Femåringarnas Hugo-utställning

I april 2015 besökte förskolornas 5-årsgrupper sin egen utställning på Umeå stadsbibliotek. Där fanns fantastiska krokodiler i olika material och former men också filmer, tårtor och cirkusmodeller.

Hugo av äggkartonger
5-åringar från olika förskolor i kommunen kom till Väven för att se sina egna och andra förskolebarns alster. Inspiration hade de fått av att läsa och arbeta med Mia Nilssons bilderbok Hugo- elak, blodtörstig och jättefarlig? under vårterminen.

Allsång och kafferep

Barnen fick vara med om en sångstund tillsammans med dramapedagogen Tomas Eklund och bibliotekarien Jesper Salander och bjöds sedan på kafferep med saft, kakor och egenhändigt gjorda tårtbitar.

Krokodilen Hugo i olika material

Roligast av allt var nog att besöka utställningen. Där fanns Hugo i en mängd olika material, i äggkartong, som sockmobil, som målningar, i trä och i lera. En av förskolorna hade gjort en film om Hugo och hans äventyr i skogen. Det är bara att konstatera att skaparglädjen har varit stor ute i kommunens förskolor, både hos barnen och deras pedagoger.

Hugo av strumpor
Samarbete mellan bibliotek och förskola

Give me five kallas det här läsfrämjande samarbetet mellan bibliotek och förskolor i Umeå kommun. Det har pågått i flera år, och varje år fokuserar det på en utvald bilderbok.

Text: Maria Nordenback, Ålidhemsbiblioteket
Foto: Anna Sahlén, Minabibliotek.se

1. Hugo

Undertitel: vilken cirkus
    Av: Nilsson, Mia
    Publiceringsår: 2014
    Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn

Sagofest med Hugo i Umeå 2015

Skrivet av: Maria Nordenback

Årets sagofest på Västerbottens museum blev en succé, trots regn och kyla. Hundratals barn kom och träffade Hugo, krokodilen som 5-åringarna läst om på sina förskolor under våren.

Hugo - elak, blodtörstig och jättefarlig?

Av: Nilsson, Mia Tipsat av: Josefin Rönngren

Hugo är en snäll krokodil som hamnat i skogen uppe i norr, där det går rykten om hur farlig och blodtörstig han är. Det blir ensamt när alla är rädda för en. Hur ska Hugo göra för att hitta en vän?

Skrivet av: Maria Nordenback den 18 juni 2015