För dig som vill odla
Att odla själv är både roligt och givande. Här är flera tips på bra och populära odlingsböcker.
Tips från Anna Hultgren
Farbror grön är ett tips, en blogg finns och boken Alla fingrar gröna som blev Årets köksträdgårdsbok 2015 trycks nu i tredje upplagan. Skillnadens trädgård av Sara Bäckmo är också väldigt populär, även hon bloggar.
Runåbergs fröer är fin. Lena Isrealsson är en guru på köksträdgårdsområdet och hennes böcker är väldigt bra, tycker jag. Jag gillar också Elin Unnes böcker.
Tips från Joakim Pasma
Ett tips för barn och ungdomar men som så klart även fungerar bra för vuxna är Odla! av Emily Bone och Skogsträdgården: för små skogsträdgårdsmästare och nyfikna vuxna av Johanna Johansson, My Kjellberg, Esbjörn Wandt och Johanna Bruun.
För nyfikna vuxna som vill hitta perenna växter som fungerar i svenska förhållanden rekommenderar jag Fleråriga grönsaker: upptäck, odla, njut av Philipp Weiss, Annevi Sjöberg och Daniel Larsson.
Fina och grundläggande är Bob Flowerdews Kompostering, Odla ekologiskt och Bekämpa sjukdomar och skadedjur. Bra är också Urban odling av Ulrika Flodin Furås.
Sist och bokstavligen minst men samtidigt mycket inspirerande är Patrick Whitefields Permakultur i ett nötskal.
Lista på böckerna
Alla fingrar gröna
Skillnadens Trädgård
Runåbergs fröer
Grönsaksodling
Odla året om
Gourmetträdgården
Grönsaksodling
Klosterträdgårdar
Handbok för köksträdgården
Cityodling
Herbariet
The secret gardener
Odla!
Skogsträdgården
Fleråriga grönsaker
Kompostering
Odla ekologiskt
Bekämpa sjukdomar och skadedjur
Urban odling
Permakultur i ett nötskal
Annas tips på odlingspoddar
Odla med P1, Grönsakslandet och Trädgårdspodden
Nu är det dags att börja plantera och sätta frön. För rätt som det är kommer sommaren. Elin Unnes läste allt hon kunde komma över om odling i två år. När hon sedan fick en egen kolonilott fick hon revidera det mesta. Nu delar hon med sig av sina erfarenheter i boken The secret gardener. Gunnel Carlsons trädgård får ibland vara kök, ibland sovrum, ibland vardagsrum men aldrig finrum. Trädgårdar ska man använda, vara i och trivas i, säger hon.
Det finns plats för både småskalig enkelhet och avancerad odlingsdesign. Anna Holmström på biblioteket i Vindeln ger dina trädgårdsdrömmar en vitamininjektion. För att vårlökarna ska kunna titta upp när snön smälter till våren, så behöver de komma i jorden innan den fryser. Det är med andra ord på hösten som det är dags att planera och plantera sina knölar och lökar. Henrik Valentin har skrivit fabler, dikter och en roman där växtligheten frodas. Astrid Jonsson har hittat en författare som använder trädgården på bästa sätt i sina texter. Våra texter
Plantera och sätta frön
Skrivet av:
Åsa Zetterström
"Jag är jävligt bra på att odla potatis"
Skrivet av:
Anna Sahlén
Hennes gröna passion
Skrivet av:
Anna Sahlén
Ett nytt trädgårdsår
Skrivet av:
Anna Holmström
Höst och dags för vårlökar
Skrivet av:
Sonja Andersson
Lyrik och prosa om trädgård
Skrivet av:
Astrid Jonsson