Första pris till Mira

Från vardag till övernaturlig mardröm. Det får berättar-jaget uppleva i "Mellan tre askar" av Mira Lundberg Stensson. Berättelsen vann skrivartävlingen Nordiska väsen.

"Med en driven och skicklig berättarton skildras en vanlig orienteringstur i skogen som övergår till ett mardrömslikt möte när skogens väsen slår tillbaka mot människan. Ett möte som kryper in i läsarens huvud och väcker många bilder, förundran och iskalla kårar. Ja, gå aldrig ensam i en askskog… "

En man med glasögon och svart kostym står bredvid en flicka i röd tröja och jeans. Flickan håller i ett diplom. Båda ler. Foto: Wiveca Uhlander
Så lyder juryns motivering för den vinnande berättelsen i skrivartävlingen på temat nordiska väsen, hösten 2019.

Bland de 222 bidrag som skickades in till tävlingen, fastnade juryn för berättelsen Mellan tre askar. Den är skriven av Mira Lundberg Stensson som går i klass 5 på Västangårds skola i Umeå.

Grattis Mira, vad tänkte du när du fick veta att du hade vunnit skrivartävlingen?
– Jag tänkte knappt. Jag blev jätteglad och tänkte mest wow, jag vann!

Hur gick det till när du skrev din berättelse?
– Jag skrev inte hela på en gång så efter någon vecka var historien klar. Då läste jag om och om igen och lade till detaljer.

Hur kom du på vad du skulle skriva om och hur du skulle lägga upp historien?
– Sanningen är, efter att vi orienterade i skogen. Jag och en av mina vänner, Alice, orienterade när hon tappade bort sin mobil. Vi hittade den sedan. Sedan kom jag på hur jag kunde lägga till skogsrået och historien började.

Tror du att du kommer skriva något mer?
– Lätt! Jag älskar att skriva och skriver massor. Både hemma och i skolan.

Skrivartävlingens tema var nordens mystiska väsen. Vad läser du själv för sorts böcker?
– Just nu läser jag Harry Potter av JK Rowling och Athena av Elin Ek. Fantasy har länge varit min favorit vilket underlättade temat.

Om du fick hälsa på i en bok, vilken skulle det vara? Varför?
– Alice i Underlandet. En promend på alla olika stigar och att dricka lite juice så man blir liten som en mus.

Har du någon hobby?
– Ja, teater, dans och friidrott.

Prisutdelning med Johan Egerkrans

På en stol sitter en man med glasögon och svart kostym och skriver och tecknar i en bok. Bredvid sitter en flicka i röd tröja och jeans på en sittpuff. Bakom de syns flera böcker om dinosaurier. Foto: Wiveca Uhlander
Torsdag 28 november 2019 var det högtidlig prisutdelning. Vinnar-berättelsen lästes upp av illustratören och författaren Johan Egerkrans, som bland annat har gjort en bok som heter just Nordiska väsen.

Mira vann 500 kronor och fina prisböcker. Och så äran förstås.

Efter det berättade Johan Egerkrans om hur han skapar bilder och gör sina böcker.

Skrivartävlingen anordnades av Krumelur - föreningen för unga ord i norr. Varje höst bjuder de in unga att skriva på ett speciellt tema. De ordnar också skrivardagar i början av sommarlovet. Läs mer på deras webbsida.

Läs Miras berättelse

  1. Mellan tre askar

    Skrivet av: Åsa Zetterström

    Mira Lundberg Stensson har skrivit det vinnande bidraget i Krumelurs skrivartävling hösten 2019. Temat var nordiska väsen. Här kan du läsa Miras berättelse.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Åsa Zetterström den 29 november 2019