull bok för virkare med gott om skaparglädje men ont om tid!

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Petra Mörtvik den 25 juni 2015