För Ida Linde pågår skrivandet ständigt

Ida Linde är aktuell med sin femte bok, "Norrut åker man för att dö", och berättar i den här intervjun för oss om sitt skrivande och sin relation till Västerbotten.

Bild på Ida Linde
– Jag tror att jag tänker att jag blev någon när jag började skriva. Det var då jag upplevde ett sorts tänkande som passar mig väldigt bra. Det är som att jag minns mig själv från att jag började skriva.

Anledningar att skriva

Ida Linde tänker att anledningen till varför någon skriver förändras under livet, precis som det mesta annat vi människor gör.

– Man skriver för att ens fröken ska tycka att man är duktig. Vissa dagar skriver man för att man började dagen innan, för att fortsätta. Man skriver för att någon inte tycker att det man skriver är bra. Man skriver av ett inre tvång, för att det är nödvändigt eller av andra anledningar. Och under olika perioder av ens liv är dessa anledningar olika närvarande.

För Ida Linde blev skrivandet genast en självklarhet, något som alltid var på allvar.

Böckernas samtal

– Ja, jag tror att det var det hela tiden. Jag tänkte nog att jag skulle leva ett liv i litteraturen. Sen kunde jag förstås inte veta vad det innebar.

Hon hade en föreställning om en egen bok.

– Jag tänkte mycket på Werner Aspenströms böcker, som jag tyckte mycket om när jag var i tonåren. Jag tänkte att om jag skulle skriva en bok skulle den kunna stå bredvid hans böcker. Och om de stod bredvid varandra skulle de kunna tala med varandra. Jag ville pröva att vara med i det där långsamma samtalet som är litteraturens samtal, och så blev det en bok 2006. Kanske är det så att man kommer med en fråga till boken i sin första bok – "Vad kan den vara?". Och om man skriver fler böcker ställer man andra frågor till dem.

Konsekvenser

För Ida Linde har det hittills blivit fem utgivna böcker, inom prosa och lyrik.

Den senaste romanen heter Norrut åker man för att dö och utspelar sig i Västerbotten. Hon hade haft en idé om att om att göra någon slags koppling mellan Västerbotten och Bruce Springsteen. 

– Jag råkade skriva det första kapitlet bara för att prova idén. Resten av boken är nog en konsekvens av det, konsekvensen av att ha skrivít det första kapitlet. Och boken handlar även om konsekvenser över tid.

Idén var ett incitament men Ida Linde säger att det nog inte blivit en hel bok om det bara hade handlat om att genomföra den.

Relationen mellan centrum och periferi

– Det är väl så att man jobbar med en idé och i det finner något annat. Jag kom att intressera mig för konsekvenser. Och att förflytta sig i tid, vilket litteraturen ger en möjlighet till. Den här boken pratar om Västerbotten som en plats, och om baggböleri. Men grejen är att böcker sällan talar om en enda sak, förhoppningsvis talar de om mycket, samtidigt. De har inte bara ett enda ärende, utan är ett pågående samtal i bästa fall.

Berättelsen i Norrut åker man för att dö är ganska mörk, men Ida Linde tycker inte att det nödvändigtvis är något som ska knytas ihop med platsen.

– Egentligen så är det kanske inte bilden av Västerbotten som är mörk. Det som är mörkt är snarare relationen mellan centrum och periferi, vilket kan skapa ett mörker för platsen och för dem som bor där att förhålla sig till.

Kreativt läge

Bild på Ida Linde
Ida Linde växte upp i Umeå, nu bor hon i Stockholm. Trots att hon inte har någon familj kvar här och trots att hon inte är i Västerbotten särskilt ofta känner hon sig hemma här. Med tanke på sitt skrivande tycker hon att det var en gynnsam plats att växa upp på.

– Hardcore-rörelsen pågick parallellt med mina tonår och det fanns ett enormt driv att göra saker själv. Vi skickade inte in texter till förlag, vi kopierade upp dem. Det var ett väldigt kreativt läge att växa upp i.

Förutom som författare är Ida Linde verksam som lärare på Biskops Arnös författarskola och som översättare. Skrivandet är ständigt närvarande.

Inspirerande läsning

– Jag tror att jag tänker att jag alltid skriver. Inte att jag alltid sitter med en penna eller framför datorn men jag är i ett pågående skrivande som också är ett pågående läsande. Jag tänker att de är så enormt sammanflätade att de är svåra att skilja åt.

Som förebilder bland andra författare nämner hon fem namn: Ingeborg Bachman, Anne Carson, Inger Christensen, Sara Lidman och Friedrike Mayröcker.

– Jag gillar när jag läser en bok och känner "Va, får man göra så?" och den känslan tror jag att jag haft med de här fem på ett eller annat sätt.

Text: Anna Sahlén, Minabibliotek.se
Foto: Magnus Liam Karlsson, pressbilder från Norstedts

 1. Maskinflickans testamente

  Av: Linde, Ida
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk
  Finns som: Bok
 2. Räkneboken

  Av: Linde, Ida
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk
  Finns som: Bok
 3. En kärleksförklaring

  Av: Linde, Ida
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Norrut åker man för att dö

  Av: Linde, Ida
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Svenska romaner och noveller, 2000-
  Finns som: Bok
 5. Malina

  Av: Bachmann, Ingeborg
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från tyska och jiddisch
  Finns som: Bok
 6. Makens skönhet

  Undertitel: en fiktiv essä i 29 tangos
  Av: Carson, Anne
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 7. Det

  Av: Christensen, Inger
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från danska
  Finns som: Bok
 8. Bära mistel

  Undertitel: roman
  Av: Lidman, Sara
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 9. Och jag ruskade en älskling

  Av: Mayröcker, Friederike
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Tysk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Norrut åker man för att dö

Av: Linde, Ida Tipsat av: Anna Sahlén

Återkomster, oläkta sår, sorg, död och exploatering. Ett Bruce Springsteen-album som översatts till en svensk roman och placerats i Västerbotten.

Dikter från aning till sammanhang

Skrivet av: Anna Sahlén

Pernilla Berglund från Umeå debuterade med en diktsamling i våras. Hennes Tilltar har fått ett fint mottagande bland litteraturkritiker.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 13 oktober 2014