Farmor - ett tillstånd

Karin Gulliksson befinner sig plötsligt mitt i efterrättsskålen. Hon har blivit farmor och ser bara fördelar med att befinna sig i detta tillstånd.

Farmor med litet barn i famnen
Att bli farmor, som jag har blivit, är ett nytt tillstånd i mitt liv. Jag har så klart hört talas om alla som har sagt att det är livets efterrätt. Tyckt att "Ja, ja…" Nu befinner jag mig mitt i efterättsskålen. Det är helt fantastiskt.

Så många aspekter; en ny människa, bara det är helt otroligt, och dessutom en människa som har mina gener. Att få följa en ny person från att vara några timmar ung och skrynklig, till i dagsläget en människa på nio månader som skrattar igenkännande när farmor kommer på besök. Att dessutom inte behöva bekymra sig för inköp av diverse nödvändigheter som dagisplats och så småningom tonårsfinnar är också en del av farmors fördelar.

När det gäller nödvändigheter har den kategorin ökat markant på 27 år, sedan jag själv blev mamma. Det är oändligt mycket som ska packas när familjen ska ut på resa. Hallen hemma fylls snabbt av väskor, vagnar, stolar och andra pinaler. Att den nya familjen dessutom består av en stor berner sennen, bidrar till utfyllnaden i vår hall.

Tänk vad mycket hon kan mitt lilla barnbarn. Hon har nyss lärt sig att vinka till farmor via Skype, och hamnat mitt i vårt samhälles utveckling och möjligheter. Undra hur mycket teknikutvecklig hon ska uppleva under sitt liv. Och undra hur mycket farmor ska förstå av hennes sätt att kommunicera.

Jag ser framför mig hur hon och jag ska utforska världen. Titta på maskar och skalbaggar, bada, åka pulka, pyssla med papper och lim, spela musikinstrument och läsa böcker tillsammans. Allt är möjligt och farmor får förmånen att vara med på färden. Och jag har fortfarande varken hårknut i nacken eller problem med hallux valgus.

Text: Karin Gulliksson, Bjurholms bibliotek
Foto: Photos.com


En mötesplats för mor- och farföräldrar finns på Underbarabarnbarn.se.

 1. Du är det finaste

  Av: Hagen, Hans
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Nederländsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Att vara med barnbarn

  Undertitel: råd och tips till mor- och farföräldrar
  Av: Modig, Maria
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Sociologi
  Finns som: Bok
 3. När vi spelade Afrikas stjärna

  Undertitel: en bok om barnbarn
  Av: Mazzarella, Merete
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Svensk litteraturhistoria
  Finns som: Bok
 1. Att bli med barnbarn

  Av: Neroth, Agneta Tipsat av: Åsa Grenholm

  Är detta den första boken någonsin med tecknade serier om att få barnbarn?

 2. Barnbarnsboken

  Av: Alfvén, Malin Tipsat av: Kristina Andersson

  Bokens motto: "Det finns vissa barn som är finare, vackrare, intelligentare och duktigare än andra. Det är barnbarn!"

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Karin Gulliksson den 11 januari 2011